Anna Comas Vives guanya el premi Pare Ignasi Puig i Simon 2023
13/11/2023El guardó serà lliurat durant la gala de premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2023 el 17 de novembre al teatre Conservatori de Manresa, per la seva proposta d’estudi dels béns mobles dels indrets de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa fins el seu procés de canonització.
La manresana Anna Comas ha estat la guanyadora del Premi Pare Ignasi Puig i Simon 2023 amb la proposta de recerca El patrimoni artístic de Manresa des de l’estada de Sant Ignasi a la ciutat fins al seu procés de canonització (1522 – 1622). Estudi dels béns mobles dels indrets ignasians", una proposta estimulant que permetrà conèixer millor el patrimoni artístic de la ciutat durant el segle XVI.
El guardó serà entregat durant la gala dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2023 el 17 de novembre al teatre Conservatori de Manresa, al costat de 12 premis de diferents disciplines del món de l’art i la cultura, com la darrera incorporació el premi Maria Matilde Almendros Carcasona.
El premi Pare Ignasi Puig i Simon és un reconeixement per a projectes de recerca relacionats amb la Manresa ignasiana convocat per l’Ajuntament de Manresa. El premi s’adjudica a un projecte de recerca o de divulgació que tracti algun aspecte històric de l’edat moderna des d’una perspectiva social, humana, artística o patrimonial a l'entorn de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), la seva canonització (1622), els llocs de la ruta ignasiana de la ciutat, la presència de la Companyia de Jesús a la ciutat o la Manresa dels segles del XVI al XVIII. L’import de la beca de recerca és de 3.000 €, i l’estudi premiat i l’obra resultant s’haurà de desenvolupar en el termini màxim de 2 anys a comptar des de la data de l’acte públic de lliurament del premi.
Des del 2014, hi ha hagut una llarga llista de guardonats amb el premi Pare Ignasi Puig i Simon fins a vuit historiadores i historiadors. El darrer any el premi va ser atorgat de manera honorífica a Francesc Riera i Figueras per la seva trajectòria. Els treballs premiats fins al 2022 es poden consultar al web www.manresa2022.cat. Actualment, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa estan treballant en una nova línia editorial per dotar d’una identitat gràfica tots els treballs premiats de la col·lecció.
Anna Comas Vives (Manresa, 1986) és llicenciada en Història de l'Art i s'ha especialitzat en el camp de la museografia i en la gestió de col·leccions i de fons artístics. Ha treballat per a diversos museus, com el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya o el Museu de Manresa. Interessada també en els camps de la didàctica i divulgació del patrimoni, ha exercit de professora pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i per la Universitat de Manresa. També és autora de diverses publicacions de temàtica històrica i artística.
(*) Peu de foto: Anna Comas Vives