Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La Fira de l'Aixada aixecarà el teló el 24 de febrer amb nous espais i espectacles

Imatge de la notícia
05/02/2024

Entre les novetats d’enguany hi ha l’estrena de la Sala Gòtica de l’hospital de Sant Andreu com a escenari teatral i nous recorreguts del rei Pere III i el bisbe Galceran Sacosta fins a la plaça Major. També s'incorporen nous espectacles i més oferta lúdica per als més petits. Aquest any la fira comptarà amb unes 200 parades i mig miler d’actors.

 

Manresa acollirà el cap de setmana del 24 i 25 de febrer la 27a edició de la Fira de l’Aixada, una cita que omplirà els carrers i places del Centre Històric d’espectacles de teatre i dansa, activitats, 200 parades d’artesans i demostracions d’oficis. Entre les novetats d’aquesta edició, hi ha la incorporació de la Sala Gòtica de l’Hospital de Sant Andreu com a nou espai escènic i la creació d’un campament medieval de lluites a la plaça del Milcentenari, on el Rei Pere III participarà en una exhibició de lluites.

 

La Sala Gòtica de l’hospital de Sant Andreu s’estrenarà aquest any com a escenari teatral de la Fira de l’Aixada. S’hi podrà veure l’obra “L’enigma de l’hospital superior”, de l’Associació Cultural Anderdocs, un guió elaborat per l’ocasió que fa referència al nom com es coneixia l’hospital de Sant Andreu l’any 1260, la primera data de la qual es té referència de l’edifici.

 

Com a novetats, també cal destacar els recorreguts del seguici del rei Pere III i del bisbe Galceran Sacosta fins a la plaça Major. El seguici del rei Pere III sortirà a les 12 del migdia des de la plaça Sant Domènec i transcorrerà pel carrer del Born, la Plana de l’Om i el carrer Sant Miquel fins a arribar a la plaça Major on a les 12.30 h s’escenificarà “L’inici de tot”. Pel que fa al bisbe Galceran Sacosta, el seguici sortirà a les 7 de la tarda de la plaça Infants i passarà per la plaça Europa, carrer del Carme, Cap de Rec i plaça Major, punt on es representarà “L'aigua és llum”. Precisament a la plaça Major també es podrà veure una altra de les novetats d’enguany, ja que l’escenari canvia d’ubicació dins de la plaça per tal de millorar els paràmetres de seguretat. Pel que fa a l’emplaçament del Jardí Jueu, situat en edicions anteriors a l’espai de darrere de l’edifici nobles de l’Ajuntament, es trasllada aquest any a la plaça Serarols.

 

Quant a l’Aixada infantil, s’incrementarà l’oferta de propostes lúdiques. La Plana de l’Om acollirà diferents tallers, com els de boga i vímet, de modelatge de cera, de barrets medievals i de cavalls de fusta. Aquest any també hi haurà activitats infantils al parc de la Seu i a la plaça del Milcentenari on hi haurà jocs gegants relacionats amb l’època medieval. Totes les activitats per als nens i nenes seran gratuïtes.

 

Escenaris de teatre i dansa

Els escenaris teatrals s’ubicaran a la plaça de Sant Ignasi Malalt i al carrer del Balç. També hi haurà activitats teatrals a l’antiga Casa Amigant, a la plaça Serarols i a la plaça Gispert. Pel que fa als escenaris d’espectacles de dansa se situaran a la plaça Major, al parc de la Seu i a la plaça Europa. Les entitats que enguany estrenen espectable són: Estudi Folck, El Personal, Grup Picarol, Cascavell i Esclop de l’Agrupació Cultural del Bages, la Púrria i el Grup Teatral l’Espantall. Les tradicionals obertura de portes a la ciutat i canvis de guàrdia es mantindran invariables respecte d’anys anteriors.

 

La Fira de l’Aixada d’aquest any incrementarà els espectacles itinerants com la passejada dels reis i la guàrdia reial, que començarà a la una del migdia i passarà pel campament medieval de la plaça Milcentenari. Serà en aquest indret, precisament, que el rei Pere III participarà en una exhibició de lluita. També en itinerància, es podran veure les “Cercadanses tradicionals” de l’Associació Tradiball en Dansa; les danses de la companyia de teatre del Casal Cultural de Dansaires Manresans; les propostes dels Histrions Manresa, i les diverses actuacions itinerants de danses d’Els Moravians, de l’Agrupació Cultural del Bages.

 

Espectacles centrals i parades

 

Els espectacles centrals de la Fira de l’Aixada es desenvoluparan com cada any. Tant dissabte com diumenge, es podrà veure a les 12.30 h a la plaça Major, 'L'inici de tot', l'escenificació de les demandes del poble al bisbe Galceran Sacosta perquè permetés la construcció de la séquia. A les 19.30 h, també a la plaça Major, tindrà lloc, l'acte central nocturn en què es mostra l'enfrontament per l'aigua entre el Rei Pere III i el bisbe.

 

Els espectacles es veuran plenament integrats en l’ambient medieval que també aporten les parades de la fira. Aquest any n’hi haurà unes 200 (hi va haver 388 demandes de participació) distribuïdes pels carrers del Centre Històric: zona del parc i la Baixada de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i Plana de l’Om. També pel carrer Sobrerroca, Cap de Rec, plaça i carrer del Carme i Muralla del Carme.

 

Tots els actes són organitzats per l'Ajuntament de Manresa i l'Associació Manresa de Festa amb la coordinació escènica de Mireia Cirera Pintó, Dani Ledesma Jiménez, Tàtels Pérez Grau i Climent Ribera Riera, i la col·laboració desinteressada d’una trentena d’entitats locals que aportaran a la Fira al voltant de 500 actors.

 

Visites teatralitzades a la Seu

Durant el cap de setmana del 24 i 25 de febrer també hi haurà la possibilitat d'assistir a les visites teatralitzades a la Seu de Manresa, que permetran veure des del claustre neogòtic fins a la primera coberta del temple. El personatge Berenguer de Montagut, mestre d'obres de la basílica de la Seu, serà l'encarregat de guiar els visitants. Les visites es podran fer matí i tarda. Les entrades es podran adquirir directament a la Seu o per internet AQUÍ. Les visites són organitzades per la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa.


(*) Peu de foto: (d'esquerra a dreta) Dani Ledesma Jiménez, membre de coordinació escènica; Anna Martí Escalé, representant de l'Associació Manresa de Festa; Climent Ribera Riera, membre de coordinació escènica; Tàtels Pérez Grau, membre de coordinació escènica, i Tània Infante Martínez, regidora de Cultura i Llengua.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat