Manresa rep a Brussel·les la bandera com a Ciutat Europea de l'Esport 2024
07/12/2023La gala s’ha celebrat aquest dijous al Parlament Europeu, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i del regidor d’Esports, Anjo Valentí Moll.
Manresa ha rebut aquest dijous a Brussel·les la bandera que l’acredita com a Ciutat Europea de l’Esport 2024, en una gala que s’ha celebrat al Parlament Europeu que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i del regidor d’Esports, Anjo Valentí Moll. Amb l’entrega del guardó, l’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (Aces Europe) ha fet oficial la distinció, que reconeix a la ciutat de Manresa el seu bagatge en la promoció de la salut i l’esport i que permetrà a la ciutat desplegar durant el 2024 un ampli programa de foment de l’activitat física.
El títol de Ciutat Europea de l’Esport també permetrà teixir aliances amb totes les ciutats i regions que l’any vinent ostentaran alguna de les categories (capital mundial de l’esport, capital mediterrània, capital europea, ciutat europea, regió europea, municipi europeu, etc.) i poder optar a finançament extern per tal de promocionar la salut i l’esport a Manresa.
Entre els motius per distingir Manresa, Aces Europe cita la ciutat com a exemple de “promoció de l’esport per a tothom” i destaca la seva capacitat per posicionar l’esport “com un mitjà per millorar la salut, fomentar la integració social, facilitar l’educació i promoure el respecte”.
Després de rebre la distinció, l’alcalde de Manresa, que ha arrencat el seu discurs en català per donar suport a la seva oficialitat a Europa, ha recordat que Manresa “és una ciutat que viu per l’esport”, que “és bressol d’esportistes olímpics com Manel Estiarte, el millor waterpolista de la història” i que té “un equip de bàsquet que competeix a l’elit estatal, que va aconseguir una Lliga ACB, una Copa del Rei i va ser finalista a la Champions League”. Així mateix, també ha subratllat que la ciutat compta amb esportistes i equips d’elit en gimnàstica, waterpolo, natació, atletisme, futbol, futbol sala o judo, entre molts altres, i que “l’esport arriba a tota la societat, amb 70 clubs, 7.000 fitxes federatives i 250 espais esportius”.
Finalment, ha fet esment al desplegament de programes “per fomentar la pràctica social i comunitària de l’esport perquè totes les persones el puguin practicar, perquè entenem que l’esport és una eina fonamental de salut, d’educació i cohesió, i una manera de difondre valors com el treball en equip i la solidaritat”. En aquesta línia, ha tancat el seu discurs assegurant que Manresa aprofitarà el reconeixement “per seguir creixent, millorant instal·lacions i promovent la nostra ciutat esportiva”.
La informació sobre l’any esportiu de Manresa es pot trobar a la web específica que l’Ajuntament ha posat en marxa. Recull la informació bàsica del projecte i és també la plataforma de referència per a les adhesions de la ciutadania i de les entitats. En aquests moments, es compta amb 600 adhesions a títol personal i amb prop de 70 adhesions d’entitats.