02/03/2023
Al Casal de les Escodines es pot visitar la mostra Joves Creadors 2022 –amb fotografies de Roc Tubau, Lau Giró, Carina Romero i Pol Ribera- una exposició que es va poder veure anteriorment als centre cívic Selves i Carner i a l’Espai Jove Joan Amades.
El centre cívic Selves i Carner i el Casal de les Escodines acullen a partir d’avui, 2 de març, dues noves exposicions que es podran visitar durant tot aquest mes de març. Al Selves i Carner s’estrena, a les 19 h, la mostra “Enyor d’arrels”, del pintor amateur d’origen berguedà Albert Canal Bonavila. Al Casal de les Escodines es podrà veure l’exposició “Joves Creadors 2022”, que va iniciar el seu recorregut al Selves i Carner el desembre passat, i a ‘Espai Jove Joan Amades, el mes passat.
Enyor d’arrels, d’Albert Canal
L’autor de l’exposició “Enyor d’arrels”, Albert Canal, va començar a pintar l’any 2002 a l’escola de pintura Belles Arts Francisco Valderrama, de Gavà. Ha experimentat amb les tècniques d’oli i pastel i actualment practica la tècnica de l’aquarel·la. Des del 2015 ha participat en diverses exposicions col·lectives organitzades per l’escola de Gavà d’on és alumne i ha exposat individualment a espais d’art, biblioteques i establiments de restauració de Cal Rosal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Jordi de Cercs i Gavà.
“Enyor d’arrels” és una exposició de tres etapes, tres col·leccions i tres tècniques amb un fons comú, l’admiració del pintor pel Berguedà, les seves arrels, el seu entorn més proper i el seu bressol, Cal Rosal. Les tres col·leccions exposades són: “Del Gris al Color”, “La Pandèmia en un got de vi” i “La maduresa amb l’aquarel·la”.
“Del Gris al Color” són un conjunt d’obres, en oli sobre llenç, nascudes arran d’una lesió medul·lar que va apartar l’artista, el va allunyar del mercat laboral i el va ofegar en un mar d’angoixes i frustracions. Són pintures amb diverses tonalitats, colors vius i agressius, combinada amb una escala de grisos com a percepció del seu món exterior, però sempre amb un petit detall de color, llum i esperança.
“La Pandèmia en un got de vi” són una sèrie de waterpaints de vi negre, tots ells mirall de diferents indrets del Berguedà i fruit de l’ofec del llarg confinament per la pandèmia.
“La maduresa amb l’aquarel·la”, coincideix amb un temps d’identitat, de canvis, d’equilibri, de maduresa artística i de retorn als inicis: al dibuix, aplicant-hi també l’aquarel·la, una tècnica, segons l’autor, suau, sensible i imperfecta de la qual en gaudeix molt.
L’exposició “Enyor d’arrels” es pot visitar fins al 31 de març, de dilluns a divendres, de 16 a 21 h al centre cívic Selves i Carner, al carrer Bernat Oller, 14.
Exposició Joves Creadors 2022
Quatre joves fotògrafs manresans -Roc Tubau Llansó, Lau Lliró Brunet, Carina Romero Chaparro i Pol Ribera Guàrdia- exposen a partir d’avui i fins al 31 de març, les seves obres al Casal de les Escodines, en el marc del cicle “Joves Creadors 2022”, organitzat conjuntament per Foto Art Manresa i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 16 a 20.30 h i dissabtes, de 9 a 14 h.
Aquesta és una exposició itinerant. El desembre passat va iniciar el seu recorregut al Centre Cívic Selves i Carner. El febrer passat va fer estada a l’Espai Jove Joan Amades, i a partir d’avui es pot visitar al Casal de les Escodines (C/ Sant Bartomeu, 50), durant el mes de març vinent.
Els joves autors
Roc Tubau Llansó, de 17 anys i de Manresa. Des dels 11 anys va mostrar interès cap a tot allò que tenia cables, reproduïa so o captava imatges. Va començar a experimentar amb un parell de càmeres del seu pare i va descobrir que, a través de la imatge, podia expressar una gran quantitat de coses increïbles a través de la imatge.
En l’actualitat estudia un grau de vídeo-discjockey a Barcelona per tal de buscar eines i coneixements sobre el món comunicatiu. Amb la fotografia, vol impactar i fer reflexionar sobre coses que, a vegades, les parlem, però no les sentim. En un futur li agradaria anar a buscar aquests moments fotogràfics a països del Tercer Món.
Les imatges exposades a l’exposició estan classificades en tres línies: joventut actual, natura i societat. La classificació serveix per donar una petita harmonia entre elles.
Lau Lliró Brunet, de 18 anys i de Manresa. L’afició per la fotografia va començar-li fa cinc anys. Actualment, està estudiant un grau superior de fotografia i audiovisuals i, professionalment, voldria dedicar-se al món dels audiovisuals (fotografia, vídeo o cinema).
A la mostra fotogràfica, el Roc i el Lau presenten algunes obres conjuntes. Són amics i quan tenien 14 anys es van animar a recórrer tot Manresa buscant missatges per captar de la ciutat. Des de llavors, cap dels dos s’ha separat de les càmeres.
Carina Romero Chaparro, de 29 anys i de Manresa. Biòloga de professió i artista de cor. La fotografia li permet unir les seves dues grans passions per tal de plasmar la naturalesa, els organismes i els paisatges que ens envolten. Aquesta afició l’apropa cada vegada més al món de la fotografia naturalista.
Pol Ribera Guàrdia, de 29 anys i de Manresa. Després de cursar audiovisuals i construir una carrera professional en el món de l’animació, ha trobat en la fotografia un aliat per retratar el món que l’envolta, com a afició.
La sèrie de fotografies que s’exposen, realitzades conjuntament per Carina Romero i Pol Ribera, estan preses entre el gener i abril de 2022 a Xile, un país de contrastos i paisatges diversos.
Les exposicions de la línia artística amateur es promouen des de la regidoria de Cultura, tant al Centre Cívic Selves i Carner (C/ Bernat Oller, 14-16) com al Casal de les Escodines (C/ St. Bartomeu, 50). Les persones interessades en exposar la seves obres es poden dirigir als equipaments cívics o a la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa (Passeig Pere III, 27-29).
Des de la Regidoria de Joventut es promou el projecte ExpressArt per tal que artistes joves emergents puguin exposar en els dos equipaments juvenils de referència de la ciutat: l’Espai Jove Joan Amades (C/ St. Blai, 14) i el Casal de Joves la Kampana (Pl. Icària s/).