L'Ajuntament de Manresa reconeix l'Herboristeria Sant Miquel, Joieria TOUS i Casa Sabaté com a comerços centenaris
26/11/2021
L’objectiu de la iniciativa és posar en valor el comerç local de Manresa i la seva singularitat, així com l’emprenedoria, l’esforç i el servei de qualitat i proximitat que ofereixen.
L’Ajuntament de Manresa ha reconegut aquest divendres al matí tres comerços de la ciutat que han arribat als cent anys en actiu: L’Herboristeria Sant Miquel (1919), la Joieria TOUS (1920) i la botiga de parament de la llar Casa Sabaté (1921). L’acte s’ha celebrat a la Sala de Columnes de la Casa Consistorial i ha estat conduït per l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i per la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet, que han explicat que la iniciativa té la voluntat de posar en valor el comerç local de Manresa, l’emprenedoria, l’esforç i el servei de qualitat i proximitat que ofereixen. També han fet un agraïment a les tres trajectòries comercials —que formen part del teixit comercial i urbà de la ciutat— subratllant el fet que es tracta de tres negocis familiars.
Els primers en recollir el reconeixement —una rèplica de l’Àliga de Manresa— han estat els responsables de l’Herboristeria Sant Miquel, de 1919, amb representació de tres generacions: l’àvia Antonia Plans Pujol, Montserrat Zurita Plans —una de les filles— i el nét Albert Capdevila Zurita. Per part de Joieria TOUS, que aquest 2020 ha celebrat el centenari, ha recollit l’Àliga Alba Tous Oriol, actual presidenta de la companyia, que ha assegurat que el reconeixement els feia “molta il·lusió” i ha recordat que porten amb orgull el nom de Manresa arreu del món. Per últim, han rebut el reconeixement Sebastià Piqué Sabaté i Josep Piqué Serra, pare i fill, de Casa Sabaté, establiment de parament de la llar que aquest 2021 celebra 100 anys de vida. Josep Piqué ha agraït també la celebració de l’acte i ha fet una reivindicació del petit comerç de cada dia, que dona vida a la ciutat, i pel qual ha demanat suport perquè és fruit de molt d’esforç i sacrifici.
La proposta d’homenatjar als comerços centenaris de la ciutat es va començar a gestar en el primer tram de l’actual mandat, el 2019, però la Covid va impedir la celebració del primer acte. Amb la pandèmia més estabilitzada, l’Ajuntament de Manresa ha decidit programar la primera recepció als establiments que han complert 100 anys d’ofici des del 2019: l’Herboristeria Sant Miquel (1919), la Joieria TOUS (1920) i la botiga de parament de la llar Casa Sabaté (1921).
Herboristeria Sant Miquel (1919)
El matrimoni format per Joan Pujols Aimerich, de Sant Llorenç de Morunys, i Antònia Riu Travé, originaris de Canalda (Odèn), va obrir l’establiment el 1919 al número 4 del carrer Sant Miquel, després de tenir durant uns anys una parada d’herbes a la plaça Major. La filla, Montserrat Pujols, es va casar amb el botiguer de davant, Rafael Plans, i van tenir una filla: l’Antònia Plans Pujol, que va regentar l’herboristeria fins que es va jubilar i la va passar a les seves filles: Montserrat i Núria Zurita Plans, que en són la quarta generació. L’interior del local manté el taulell i l’estructura de magatzem amb 120 calaixos d’herbes remeieres.
Joieria TOUS (1920)
Els orígens es remunten al 1920, quan el jove aprenent Salvador Tous Blavi es va iniciar en l’ofici de rellotger, obrint més tard el seu propi establiment a Manresa, al cèntric carrer del Born. El 1935 va contraure matrimoni amb Teresa Ponsa Mas. El negoci familiar creixia, i amb aquest, la família: el 1941 va néixer Salvador Tous Ponsa. A pocs passos del negoci es trobava Calçats Torra, la sabateria dels pares de Rosa Oriol Porta. En Salvador Tous i la Rosa Oriol van contraure matrimoni el 1965. L’habilitat de l’ofici del Salvador i la creativitat innata de la Rosa es van trobar. Amb els anys, passarien d’aquella botiga inicial a la companyia global actual, convertint-se en els fundadors de la Joieria TOUS tal i com l’entenem avui. El 1985 naixeria l’ós TOUS. Des d’aleshores, la firma ha anat creixent i transformant-se, adaptant el negoci i la seva cultura corporativa a les exigències de cada moment. Amb la incorporació, a la dècada dels 90, de la tercera generació —les filles Rosa, Alba, Laura i Marta— es va iniciar el procés d’internacionalització de la marca. Actualment, la quarta generació també s’ha incorporat a la companyia. Des dels seus inicis, TOUS ha tingut present la importància del territori, mantenint sempre la seva seu central a Manresa. En aquests moments té presència a més de 45 països, amb més de 700 botigues, i ocupa 4.000 professionals arreu del món.
Casa Sabaté (1921)
A l’entorn de Sant Joan de 1921, Sebastià Sabaté Pàmies i la seva esposa, Francesca Guitart Solervicens, que havien quedat sense feina a causa del tancament de la fàbrica tèxtil Lluvià, obrien una botiga de parament de la llar als baixos de la carretera de Vic, 34. Avui, l’establiment continua al mateix lloc i ofereix la mateixa tipologia de producte, adaptada als nous temps. Casa Sabaté és coneguda popularment com a “Plats i Olles” o bé, entre el veïnat del barri, “Cal Terrisser”, per les cassoles, olles i tota mena d’estris de terrissa que oferia. La filla del matrimoni fundador, Carme Sabaté Guitart, i el seu espòs, Josep Piqué Vidal, foren la segona generació, mentre que la tercera és formada per Sebastià Piqué Sabaté i M. Teresa Serra Aliet. El Sebastià, titular del negoci les darreres dècades, té 80 anys complerts i encara hi passa força hores, al costat del seu fill, Josep Piqué Serra, a qui ha passat el relleu. Varietat de productes (fins a 13.000 referències) i servei proper i personalitzat són les claus que han convertit el negoci en centenari.