S'inaugura el viver d'artesania 'Artífex La Plana' al centre de Manresa
29/09/2023El local està situat als baixos de la Casa Oller de La Plana de l’Om i acull tres negocis d’artesania, juntament amb un espai d’exposició i venda de productes elaborats per AMPANS. L’Ajuntament de Manresa els ha llogat l’espai a un preu assequible amb l’objectiu de fomentar l’emprenedoria i apuntalar comercialment el Centre Històric.
Aquest divendres s’ha inaugurat a la Casa Oller de La Plana de l’Om el segon viver d’artesania de la ciutat que, amb el nom d’”Artifex La Plana”, inclou tres negocis d’artesania relacionats amb la joieria i el tèxtil i un espai d’exposició i venda de productes elaborats per AMPANS. Els contractes d’arrendament són per quatre anys, amb opció a cinc, amb un preu de lloguer assequible. L’objectiu del projecte és que els negocis es consolidin i s’estableixin en altres locals del Centre Històric, de manera que el viver pugui acollir noves iniciatives.
L’”Artífex La Plana” inclou tres propostes d’artesania basades en la joieria i el tèxtil: Dora Donciu (Trifonn), amb una experiència de més de 18 anys cosint joies amb vidre japonès d’alta qualitat, Marta Camps (Pedres del món), que elabora detalls de pedra vestits de plata o de ferro, entre altres, i Rosa Barreda (Amacdhisteria), que confecciona a mà complements tèxtils per al dia a dia.
El funcionament del viver és molt similar al del que ja funciona a la Muralla del Carme des del 2020, que sota el nom de ‘L’Artífex’ acull tres propostes comercials d’artesania. A la Plana de l’Om, el nou local també disposa de tres zones —de 33 metres quadrats cadascuna— perquè les tres artesanes puguin iniciar la venda al detall del seu producte artesanal a un preu de lloguer assequible. S’han fet contractes d’arrendament per una durada de quatre anys, que es podran prorrogar un any més. El preu és de 193 euros al mes (inclou l’IVA i els subministraments).
A més a més de les artesanes, la inauguració ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, de la regidora de Comerç, Tània Infante Martínez, del regidor d’Habitatge, Centre Històric i Llicències, Jesús Alonso Sáinz, així com del director general de la Fundació Ampans, Toni Espinalt Freixas, i de representants de la Diputació de Barcelona i de l’Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major i Voltants.
Aliança amb AMPANS, en l’impuls del segon viver
Aquest segon viver d’artesania de Manresa s’ha gestat amb la col·laboració d’AMPANS, que projectava en aquest local un espai d’exposició i botiga de productes d’elaboració artesanal, en la seva aposta per acostar-se als municipis i tenir presència en la vida comunitària. L’Ajuntament va proposar a la fundació fer ús compartit d’aquest espai mitjançant un lloguer assequible per acollir el segon viver d’artesans de la ciutat. AMPANS hi portarà a terme un projecte d’art inclusiu amb l’elaboració in situ de productes d’artesania, i també d’exposició i venda dels vins Urpina i d’articles que crea en els seus serveis ocupacionals. Comparteix espai amb les artesanes que s’hi allotgen.
Fomentar l’artesania
Amb el nou viver, l’Ajuntament de Manresa pretén fomentar l’emprenedoria artesanal i la visualització de nous projectes, i apuntalar comercialment el Centre Històric. L’objectiu és que les persones interessades a obrir nous negocis puguin disposar d’un local a un preu assequible que les ajudi a començar, i que un cop acabat el període de temps establert (d’un màxim de cinc anys) facin el pas d’obrir el seu propi local al Centre Històric, deixant pas lliure a una nova fornada d’artesans i artesanes que podran iniciar la seva aventura als vivers.
En el cas del viver de la Plana, a més, el projecte permet mostrar patrimoni històric de la ciutat, ja que el local està ubicat als baixos de la Casa Oller (segles XIV-XVIII), declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
(*) Peu de foto: La inauguració ha comptat amb la presència de totes les parts implicades en el projecte