Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 17 d'octubre de 2024

Imatge de la notícia
17/10/2024

Durant la sessió, s’han aprovat les ordenances fiscals per al 2025, amb un augment del 2,5% de la majoria de taxes i impostos i amb un increment de l’11% de la taxa de gestió de residus, en aquest cas per complir amb la legislació europea. També s’ha aprovat de manera definitiva el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament de Manresa, i una proposició per a la recuperació de la memòria de la repressió franquista al camp de concentració del Carme i a la presó de Manresa, presentada pel grup de Fem, que ha rebut el suport de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra.

 

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes d’octubre. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat de diversos informes d’intervenció, de les línies fonamentals que serviran de base per a elaborar el Pressupost Municipal per al 2025 i també de modificacions de crèdit per introduir 276.792 euros al Pressupost d’enguany per fer front a despeses, sobretot de personal i de manteniment, diners que es financen amb baixes en altres partides. I per incorporar també una subvenció de 75.000 euros de la Generalitat de Catalunya per la compra de maquinària per a manteniment.

 

Tot seguit s’ha passat a l’apartat de dictàmens. S’ha iniciat amb els assumptes referents a l’àrea d’Alcaldia, que contenia quatre punts. En el primer, s’ha aprovat de manera definitiva el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament de Manresa. Tal com s’ha explicat, els grups municipals van començar a treballar el nou ROM en el mandat passat, quan el text inicial es va aprovar per unanimitat i va quedar en exposició pública per tal que pogués rebre al·legacions. L’Oficina Antifrau, tal com fa amb tots els ajuntaments, va presentar un seguit de suggeriments per tal de millorar el document en termes de transparència. S’han incorporat tots excepte dos: el d’obrir les juntes de govern que no són públiques a la ciutadania i la d’evitar dedicacions parcials de més del 75%, dues recomanacions que la llei no preveu, però que l’Oficina proposava incorporar per augmentar els nivells de participació i transparència.

 

Durant el Ple, el text final ha rebut una esmena de Fem Manresa per introduir el suggeriment de l’Oficina respecte de les dedicacions, que no ha prosperat en rebre només els vots del mateix grup de Fem. Amb tot, el ROM final s’ha aprovat amb un ampli suport: hi han votat a favor els grups de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem) i el grup de Junts i també el grup de Fem. El FNC i Vox, que en el mandat passat no tenien representació, s’han abstingut.

 

El següent punt de l’àrea d’Alcaldia ha servit per adjudicar el contracte de patrocini entre l’Ajuntament de Manresa i el Bàsquet Manresa per a la promoció de l’esport i per projectar la marca de ciutat, després que en el Ple anterior s’aprovessin les bases, amb els vots de tots els grups excepte de Fem, que hi ha votat en contra, i de Vox, que s’ha abstingut. Tal com es va explicar el mes passat, el nou contracte substitueix el darrer conveni que s’havia signat per a quatre anys. Es manté una aportació anual de 550.000 euros (IVA exclòs) per un període de 10 anys.

 

I en els dos darrers punts d’aquesta àrea s’han dissolt dos consorcis. El primer, el Consorci Urbanístic per al Desenvolupament de l’Àrea Residencial Estratègica Sector Est, un instrument que es va crear el 2007 a petició de la Generalitat de Catalunya davant les necessitats d’habitatge assequible. I, el segon, el Consorci per a l’Impuls de Serveis Educatius i Socials, que es va crear el 2008 per construir i posar en marxa l’Escola Bressol Bressolvent, al polígon industrial de Bufalvent, i que avui ja ha assolit els seus objectius. Tots dos punts s’han aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem i Vox, que s’han abstingut.

 

Seguidament, s’ha entrat a l’Àrea de Serveis Generals, que contenia 4 punts. Els tres primers han servit per aprovar una modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Manresa —amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Fem i FNC, i l’abstenció de Junts i Vox—, una modificació de la relació de llocs de treball del personal funcionari —amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i FNC, i l’abstenció de Junts, Fem i Vox— i una modificació de crèdits per atendre compromisos com ara les despeses derivades d’execucions subsidiàries o les despeses que s’han d’abonar al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, punt que s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

En el quart punt s’han debatut les Ordenances Fiscals per al 2025. Tal com es va explicar, l’equip de govern ha presentat una proposta del 2,5% d’augment per a la majoria d’impostos i taxes i d’un increment de l’11,13% de la taxa de gestió de residus per cobrir el 100% del cost del servei, tal com marca la directiva europea. Les ordenances s’han aprovat amb el vot a favor dels grups de l’equip de govern i el vot en contra dels grups que conformen l’oposició.

 

A continuació, s’han tractat dos punts de l’Àrea de Territori referents a dues modificacions puntuals del “Pla parcial Tossal dels Cigalons 2. Habitatge protegit” i del “Pla parcial La Parada. Habitatge protegit”. Tots dos s’han aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

I, ja per finalitzar l’apartat de dictàmens i dins l’Àrea de Desenvolupament Local, s’ha aprovat la designació del regidor d’Ocupació i Emprenedoria, Lluís Vidal Sixto Orozco, al Consell de Formació i Empresa del Centre de Formació Professional Integrada, constituït entre la Joviat i Ampans, també amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.


Tot seguit, s’ha entrat a la part de proposicions. En aquest Ple, n’hi havia dues. La primera ha estat presentada per Vox “per al trasllat i acollida d’immigrants il·legals fora d’Espanya”. No ha prosperat en rebre només el vot a favor de l’única regidora de Vox del consistori. La resta de grups hi ha votat en contra.


La segona proposició ha estat presentada per Fem “per a la recuperació de la Memòria de la repressió franquista al camp de concentració del Carme i a la presó de Manresa”. En aquest cas, la proposició ha rebut un ampli suport: tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que hi ha votat en contra.


La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi ha hagut 9, de les quals 5 han estat presentades per Junts, que ha demanat sobre les activitats alternatives a la pista de gel que es faran a la plaça Sant Domènec per Nadal, sobre el microbús elèctric al Centre Històric, sobre el grup de persones que causen aldarulls a Sant Domènec, sobre les activitats que es van fer per la Setmana de la Mobilitat i sobre el desplegament del nou model de residus.


Per la seva banda, Fem ha demanat sobre la gratuïtat de l’aparcament de Sant Joan de Déu i sobre l’actuació del govern en l’abordatge dels problemes derivats de les situacions relacionades amb les drogodependències al Centre Històric. Finalment, el FNC ha preguntat per les cobertes de fibrociment que hi ha a Manresa i sobre la utilització de drons en matèria de seguretat ciutadana en actes multitudinaris.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple d’octubre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat