Joventut presenta el nou Carnet Jove de Manresa i fa una crida per sumar-s'hi a més comerços de la ciutat
18/05/2022
El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra Rovira, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, destaquen que la iniciativa vol potenciar el comerç de proximitat i l’ús diari del carnet.
El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra Rovira, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, han presentat aquest matí en roda de premsa el projecte del nou Carnet Jove de Manresa, que es posarà en marxa a l’octubre. Ho han fet acompanyats de la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa M. Ortega Juncosa, i de la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet. També hi han asisstit els representants de CaixaBank a Manresa Antoni Noguera, director de banca d'institucions, i Meritxell Grima, directora de banca de particulars.
El Carnet Jove ofereix a tot Catalunya prop de 8.000 avantatges en formació, cultura, salut o mobilitat internacional, dels quals se’n poden beneficiar uns 530.000 nois i noies d’entre 12 i 30 anys que tenen el carnet arreu del país. En l’àmbit local, hi ha 4.407 joves que són titulars del Carnet Jove a Manresa, on ara hi ha 100 avantatges.
L’objectiu del Carnet Jove d’àmbit local és oferir una bona diversitat d’avantatges de qualitat i proximitat per al jovent de Manresa i potenciar-ne l’ús en el seu dia a dia. Sobretot, es pretén que els i les joves puguin utilitzar el carnet en comerços i establiments locals i, d’aquesta manera, estrènyer més el seu arrelament i identitat amb el municipi i reforçar el seu vincle amb el comerç de proximitat.
La presentació del nou Carnet Jove de Manresa d’aquest matí marca el punt de partida de la campanya per captar més comerços, entitats i institucions que ofereixin més i millors descomptes a la població. Es pretén que a l’octubre, quan es començarà a expedir el nou carnet local que inclourà el logotip de l'Ajuntament de Manresa, millori l’oferta actual d’avantatges fruit d’aquesta campanya de captació.
Aquests nous avantatges s’afegiran a l’oferta actual del Carnet Jove a la ciutat, repartida entre els àmbits de salut (21%), formació (20%), tecnologia (13%), turisme i mobilitat (12%), esports (8%), cultura (2%) i altres (24%).
D’aquesta oferta se'n poden beneficiar els 4.407 titulars (52% noies i 48% nois) que el Carnet Jove té avui a Manresa, i que es reparteixen en les següents franges d’edat: 12-13 anys (1,5%), 14-17 anys (11,7%), 18-21 (23,9%), 22-25 (28,1%), 26-30 (30,5%) i 31 anys (4,2%). Es tracta d’unes xifres que signifiquen una penetració mitjana del 35% del Carnet Jove entre el total de joves residents a Manresa.
A més del jovent de Manresa, dels descomptes al comerç i serveis locals del Carnet Jove al municipi també se’n poden beneficiar el conjunt dels titulars del carnet a la comarca del Bages (10.405 joves), a la demarcació de Barcelona (346.413 joves), al conjunt de Catalunya (529.072 joves) i arreu d’Europa (més de 6 milions).
L’objectiu, tal com ha explicat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, és que el nou Carnet Jove de Manresa connecti el Carnet Jove —que ja és molt popular entre la joventut catalana— amb el món local i, especialment, amb el comerç i serveis de proximitat: “Amb aquesta aposta pels avantatges quotidians potenciem el comerç local de proximitat i fem del Carnet Jove una eina encara més útil pel dia a dia del jovent als seus municipis”. Així mateix, el secretari ha recordat que aquesta acció respon a la demanda de milers de joves durant l’acció participativa organitzada el 2017 coincidint amb el 30è aniversari del carnet.
Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha valorat molt positivament l’aposta perquè més comerços locals s’apuntin al Carnet Jove, “en una iniciativa que crea aliances i que permetrà que els establiments de Manresa es donin a conèixer més entre aquest col·lectiu”, que podrà obtenir descomptes d’entre el 5 i el 20%. Al seu torn, la regidora de Joventut, Rosa M. Ortega, ha subratllat l’aposta de l’Ajuntament i de la Generalitat per promoure polítiques “útils” per als joves, encarades també a incentivar la seva participació en els diferents àmbits municipals. Finalment, la regidora de Comerç, Núria Masgrau, ha indicat que l’Ajuntament engegarà ara la campanya de captació de comerços “amb l’objectiu que s’hi puguin sumar el màxim d’establiments”. També ha indicat que s’han obert dos canals per a donar informació detallada als comerços: el número de telèfon 620 850 435 i el correu electrònic carnetjove@ajmanresa.cat. Per a Masgrau, el propòsit final és que “el Carnet Jove formi part del dia a dia dels joves, i que el nostre comerç també”.
Com em puc fer el Carnet Jove?
Els joves de Manresa que a l’octubre decideixin fer-se nous titulars del Carnet Jove ho podran fer a través del web carnetjove.cat, a qualsevol de les oficines de CaixaBank o a Imagin, la plataforma de serveis digitals impulsada per CaixaBank. Com a novetat, el Carnet Jove de Manresa tindrà un format digital i es podrà fer servir directament des de l’APP mòbil del Carnet Jove. Per tal de disposar del carnet, els joves hauran d’acreditar que resideixen al municipi tot mostrant el seu DNI o bé el certificat d’empadronament. Per la seva banda, els joves que ja eren titulars i que, per tant, ja disposen del plàstic genèric del Carnet Jove, no caldrà que el renovin perquè ja disposaran automàticament de la versió digital del Carnet Jove de Manresa a l’APP del Carnet Jove. D’altra banda, els joves també tindran l’opció de fer un ús financer del Carnet Jove a través d’Imagin.
Joventut va iniciar en fase de prova pilot el Carnet Jove Local el 2018 en un total de set municipis catalans. L’èxit de la iniciativa fa que Joventut l’hagi continuat estenent a nous municipis i comarques, com és el cas de Manresa.