Torna a Manresa una nova edició de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya
18/10/2021
Visites a la fàbrica Pirelli, als Panyos i al Centre de l’Aigua de Can Font; un Escape room al Museu de la Tècnica; les jornades tècniques dels Panyos sobre el tema “Emprendre en temps de pandèmia”; i la presentació del llibre “La Catalunya Industrial”, de Daniel Romaní, són les propostes que tindran lloc a Manresa, organitzades pel Museu de la Tècnica-Parc de la Sèquia i l’Ajuntament de Manresa.
La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) impulsa enguany la sisena edició de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya. Es tracta d’una oportunitat molt especial per a tornar a descobrir el més interessant del nostre patrimoni industrial d'una manera diferent. Del 23 al 31 d’octubre, museus, antigues fàbriques, mines, colònies tèxtils, centres d’interpretació i diverses empreses de tot el país programaran visites guiades, portes obertes, tallers i moltes més activitats perquè els visitants puguin descobrir de primera mà com es fan les coses.
A Manresa, ciutat on històricament la industria està ben representada i que té un patrimoni industrial de primer ordre, s’han organitzat diversos esdeveniments vinculats amb la setmana, que permetran conèixer de primera mà alguns dels elements mes destacats d’aquest patrimoni a locals i visitants.
Els actes a Manresa comencen aquest divendres 22. A les 16:30 h s’obre la setmana amb una visita al recinte de la fàbrica Pirelli i als seus elements patrimonials més destacats: els edificis del segle XIX, la resclosa i turbina, la nau bambury i les instal·lacions més modernes.
Dissabte 23 a les 16.30 h, al Museu de la Tècnica de Manresa es portarà a terme un Escape Room familiar on els participants hauran de resoldre l’entrellat de tots els enigmes que proposarà Josep Maria Llorenç, un cintaire jubilat que, abans de morir, vol deixar el seu llegat a qui aconsegueixi resoldre totes les proves.
Diumenge 24 durant el matí es podrà visitar “Els Panyos” de Manresa, la fàbrica més antiga de Catalunya i de l’estat. Construïda al voltant del 1820 és un dels principals exponents dels inicis de la revolució industrial a casa nostra. L’edifici conserva bona part de la seva estructura original i és considerat Bé Cultural d’Interès Nacional, una autèntica catedral de la industrialització.
Dijous 28 a les 18.00 h al Museu de la Tècnica de Manresa es duran a terme les Jornades Tècniques dels Panyos sota el nom: “Emprendre en temps de pandèmia”.
La historiadora Rosa Serra, experta en aquest període ens explicarà com la societat Miralda&Cia va impulsar la construcció dels “Panyos”, en un moment en que les comunicacions eren precàries i ni tan sols s’havia instal·lat la primera màquina de vapor en territori català. Quina va ser la clau de l’èxit ? Qui eren aquests industrials emprenedors ? Com les experiències passades poden ajudar-nos avui?
Tot seguit seguirà amb una taula rodona “Emprendre en temps de pandèmia” moderada per Carles Jodar, periodista esportiu a Radio Manresa (SER) i Canal Taronja TV, i amb la participació d’Adrià Monclús CEO i cofundador de Delocaly ; Pau Feliu , CEO de Maccion Lean Solutions, Carles Pont, president de PIMEC Joves Catalunya Central i Anna Gasulla, tècnica d’emprenedoria i empresa del CEDEM (Centre de Desenvolupament Empresarial) de l’Ajuntament de Manresa que donaran la seva visió actual i de futur sobre el camí a seguir.
Divendres 29 a les 19.00 h, al Museu de la Tècnica de Manresa, es presentarà el llibre “La Catalunya Industrial, de Daniel Romaní”, que ens mostra alguns d’aquests espais emblemàtics, convertits ara en museus, i ens convida a (re)descobrir una part fonamental de la nostra història. Una guia per descobrir el patrimoni industrial del nostre país. De la Fàbrica de Dinamita a Port-Vendres al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, de la Serradora d’Àreu a la Fàbrica Damm de Barcelona, passant pel Museu de la Torneria de Torelló, el Molí Paperer de Capellades, la Bòbila Sugranyes de Reus... i així fins a mig centenar de enclavaments singulars del nostre patrimoni industrial (adoberies, cellers, fargues, vapors, mines, serradores...), que durant dècades van ser el motor econòmic del país.
Dissabte 30 a les 17:00 h, al Centre de l’Aigua de Can Font es podrà descobrir l’espai que acull la cisterna, on es recollien les aigües pluvials de Can Font. A més, s’explicarà com s’ho feien a la masia antigament per tenir aigua pel dia a dia. La visita inclou l’experiència sensorial “Els sons de l’aigua” en un dels espais més singulars del Parc de Can Font, l’ermita.
Per participar a les activitats és necessària reserva prèvia al web del Parc de la Séquia (www.parcdelasequia.cat). A tots els actes caldrà dur mascareta.
Acte d’inauguració per tot Catalunya, aquest divendres en streaming
La XATIC inaugurarà aquest divendres 22 d’octubre a les 19 h la 6a Setmana del Turisme Industrial amb la projecció del documental ‘Bienviajados’, realitzat pel productor audiovisual i autor del blog de Viatges Nada Incluido, Sergio Otegui i el reporter i creador de continguts del blog The Traveler Project, Alberto Menéndez.
Després del documental, tindrà lloc una taula rodona que posarà el focus en les futures formes de viatjar i que analitzarà propostes sostenibles del turisme post Covid-19. Comptarà amb la participació dels creadors del documental, representants de l’Agència Catalana de Turisme i del Servei de Turisme de la Diputació de Barcelona. Moderarà l’acte la periodista i directora de Turisme de Sitges, Sira Puig. L'acte podrà ser seguit de forma presencial o en streaming a www.twitter.com/livemedia
Sobre la XATIC
La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) és l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya. Museus, Centres d’interpretació, antigues fàbriques o mines. Més de 100 equipaments de 55 municipis d'arreu del territori amb 1.400.000 de visitants anuals, més de 8.000 socis del Club XATIC i més de 2.000 activitats organitzades cada any. La ciutat de Manresa en forma part i hi participa activament a través del Museu de la Tècnica.
* Fotografia. Fàbrica dels Panyos