Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La 5a Festa del Tomàquet recupera el format presencial i torna a reivindicar els productes agraris de la comarca

La 5a Festa del Tomàquet recupera el format presencial i torna a reivindicar els productes agraris de la comarca


08/07/2021

Tindrà lloc del 19 al 24 de juliol i inclourà jornades tècniques, visites guiades, activitats gastronòmiques i el tradicional mercat, entre altres. Tots els detalls de la festa han estat exposats aquest matí en una roda de premsa a Can Poc Oli que ha comptat amb la presència del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i productors de la comarca i representants d’algunes de les entitats que formen part de la comissió organitzadora de la festa. La presentació ha culminat amb un petit tast de tomàquets i una visita a l’assaig varietal de tomaqueres de la finca de l’Escola Agrària de Manresa.

 

La cinquena edició de la Festa del Tomàquet se celebrarà del 19 al 24 de juliol adaptant tots els seus actes a les mesures sanitàries requerides pel govern. Tot i que la majoria d’activitats recuperen el format presencial, la programació s’ha hagut d’ajustar a la normativa vigent i, enguany, no es preveuen concentracions multitudinàries.

Jornades tècniques, un ‘showcooking’, visites guiades, activitats gastronòmiques i culturals i el tradicional mercat, entre altres, formaran part de la PROGRAMACIÓ d’enguany que, un cop més, segueix apostant pel producte estrella de l’horta bagenca: el tomàquet. Enguany, el programa amplia les activitats fora del municipi de Manresa i, a part d’una sessió inaugural a Sant Benet de Bages, es farà una visita guiada a una productora de Sant Vicenç.

L’acte central continuarà sent el Mercat del Tomàquet, que es durà a terme dissabte 24 de juliol al matí a la plaça Puigmercadal, i que comptarà amb una desena de productors i productores de Manresa i comarca que muntaran la seva parada per vendre tomàquet directament als visitants.

A banda de les activitats vinculades al tomàquet, com en els darrers anys, la festa inclourà un producte convidat per tal de reivindicar també la singularitat d’altres productes de la comarca. Enguany serà la carn de pastura, que s’inclourà en els plats del sopar del tomàquet. Així mateix, formarà part d’unes xerrades protagonitzades per productors del territori, que exposaran les singularitats de la seva carn de vedella o de xai. Amb aquest producte convidat, es vol donar a conèixer l’existència de diversos ramaders que comercialitzen carn de qualitat i sostenible, ja que la pastura dels ramats juga un paper destacat en la prevenció d’incendis i la conservació d’espais oberts, necessaris per a la persistència de moltes espècies.

Tots els detalls de la festa s’han donat a conèixer aquest matí en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada; i Xènia Torras Martí, en representació de productors i productores de la comarca i representants de les entitats que formen part de la comissió organitzadora de la festa (MengemBages, Escola Agrària de Manresa, Proper, Parc de la Sèquia, Fundació Alícia, Agrupació de Defensa Vegetal del Bages, Bages Impuls i Mercat Puigmercadal). La presentació -que ha comptat també amb l’assistència de Xavier Olivé Ramon (Proper), Ignasi Sala Blanch (Bages Impuls), Alba Alsina Serra (Ajuntament de Manresa), Laia Muns Serra i Clara Aguilera Ribera (Parc de la Sèquia)-  ha culminat amb un petit tast de tomàquets i una visita al camp experimental de l’Escola Agrària de Manresa, a la zona de Can Poc Oli, que compta amb 56 varietats tradicionals. Podeu consultar totes les activitats de la festa a la pàgina web de la Festa del tomàquet.

Pol Huguet ha mostrat la satisfacció per la celebració de la cinquena edició d’una festa que vol donar a conèixer els productors d'horta i les diverses varietats de tomàquet que conreen. Així mateix, “és una bona oportunitat perquè els ciutadans coneguin els productes de proximitat” i puguin valorar els beneficis socials, econòmics i ambientals que comporta la seva compra i el seu consum. El regidor ha subratllat la voluntat que “la festa creixi i maduri en qualitat i sempre incorporant novetats i teixint noves aliances amb productors i entitats del territori”.  

Al seu torn, Xènia Torras Martí, ha explicat la participació en la Festa l’Escola Agrària de Manresa,  a través de dues sessions per presentar els resultats inicials del programa de millora per generar noves varietats de tomàquet i un altre sessió per visitar l’assaig que s’està fent a Can Poc Oli amb 56 varietats locals de tomàquet.

 

El Mercat del Tomàquet

Com cada any, l'acte central de la festa continuarà sent el Mercat del tomàquet, que es durà a terme dissabte 24 de juliol, de 8 h a 13h, a la plaça Puigmercadal. Comptarà amb una desena de productors i productores de Manresa i comarca, que muntaran la seva parada per vendre directament als visitants. A banda de les parades, també hi haurà una ‘foodtruck’ on es podran degustar tapes elaborades amb el producte convidat d’enguany: la carn de pastura.

