Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, serà aquest dijous a Manresa per l'acte d'homenatge al seu oncle, el periodista manresà Josep Maria Planes

Imatge de la notícia
16/07/2024

Luis Planas Puchades és fill del germà petit de Josep Maria Planes i manté el vincle amb la família del periodista.  Abans de l’acte a l’auditori Plana de l’Om, serà rebut a l’Ajuntament de Manresa i signarà al Llibre d’Honor del consistori. 

 

 

L’actual ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern espanyol, Luis Planas Puchades, visitarà aquest dijous Manresa per assistir a l’acte cultural que tindrà lloc a l’auditori de la Plana de l’Om  dedicat a la figura del seu oncle, el periodista manresà Josep Maria Planes Martí, assassinat l’any 1936. 

 

El ministre Luis Planas Puchades és fill de Lluís Planas Martí, un dels germans del periodista. El pare del ministre va néixer al carrer de la Canal, al costat del carrer del Born i de Sant Domènec, a la mateixa casa on també va néixer Josep Maria Planes. Era el petit dels set germans, i va ser un destacat enginyer. Per motius laborals, a l´entorn del conflicte bèl·lic del 36, el pare del ministre va deixar la capital del Bages i es va traslladar a València, on es va desenvolupar professionalment i va establir les noves arrels.

 

El ministre Luis Planas Puchades va néixer a València, però ha mantingut viu el vincle amb Catalunya i amb les seves arrels familiars, la casa de les Planes, a Sant Mateu de Bages. Així mateix, va compartir a les xarxes socials la felicitació quan el seu oncle va ser nomenat manresà il·lustre així com amb els actes vinculats amb la seva figura.

 

Visita a l’Ajuntament de Manresa

 

Prèviament a l’acte a l’auditori de la Plana de l’Om, el ministre visitarà l’Ajuntament de Manresa, on serà rebut per l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia, així com per una representació del govern municipal, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre altres. Durant la visita signarà al llibre d’Honor de l’Ajuntament i visitarà el Saló de Sessions on hi ha  la Galeria de Manresans Il·lustres, de la qual des de l’any  2017 forma part el quadre de Josep Maria Planes, pintat per l’artista Eduard de Pobes. També farà una visita al carrer del Balç i espais vinculats a Planes, com el mural de la plaça del Carme o la casa natal del carrer de la Canal.

 

Acte teatral inspirat en Josep Maria Planes, a l’auditori Plana de l’Om 

 

L’acte a l’auditori de La Plana de l’Om de Manresa, obert a tothom,  se celebrarà a les 7 de la tarda i consisteix en la lectura teatralitzada “Planes (del turisme literari al periodisme compromès)”, un muntatge teatral creat per l’escriptor Llorenç Capdevila a partir de textos Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). L’obra és dirigida per Fina Tapias i interpretada pel grup d’actors i actrius de la Companyia Els Carlins.

 

Aquest és el darrer acte del cicle “Cent anys llegint Planes”, organitzat per l’Associació Cultural El Galliner, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Bages-Moianès i l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

 

L’objectiu és reivindicar la personalitat de Josep Maria Planes i contribuir a difondre’n l’obra. Els tres actes s’han organitzat amb motiu del centenari de la publicació del seu  primer article  signat, el 19 de juliol de 1924, article que va dedicar a l’insigne dramaturg Àngel Guimerà, que havia mort el dia abans.

 

Trobareu una àmplia informació sobre la vida i obra de Josep Maria Planes al Web de Josep Maria Planes i Martí. Escriptor manresà (1907-1936). Pioner i víctima del periodisme d’investigació.

 

(*) Peu de foto: L'actual ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació serà dijous a Manresa

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat