L'Ajuntament de Manresa atorga el segell de qualitat a 14 restaurants que han assolit l'excel·lència en seguretat alimentària
20/11/2023L’objectiu del distintiu és estimular que els restaurants aspirin a buscar l’excel·lència sanitària per oferir confiança i seguretat al consumidor. L’acte d’entrega s’ha fet al Casino i ha comptat amb un col·loqui dels restauradors Ada Parellada i Nani Sala.
L’Ajuntament de Manresa ha atorgat avui el Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària a 14 restaurants de la ciutat. Es tracta d’un distintiu municipal que s’atorga als establiments de restauració que destaquen per l’alt compliment en les normes i mesures de seguretat alimentària. El projecte es va posar en marxa l’any passat, quan es van reconèixer 11 restaurants. El segell té una validesa d'un any i, per tant, els restaurants han de ser avaluats anualment per poder renovar-lo. L’objectiu de l’Ajuntament és que de mica en mica es pugui arribar a la totalitat de restaurants de la ciutat. Per aquest motiu, en les properes setmanes s’iniciarà una campanya de promoció per donar a conèixer el projecte.
L’acte de lliurament dels segells s’ha fet aquest dilluns al matí al Casino i ha estat encapçalat pel regidor d’Esports i Salut, Anjo Valentí Moll, i pel coordinador de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Oriol Fernández Saltor, que han entregat els distintius als restauradors i restauradores. Durant l’acte també ha tingut lloc una interessant conversa sobre la seguretat alimentària als establiments de restauració entre la reconeguda cuinera Ada Parellada i el restaurador bagenc Nani Sala, així com una acció artística a càrrec de Toni Ortiz.
El Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària pretén dotar d’un instrument diferenciador als establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l’Ajuntament de Manresa. Hi poden optar els restaurants que ofereixen, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local. A més a més, han de tenir la llicència d’activitat pertinent, han d’estar inscrits al cens municipals d’establiments minoristes d’alimentació de Manresa i han de disposar de tots els permisos pertinents.
Entre els aspectes que es valoren hi ha la neteja de la cuina, del magatzem, de la barra, dels vestuaris, de la zona de recepció de mercaderies, de les càmeres de refrigeració i dels congeladors. També es puntuen aspectes com les temperatures, la preparació d’aliments, la descongelació, la desinfecció de vegetals, els processos d’autocontrol i els coneixements del personal. En el procés d’obtenció del distintiu, l’Ajuntament de Manresa ofereix una formació gratuïta per ajudar els restaurants a corregir les deficiències detectades.
El projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració participants i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària.
Els establiments de restauració que aconsegueixen el segell de qualitat sanitària tenen com a avantatges el reconeixement i prestigi davant dels clients; la participació en els actes locals de promoció del segell; formació especialitzada; anar per davant en les inspeccions oficials sabent que compleixen les normatives vigents, i cohesionar l’equip de treball per un objectiu comú beneficiós per a tot l’establiment.
El certificat està impulsat per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració del Gremi d’Hoteleria i de Turisme del Bages, la UBIC, la Cambra de Comerç, PIMEC i Bages Impuls, i amb el suport de la Diputació de Barcelona.
(*) Peu de foto: Restauradors reconeguts amb el Segell de Qualitat Sanitària acompanyats del regidor d'Esport i Salut, Anjo Valentí Moll, el coordinador de l'Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública, Oriol Fernández Saltor, de la restauradora Ada Parellada i el restaurador Nani Sala.