Paral·lelament al mercat, diferents productors exposaran les singularitats dels seus productes al carrer de la Canal, lloc on també hi haurà una carpa informativa del supermercat cooperatiu Supercoop.

 

Producte convidat


La Festa del Tomàquet se centra especialment en el producte estrella de l’horta bagenca, el tomàquet, però  també vol promoure altres productes singulars de la comarca. Per això, cada any, a banda del tomàquet, es dona protagonisme a un altre producte emblemàtic del Bages. El producte convidat de l’edició d’enguany és la carn de pastura.

 

Sopar del Tomàquet


El programa de la cinquena Festa del Tomàquet també inclourà el tradicional sopar, en el qual es podran degustar plats elaborats amb diferents varietats de tomàquet i el producte convidat de l’edició d’enguany: la carn de pastura.

Durant el sopar, es recolliran aliments per a la Xarxa de Suport Mutu de Manresa. L’activitat compta amb la participació de cinc cuiners de restaurants de la comarca.

 

Visites guiades


L’edició d’enguany també integrarà visites guiades a explotacions hortícoles. Concretament es durà a terme una visita guiada al Terrós, a Sant Vicenç de Castellet. La visita es complementarà amb una aproximació al patrimoni geològic i cultural de l’entorn (muntanyes russes). El programa també inclourà una visita als espais més emblemàtics de la ciutat de Manresa, organitzada per la Fundació Turisme i Fires de Manresa, així com un recorregut pel regadiu de Sant Pau i Santa Clara i els horts ecològics i comunitaris de la Culla, organitzat pel Parc de la Séquia.

 

Jornades tècniques


Paral·lelament a la resta d’activitats, es duran a terme diferents jornades tècniques. La primera, impulsada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, porta per títol ‘Estratègies locals per a la sobirania alimentària’. La sessió se centrarà a explicar estratègies territorials de revitalització del sector primari i el paper de les administracions locals per fer-les possibles, més enllà de la contractació pública responsable i les clàusules socials.

La segona jornada, organitzada per l’Escola Agrària de Manresa, inclourà dos vessants: una més tècnica adreçada a professionals i una altra més divulgativa dirigida a tots els públics. En el primer cas, es presentaran els resultats inicials del programa de millora per generar noves varietats de tomàquet del tipus Pera de Girona, es farà una visita experimental i els assistents podran avaluar in situ el comportament agronòmic de les varietats i tastar-les. En la segona sessió, ‘Diversitat a l’hort: assaig varietal de 56 varietats locals de tomàquet’, s’explicarà què és el ‘Catàleg de varietats locals’ de quina manera es gestiona el Banc de llavors de la Generalitat i es durà a terme una visita a l’assaig, que culminarà amb un petit tast d’algunes varietats de tomàquet. Ambdues jornades es duran a terme a Can Poc Oli.

 

Xerrada inaugural i ‘showcooking’

La xerrada inaugural ‘La gesta per a un bon tomàquet’ a càrrec de l’expert en plantes silvestres comestibles i responsable dels horts de Món Sant Benet, Bernat Martí, i un ‘showcooking’ amb la carn de pastura com a producte convidat obriran els actes de la festa. En el ‘showcooking’, diversos cuiners ensenyaran als assistents a fer alguns plats que oferiran al sopar degustació del dijous 22 de juliol.

 

10è aniversari MengemBages

Amb motiu del desè aniversari de Mengem Bages, la festa inclourà una visita guiada a les seves instal·lacions i un tastet dels seus productes. MengemBages és una cooperativa d’iniciativa social que té com a principal objectiu la promoció del consum de productes frescos de proximitat.

 

La Festa del Tomàquet

La Festa del Tomàquet és una festa al voltant del producte estrella de l'horta bagenca: el tomàquet. L'objectiu d'aquesta celebració és donar a conèixer els productors i productores d’horta i les diverses varietats de tomàquet que conreen. Així mateix, és una bona oportunitat perquè els ciutadans coneguin el producte de proximitat i puguin valorar els beneficis socials, econòmics i ambientals que comporta la seva compra. La festa també permet generar xarxes col·laboratives entre productors, distribuïdors i ciutadania i contribuir a la dinamització del comerç local i el centre històric. Enguany, se celebra la seva cinquena edició. 

Està organitzada per l'Ajuntament de Manresa, Mengem Bages, l'Escola Agrària de Manresa, Proper, l’Era, Parc de la Séquia, la Fundació Alícia, l'Associació de Defensa Vegetal del Bages, Bages Impuls i el Mercat Puigmercadal. Compta amb el suport del Consell Comarcal del Bages i la Fundació Turisme i fires de Manresa i la col·laboració d’un gran nombre d’entitats.

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web