La salut dels joves, la covid persistent i la demència, temes de la jornada de Manresa dedicada a la Nit de la Recerca
21/09/2022
Les ponències també tractaran la desinfecció davant d’emergències sanitàries, l’impacte de la natació a nivell cardiovascular i la relació entre medicina i enginyeria. L’acte, sota el títol “Amb la recerca, fem ciutat!”, tindrà lloc el 28 de setembre i estarà centrat en l’àmbit de la salut. La vetllada, que posarà de manifest el potencial investigador de Manresa, inclourà visites guiades a diferents espais de recerca de les universitats manresanes.
L’Ajuntament de Manresa i la resta d’institucions organitzadores de l’acte “Amb la recerca, fem ciutat!” han presentat avui el programa d’activitats de la jornada, que tindrà lloc el proper 28 de setembre, en el marc de la Nit Europea de la Recerca. Enguany, l’acte estarà centrat en l’àmbit de la salut, on s’abordaran temes com la covid persistent, la demència i la salut dels joves, entre d’altres.
La jornada està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, UPC Manresa, el Campus Manresa de la UVic-UCC, la Biblioteca del Campus (BCUM), Eurecat, Althaia, Sant Andreu Salut i l’ICS Catalunya Central. Les inscripcions ja estan obertes, a través d’aquest enllaç.
El regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat, ha participat avui en la presentació del programa d’actes i ha destacat la bona predisposició de totes les institucions en participar i fer transferència de coneixement. En la presentació també hi ha participat el director de Qualitat i Coneixement d’Althaia, Alfons Hervàs Roque; la directora del SAP Bages-Berguedà-Moianès, Elisabet Descals Singla, i el gerent territorial d’Eurocat Manresa, Juanjo Martín Alonso.
L’acte central consistirà en un seguit de micro-xerrades, que es faran al pati de l’antic escorxador a partir de les 19h, impartides per investigadors i investigadores de les institucions de la ciutat. Les sis ponències seran les següents:
- “La salut dels joves”, impartida per l’investigador d’UManresa Albert Espelt Hernàndez.
- “Recerca aplicada i Innovació en desinfecció davant l’emergència sanitària de la Covid-19”, a càrrec de la coordinadora científica de l’àrea de sostenibilitat d’Eurocat, Irene Jubany Güell.
- “Impacte de la natació a nivell cardiovascular”, impartida per l’adjunta del servei de cardiologia d’Althaia, Vanessa Martínez Garcia.
- “Ajudant a transitar en el laberint de la demència: Programa el cuidador expert”, a càrrec de la directora d’innovació a Sant Andreu Salut, Maria Bosch Gall.
- “(In)visibilitat de la covid persistent: automaneig i gestió en atenció primària”, impartida per la investigadora de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central, Aïna Fuster Casanovas.
- “Medicina i enginyeria. Present i futur d’una relació necessària”, a càrrec del professor d’UPC Manresa Esteban Peña Pitarch.
Abans, a les 17.30 h, es farà l’activitat ‘Laboratoris oberts’, que consistirà en visites guiades de 20 minuts, a espais d’UPC Manresa i UManresa, per tal que la ciutadania els pugui conèixer. A l’UPC es descobrirà què és un “túnel de vent”, mentre que, a UManresa, la visita mostrarà el CISARC, un entorn de seguretat que permet als professionals entrenar i aprendre per millorar el treball en equip, la seguretat pròpia i de les persones que interaccionen amb ells.
També, a les 17.30 h, es farà l’activitat ‘Cafè amb la recerca. La investigació per la salut a mida’, que serà un espai de trobada per tal de compartir coneixement entre empreses, professionals i investigadors. Tindrà lloc a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), a l’Avinguda de les Bases de Manresa, 7-11.
Per últim, les empreses Control Live i Libèria Community exposaran dos dels seus productes, tot mostrant així la seva tecnologia d’aplicació al camp de la salut. El showroom serà al mateix pati de l’escorxador.