Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa regala despertadors a tots els alumnes de 1r d'ESO per lluitar contra l'abús dels mòbils entre infants i joves

Imatge de la notícia
02/10/2024

Aquest matí s’ha presentat la campanya ‘Ets addicte a la pantalla?’, que promou el benestar i el desenvolupament saludable dels infants i adolescents de la ciutat, i que cerca prevenir l’ús abusiu dels mòbils i dels dispositius digitals entre la població més jove. Es faran accions per promoure espais de desconnexió digital.

 

L’Ajuntament de Manresa ha repartit aquest matí els primers despertadors als alumnes de 1r d’ESO de la ciutat, en el que ha estat la primera acció de la campanya ‘Ets addicte a la pantalla?’, que promou el benestar i el desenvolupament saludable dels infants i adolescents de la ciutat, i que cerca prevenir l’ús abusiu dels mòbils i dels dispositius digitals entre la població més jove, tot promovent espais de desconnexió digital.

 

El repartiment dels despertadors s’ha fet a l’Institut-Escola Manresa i, en els propers dies, continuarà a la resta de centres escolars. En total, se’n distribuiran prop de mil entre tot l’alumnat de 1r d’ESO. Així ho ha explicat la regidora d’Infància i Joventut, Isabel Sánchez Pulido, i el regidor d’Educació, Pol Huguet Estrada, que han detallat que la iniciativa dels despertadors busca crear un hàbit saludable a l’hora de llevar-se, en unes edats en què o encara no es té mòbil o se’n té un per primer cop. L'objectiu és que els alumnes que ja tenen mòbil no tinguin “l'excusa” del despertador per emportar-se’l a l'habitació. Per als alumnes que encara no en tenen, la voluntat és habituar-los a fer servir el despertador i a prevenir, així, l’ús de les pantalles a les nits. Tal com s’ha recordat, un ús inadequat pot afectar negativament la qualitat del son i, per tant, la salut de l’infant.

 

A la presentació de la campanya també hi ha intervingut Dominica Diez Marcet, psicòloga clínica de l’Àrea de Salut Mental d’Althaia, institució que ha col·laborat en el projecte, i Gemma Franquesa, del col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbils al Bages, que ha expressat el suport del grup a la campanya.

 

Tal com s’ha exposat, la campanya s’ha ideat des d’un punt de vista transversal —amb la participació de les regidories d’Infància i Joventut, Educació, Salut i Drets Socials— amb l’objectiu d’informar de manera àmplia de les conseqüències negatives que té sobre la salut de les persones l’ús abusiu o no adequat de les pantalles. Es cerca, també, implicar les famílies i promoure espais de desconnexió digital per tal de fomentar la comunicació convencional entre les persones, amb la premissa d’evitar l’ús del mòbil per omplir moments d’espera.

 

Així, a banda de l’acció dels despertadors, la campanya es desplegarà amb el repartiment d’estovalles individuals de paper als restaurants, amb un doble objectiu: per als adults, es tracta de convidar-los a deixar el mòbil durant els àpats i a socialitzar; per als més petits, la idea és evitar que mirin dispositius, oferint-los altres opcions, com ara fer un dibuix en aquestes estovalles. També es posaran cartells en sales d’espera municipals que siguin susceptibles de rebre famílies amb infants i s’hi deixaran jocs, contes i altres propostes d’entreteniment sense pantalles. I es farà una acció a la zona de plaça Espanya per interpel·lar tota la ciutadania, amb la impressió de missatges sobre l’asfalt que promouen la reflexió sobre la quantitat d’hores que es destinen a consultar el telèfon mòbil i sobre l’ús que se’n fa. La campanya es completarà amb accions publicitàries i cartelleria per tal de difondre els missatges. També s’ha elaborat un vídeo que podeu veure en aquest enllaç.

 

La campanya es completarà amb altres accions vinculades, com ara tallers per als alumnes de segon cicle d’ESO sobre l’ús de les pantalles i les xarxes socials, o l’exposició ‘Controles?’, que reflexiona sobre les addiccions a les drogues i a les pantalles. A més a més, l’Ajuntament de Manresa, tal com ja es va explicar, ha posat en marxa un programa per promoure la pràctica esportiva entre els joves, amb la voluntat, també, d’oferir espais sense pantalles, i compta amb l’Espai Èmfasi, un servei d’assessorament emocional que té com a propòsit dur a terme accions que permetin millorar el benestar de les persones joves de la comarca del Bages, en el qual es tracten també casos vinculats a l’abús dels mòbils, entre altres.

 

La campanya ‘Ets addicte a la pantalla?’ va néixer en el si de la Comissió Tècnica de Drogodependències, liderada per la Unitat de Sanitat de l’Ajuntament de Manresa, amb la participació d’altres àrees de l’Ajuntament de Manresa (Educació, Joventut, Espai Èmfasi, Drets Socials i Policia Local) i d’altres entitats i institucions com són l’Agència de Salut Pública de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Bages, Althaia i l’Institut Català de la Salut.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat