Manresa organitza visites guiades a les fàbriques dels Panyos i Pirelli durant la Setmana del Turisme Industrial
20/10/2023La presentació del nou opuscle “Manresa entre revolucions (1814-1931)”, a càrrec dels historiadors Francesc Comas i Jordi Piñero; i l’activitat “Bus a cegues!”, amb un recorregut sorpresa per diverses localitats i equipaments; i la visita al Centre de l’Aigua de Can Font; completen la programació que tindrà lloc a Manresa del 20 al 29 d’octubre.
Del 20 al 29 d’octubre es celebra la Setmana del Turisme Industrial, impulsada per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) de la qual Manresa forma part. Es tracta d’una oportunitat molt especial per a tornar a descobrir el més interessant del nostre patrimoni industrial d'una manera diferent. Museus, antigues fàbriques, mines, colònies tèxtils, centres d’interpretació i diverses empreses de tot el país programen visites guiades, portes obertes, tallers i moltes més activitats perquè els visitants puguin descobrir de primera mà com es fan les coses.
A Manresa, ciutat on històricament la indústria està ben representada i que té un patrimoni industrial de primer ordre, s’han organitzat diversos esdeveniments vinculats amb la Setmana, que permetran conèixer de primera mà alguns dels elements mes destacats d’aquest patrimoni a locals i visitants, entre ells la fàbrica Miralda o dels Panyos (29 d’octubre), la Fàbrica Pirelli (27 d’octubre) o el Museu de l’Aigua i el Tèxtil.
El 21 d’octubre hi haurà una nova edició del Bus a Cegues, un recorregut sorpresa amb activitats per diverses localitats i equipaments catalans associats a la xarxa organitzat per la XATIC amb la col·laboració de molts equipaments i institucions.
El dimecres 25 d’octubre, hi haurà la presentació de la publicació Manresa entre revolucions (1814-1931), nou opuscle sobre la història i el patrimoni de la ciutat a càrrec dels historiadors Francesc Comas i Jordi Piñero, que repassa la història de la ciutat des de la Guerra del Francès fins al primer terç del segle XX.
El dissabte 28 d’octubre també es podrà visitar el Centre de l’Aigua de Can Font, antiga masia de Cant Font de la Serra. A banda de les exposicions permanents i un muntatge audiovisual, a les 18 h, es podrà fer una visita guiada a la Cisterna.
Les activitats a Manresa de la Setmana del Turisme Industrial són organitzades pel Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa – Parc de la Séquia, el Centre d’Estudis del Bages i l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la Fundació Turisme i Fires de Manresa i Pirelli.
Es pot consultar tot el programa a: https://www.parcdelasequia.cat/agenda/ o través d'aquest ENLLAÇ
Dissabte 21 d’octubre
- Bus a cegues !
Una de les activitats estrella de la Setmana del Turisme Industrial és el Bus a Cegues, un recorregut sorpresa amb activitats per diverses localitats i equipaments catalans associats a la xarxa. Els participants només saben el nom de la ruta, l’hora de sortida i l’arribada. Aquest any s’oferiran 8 rutes diferents el 21 d’octubre que surten de diferents poblacions més una ruta de cap de setmana els dies 29 i 30 d’octubre. Tota la informació de la Setmana del Turisme Industrial i les reserves pel Bus a cegues les trobareu a www.xatic.cat
Dimecres 25 d’octubre
- Manresa entre revolucions
Presentació de la publicació d’aquest nou llibret sobre la història i el patrimoni de la ciutat a càrrec de Francesc Comas i Jordi Piñero.
Hora: 18.00 h
Lloc: Museu de l’Aigua i el Tèxtil
Preu: Gratuït
Públic: Tots els públics
Organitza: Parc de la Séquia
Divendres 27 d’octubre
- Visita a la Fàbrica Pirelli
De la Fàbrica de barrets a un centre logístic de primer ordre
Visita guiada al recinte de la fàbrica i als seus elements patrimonials més destacats.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat/agenda
Hora: Dues sessions a les 16 h i les 16.30 h.
Preu: Gratuït
Públic: Tots els públics
Organitza: Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de Centre d’Estudis del Bages, Museu de l’Aigua i el Tèxtil - Parc de la Séquia, Fundació Turisme i Fires de Manresa i Pirelli.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Dissabte 28 d’octubre
- Visita a Can Font
Visita al Centre de l’Aigua, on es podran visitar dues exposicions permanents i veure un muntatge audiovisual a l’ermita de la masia. A les 18 h es podrà fer la visita guiada a la Cisterna, per descobrir l’espai on es recollien les aigües pluvials de Can Font.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat/agenda o bé al telèfon 93 877 22 31
Hora: De 17 a 20 h (última visita a les 19.30 h)
Lloc: Centre de l’Aigua de Can Font
Preu: General: 2 euros; Jubilats i joves fins a 18 anys: 1,5 euros; Menors de 7 anys: gratuït; Visita guiada: 3 euros.
Públic: Familiar i adults
Organitza: Parc de la Séquia
Diumenge 29 d’octubre
- Visita a la Fàbrica Miralda o dels Panyos
Visitarem la fàbrica hidràulica més antiga del Mediterrani, construïda i posada en funcionament la dècada de 1820 i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat/agenda
Hora: De les 10 a les 12.30 (Visites cada 30 minuts)
Preu: Gratuït
Públic: Tots els públics
Organitza: Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de Centre d’Estudis del Bages, Museu de l’Aigua i el Tèxtil - Parc de la Séquia, Fundació Turisme i Fires de Manresa.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Del 20 al 29 d’octubre
- Visites Museu de l’Aigua i el Tèxtil
La història, la societat i l’economia de Manresa estan íntimament relacionades amb l’aprofitament de l’aigua de la Séquia i el desenvolupament de la industria tèxtil de la cinteria. La visita a les dues exposicions permeten descobrir-ho.
Informació i reserves a: www.parcdelasequia.cat o bé per telèfon: 93 877 22 31
Hora: De 10 a 14 h
Lloc: Museu de l’Aigua i el Tèxtil. Carretera de Santpedor, 55
Preu: General: 5 euros, Guiada: 7 euros. Consulteu reduccions
Públic: Tots els públics
Organitza: Parc de la Séquia
(*) Peu de foto: Fàbrica Miralda o dels Panyosa, la fàbrica hidràulica més antiga del Mediterrani, construïda i posada en funcionament la dècada de 1820 i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.