Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /webs/manresa/manresa.cat/index.php on line 421 L'Ajuntament de Manresa tanca el 2020 amb números positius que permetran seguir donant resposta a les dificultats econòmiques fruit de la pandèmia - Coronavirus

Coronavirus

L'Ajuntament de Manresa tanca el 2020 amb números positius que permetran seguir donant resposta a les dificultats econòmiques fruit de la pandèmia

Dimarts, 09 de Març de 2021
L'Ajuntament de Manresa tanca el 2020 amb números positius que permetran seguir donant resposta a les dificultats econòmiques fruit de la pandèmia
El superàvit de l’Ajuntament de Manresa a 31 de desembre era de 2,26 milions d’euros. A aquesta xifra oficial s’hi ha de restar pagaments de factures i el cost de projectes iniciats durant l’exercici, de manera que el saldo final disponible és d’1,4 milions. La xifra positiva s’explica en bona part gràcies als fons (més d’1,2 milions) rebuts de l’estat en concepte de liquidació de l’exercici 2018. El coeficient d’endeutament de l’Ajuntament se situa al 47,48%, el més baix des de 1995, mentre que l’endeutament viu, de 37,12 milions, és el més baix des de 2001. Les xifres positives permetran accedir a crèdit per tirar endavant projectes i inversions i fer front a la situació de crisi fruit de la pandèmia.

El consistori manresà ha tancat el 2020 amb números positius, malgrat que ha estat un exercici excepcional, marcat pels estralls de la pandèmia i durant el qual s’ha aprovat i començat a implementar el Pla de Reconstrucció Social i Econòmica. El superàvit de l’Ajuntament a 31 de desembre de 2020 es va situar en 2.260.980,72 euros, una xifra 955.000 euros superior a la de l’any anterior (1.304.984,45). El coeficient d’endeutament se situa al 47,48%, l’índex més baix des que es comptabilitza amb l’actual sistema (1995), i l’endeutament viu en 37.124.577,46 euros, el valor més positiu des de l’inici d’aquest segle.

 

“Ha estat un any molt difícil, hem hagut de tirar endavant un pla de reconstrucció i hem tingut un pressupost amb moltes variacions, molt viu, amb fins a 4,4 milions en modificació de crèdits, amb moltes necessitats no previstes per fer front a la crisi”, ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, en roda de premsa conjuntament amb el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, i la interventora municipal, Mariona Ribera Esparbé.

 

L’alcalde ha admès que, fruit de totes les dificultats, “hi havia incertesa sobre com podríem tancar el pressupost, i finalment la liquidació és amb superàvit”, tot i que ha explicat aquests números positius gràcies en bona part a les transferències de l’estat, concretament la liquidació corresponent al 2018, incorporada el mes de desembre, per valor d’1,2 milions d’euros. “Sempre és bo tancar amb superàvit i sobretot és una condició indispensable per poder accedir al crèdit per fer inversions”, ha considerat Aloy, que ha recordat que “les finances de l’Ajuntament estan sanejades”.

 

El regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, ha entrat amb detall en la liquidació del pressupost i ha explicat que el romanent de tresoreria (superàvit) se situa en 2.260.980,72 euros, cosa que certifica una tendència dels darrers tres anys en què la xifra ha estat positiva (0,31 milions el 2018; 1,30 milions el 2019 i aquests 2,26 aquest 2020).

 

Junyent ha detallat que els 2,2 milions és la xifra oficial que figura al tancament de l’exercici 2020, però no correspon al saldo disponible actualment. En concret, s’ha de restar a aquesta xifra la quantitat de 567.452 pel concepte de crèdits incorporables (diners corresponents a actuacions adjudicades o ja iniciades el 2020, de les quals encara no hi ha factura), i també 281.114 euros més de factures ja emeses, però no incorporades a la comptabilitat de l’exercici 2020. Per tot plegat, la xifra final de la qual es podrà disposar és d’1.412.414,72 euros ja que, des de la pandèmia, la normativa estatal permet als ajuntaments disposar dels romanents de tresoreria. El regidor ha reiterat també que per aconseguir aquest resultat, “ha estat crucial la recepció de l’1,2 milions d’euros de transferència estatal, corresponent a la liquidació de la participació als tributs estatals de 2018”.

 

Aquest 1,4 milions d’euros de saldo disponible de superàvit estarà a disposició de l’Ajuntament, però l’alcalde Marc Aloy ha volgut demanar “molta prudència”. En aquest sentit, ha recordat “les grans dificultats que vam tenir per tancar el pressupost 2021: algunes partides ens van quedar molt ajustades i vam deixar projectes al calaix”. I sobretot, ha recordat, “tenim una crisi social i econòmica a sobre. Caldrà, i ja hi estem treballant, veure com podem seguir donant suport als sectors més afectats”. L’alcalde també ha recordat que hi ha liquidacions pendents de serveis, com el transport urbà o la zona blava (que han patit disminucions d’ingressos al llarg del 2020 a causa de la crisi de la Covid), a les quals s’haurà de fer front. Per tot plegat, “el saldo disponible ens ha de permetre atendre diverses necessitats i compromisos, però convé que siguem prudents”.

 

El regidor Valentí Junyent també s’ha referit l’increment de les provisions per insolvències, que s’incrementen de prop d’1 milió i mig respecte l’any passat, fins a 10,7 milions, “fruit de la situació excepcional d’aquest any, en què alguns impostos s’han fraccionat o no s’han pogut liquidar i per tant aquesta provisió s’ha hagut d’incrementar”.

 

En relació al coeficient d’endeutament, que se situa al 47,48%, Junyent ha recordat que se situa molt per sota del límit legal del 75% per accedir a crèdit, i que ha davallat de manera progressiva des de l’any 2012, en què va arribar a ser del 122%. També en xifres absolutes, el deute viu ha anat baixant, fins als 37,12 milions actuals, quan havia arribat a ser de 83,79 milions, l’any 2011.

 

L’alcalde i el regidor d’Hisenda han agraït l’esforç de l’equip de govern, dels tècnics i del conjunt de l’Ajuntament per poder assolir aquest tancament en positiu de l’exercici 2020. També ha reiterat la valoració positiva de l’estabilització del dèficit per sota del 50%, cosa que no tensiona l’estat financer de l’Ajuntament, permet anar fent inversions i generar activitat, i “afrontar l’actual situació de crisi amb més pulmó”.

 

Vegeu tota la informació sobre la liquidació del Pressupost 2020 de l’Ajuntament de Manresa en aquest document.