Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El Tocats de Lletra s'inaugura amb un recital d'homenatge a la poesia més musical de Joan Margarit

El Tocats de Lletra s'inaugura amb un recital d'homenatge a la poesia més musical de Joan Margarit


21/10/2021

L’espectacle a càrrec del músic manresà Manel Camp i l’actriu Sílvia Bel va rescatar vint-i-cinc poemes d’un autor prolífic que s’inspirava amb les composicions clàssiques i jazzístiques. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va destacar, durant l’acte, la complicitat d’una ciutadania que ha permès consolidar un certamen que compta amb quinze anys d’història.

 

 

El Tocats de Lletra va celebrar ahir el recital inaugural a la Sala Petita del teatre Kursaal amb un homenatge a la figura de Joan Margarit. L’acte va comptar amb el músic manresà Manel Camp i l’actriu Sílvia Bel, que van repassar els versos amb més sensibilitat musical del poeta. Després d’una conversa entre l’escriptora Gioconda Belli i la poeta Àngels Gregori celebrada el dimarts, l’espectacle va estrenar de forma oficial un programa ple de diàlegs literaris, presentacions de llibres i propostes teatrals i musicals que omplirà la ciutat de cultura fins al pròxim 31 d’octubre. 

 

La inauguració oficial va comptar amb un parlament per part de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, qui va celebrar la continuïtat d’un festival que enguany arriba a la XV edició. “La consolidació del certamen diu molt sobre la sensibilitat dels ciutadans de Manresa, que també van respondre per la Fira Mediterrània”, va posar en relleu. Al seu costat, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, va recordar als assistents que “la literatura s’ha de viure”. En aquest sentit, va felicitar els organitzadors “d’un projecte que situa la poesia al centre i la porta als carrers i places”.

 

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, també es va dirigir al públic per explicar “un programa que engloba propostes que ja són tradició i d’altres que donen espai als nous llenguatges poètics”. També va remarcar que, en aquesta edició, “s’ha procurat que tothom trobi algun acte que l’interpel·li”. En la mateixa línia, la presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, va convidar als espectadors a gaudir d’unes activitats “que realcen el valor de la poesia i que tenen un compromís ferm amb la llengua catalana”.

 

Després de les intervencions, va començar el recital en record al poeta que va morir el passat 16 de febrer. Els versos que recitava Bel dialogaven amb les notes del piano de la mà de Camp. Al llarg d’una hora, es van rescatar vint-i-cinc poemes que pertanyen a diversos poemaris d’un autor prolífic. “Pràcticament tota l’obra de Margarit està impregnada d’una profunda sensibilitat musical”, apunta Jordi Estrada, a càrrec de la selecció literària. Els poemes escollits feien referència a diferents elements de l’imaginari musical, com ara un tocadiscs, el focus d’un teatre o autors de música clàssica i jazzística que Camp reinterpretava.

 

D’aquesta forma, s’inaugurava el Tocats de Lletra, que continuarà avui amb noves propostes. Recomposats (21 d’octubre, 20h, Biblioteca Ateneu Les Bases) arribarà aquesta tarda per donar veu als poetes Raquel Santanera, Núria Martínez i Oriol Sauleda, que estaran acompanyats per la música de Valentina Risi. En aquest nou format que estrena el certamen, melodies i versos es fusionaran per explorar els límits de la poesia i la música, sota la coordinació literària de la poeta Sònia Moya. L’acte es podrà recuperar a través del canal de Youtube Manresa Cultura.

 

El cap de setmana continuarà amb nous actes amb consciència històrica i lingüística. Estels de la memòria (22 d’octubre, 20.30h, Sala Els Carlins) arribarà divendres amb l’objectiu d’homenatjar als milers de catalans que van partir l’exili a través de la veu dels poetes. Dissabte serà el torn de País Petit (23 d’octubre, 19h, Espai Plana de l’Om), una proposta consolidada que dona veu a tres grans autors de la literatura catalana, basca i gallega. Manuel Forcano, Bernardo Atxaga i Chus Pato reivindicaran la força de les llengües dels països petits.

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web