Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Anònima acollirà activitat cultural i tindrà un espai dedicat a la cultura transformadora i a la promoció de les indústries creatives

Imatge de la notícia
10/01/2023

El complex fabril ha demostrat en els darrers anys la seva versatilitat i idoneïtat per acollir propostes culturals, ciutadanes i de creació artística. En total, seran 1.530 metres quadrats del conjunt de L’Anònima destinats a les funcions culturals, entre la nau i els seus espais annexes i la planta soterrània, amb espais polivalents per a l’exhibició cultural i espais dedicats a la proposta de creació transformadora del FABA. Tal com ja es va explicar, l’edifici —declarat Bé Cultural d’Interès Local— es rehabilitarà amb fons Next Generation i acollirà també la nova Agència de Desenvolupament Local ProManresa, que s’ubicarà a les antigues oficines.

 

L’Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest dimarts al matí que destinarà 1.530 metres quadrats del conjunt de la fàbrica de L’Anònima a l’activitat cultural i a la promoció de la cultura transformadora i de les indústries creatives. Ho ha explicat la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, en una roda de premsa que ha comptat també amb la presència del regidor del Centre Històric, Josep Maria Fius Rubí, i de representants del FABA, el Festival Artístic del Barri Antic de Manresa que des del 2017 ha tingut com a seu l’antic complex fabril. Amb l’anunci d’avui, s’ha fet públic el compromís de l’Ajuntament per cedir espais de L’Anònima a la proposta de llarg recorregut del FABA “per activar un centre de creació permanent dedicat a la cultura transformadora, la promoció de la cultura de base i l’avantguarda artística”.

 

Tal com ha exposat la regidora Crespo, en els darrers anys, la ciutat ha descobert en l’Anònima un espai que ha demostrat la seva versatilitat i idoneïtat per acollir propostes culturals i ciutadanes de tota mena, com ara trobades, concerts, festes, exposicions, fires o rodatges. Així, habitualment, s’hi ha desenvolupat esdeveniments com el Festivalet de Circ, el mateix FABA, espectacles de la Fira Mediterrània o instal·lacions dels Jardins de Llum, entre altres. També, durant el període de pandèmia, en què les activitats culturals van estar molt limitades per les mesures sanitàries, l’Anònima va esdevenir, per la seva capacitat d’acollir activitats amb aforaments controlats i combinant espais exteriors i interiors diàfans, el recurs que va permetre mantenir gran part de la programació cultural de Manresa.

 

En paral·lel, els col·lectius impulsors del FABA han anat concretant un projecte que, sobre la base del concepte de fàbrica de creació cultural i aprofitant les potencialitats de l’espai, té l’objectiu de desenvolupar un programa de foment de la cultura transformadora.

 

Amb aquestes premisses, es va buscar la complementarietat entre les dues funcions. Per una banda, L’Anònima com un espai cultural polivalent que pugui acollir projectes culturals impulsats per l’Ajuntament de Manresa i també aquelles propostes que presenten actors culturals de la ciutat i associacions ciutadanes. I, de l’altra, L’Anònima com a seu de programes de foment de la cultura transformadora i de promoció de les indústries creatives, en un sentit ampli. Així, el projecte contempla convertir una part del complex industrial en un espai de creació artística i cultural de caràcter interdisciplinari, amb una vocació de desenvolupament cultural en termes d’indústries creatives i sota criteris cooperatius.

 

Tal com s’ha detallat avui, dels 1.530 metres quadrats, una part seran espais de gestió dedicats específicament a la cultura transformadora i altres seran espais polivalents d’ús compartit. A la planta soterrània hi haurà 289 metres quadrats dedicats a la cultura transformadora, 175 metres quadrats d’ús polivalent i 616 metres quadrats d’ús patrimonial (carboneres), mentre que a la planta baixa (nau i espais annexes) hi haurà 450 metres quadrats d’ús polivalent i compartit. Podeu veure en plànol en aquest enllaç.

 

La proposta del FABA


La proposta del FABA dona espai a quatre grups d’usos sota la gestió del projecte de creació transformadora:

 

  • Espai d’arts escèniques (exhibició, art i creació). Una sala per a propostes de petit i mitjà format per donar espai als projectes culturals de base.
  • Espai polivalent per a creació escènica, creació ‘bruta’ (makers, taller, instal·lacions) i exhibició. Una sala al servei de la polivalència, residències temporals, tallers i mediació artística, entre altres.
  • Coworking ‘net’. Espai de treball per a reunions i creació davant d’ordinador.
  • Oficina de gestió de l’activitat i punt de trobada social. Espai de treball per a la gestió del projecte, així com espais de trobada per a la comunitat local.

 

En els propers mesos, un grup de treball compartit entre l’Ajuntament de Manresa i el FABA farà efectius els acords per visualitzar i incloure millores en el projecte d’obres, formalitzar la cessió i definir els detalls de la gestió. De la mateixa manera, durant la celebració del pròxim festival, el mes de maig, els espais inclosos en la cessió quedaran nets i visitables, amb la intenció de començar progressivament l’extensió de la programació més enllà de les dates del festival, i fer-ho de forma efectiva, formal i permanent amb la finalització de les obres a finals de 2024.

 

Un pol d’activitat al mig del Centre Històric

 

L’edifici es rehabilitarà a través d’una subvenció dels fons Next Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Tal com s’ha explicat recentment, també acollirà la seu de ProManresa, la nova Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, que s’ubicarà a les antigues oficines. Es calcula que ProManresa pot tenir un potencial d’usuaris de prop de 10.000 persones, la qual cosa suposarà un revulsiu important d’activitat en el que és un punt estratègic del Centre Històric, que es complementarà amb l’activitat que generin les activitats culturals i la indústria creativa.

 

La fàbrica de L’Anònima, declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà  i és obra de l’arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa. És un edifici industrial de planta baixa més dues plantes pis, amb tres cossos d’edificació totalment diferenciats, i amb la xemeneia, situada a l’interior del recinte, com un dels seus elements característics. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat, que va destinar les naus a fàbrica tèxtil i a la producció d’electricitat amb carbó. Per problemes de liquiditat, la Companyia d’Enllumenat es va transformar el 1910 en la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME). La població de Manresa la va començar a anomenar “L’Anònima”, nom popular que ha arribat als nostres dies.

 

(*) Peu de foto: Representants del FABA amb la regidora Crespo i el regidor Fius, dins d'una de les sales de L'Anònima

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat