El Servei d'Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central celebra el 25è aniversari amb un programa d'activitats al voltant de la mort digna
18/10/2024Es crea un grup de treball, impulsat per l’Ajuntament de Manresa, per donar a conèixer la mort digna
El Servei d’Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central celebra el 25è aniversari de la seva creació amb la programació de diverses activitats al voltant de la mort digna. Les diferents activitats s’allargaran fins a mitjan desembre i les han presentat aquest migdia la regidora de Drets Socials i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs Alsina, el coordinador del servei Carles Perarnau Vidal i la presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament, Cristina Vallès Orianne.
Les activitats que es porten a terme són d’índole molt diversa, i tenen per objectiu poder tractar el tema de la mort i també canviar-ne la imatge sovint estereotipada i repetitiva amb la qual es veu. Així, avui mateix, a les 6 de la tarda, s’inaugurarà l’exposició “La mort, digna i il·luminada”, a l’Espai Plana de l’Om i es podrà veure fins al 3 de novembre. Aquest mateix cap de setmana, en el marc del Festival Clam, es projectarà el documental “Viure la mort”, a l’Auditori Soler i Mas de Navarcles.
El programa també inclou la xerrada “Aprendre a morir, una obligació col·lectiva”, a càrrec de la doctora en filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Victòria Camps Cervera, a l’Espai Plana de l’Om i per la qual cal inscriure’s prèviament al web kursaal.cat. L’1 de novembre es farà la Celebració de la mort, a la plaça de Sant Domènec. Serà una trobada per compartir emocions al voltant de la mort i retre homenatge a les persones mortes.
El dissabte 9 de novembre, a Montserrat es presentarà el vídeo “Grups de Dol”, i el dia 14, el jesuïta, antropòleg i teòleg Xavier Melloni Ribas, pronunciarà la conferència “Abraçar la pròpia mort”. El dia 16 es representarà l’obra de teatre “Mort digna” al Teatre Els Carlins i, finalment, el programa es clourà el 12 de desembre amb la presentació del llibre “No hi ha paraules. Assumir la mort d’un fill”, de Francesc Torralba Roselló.
El detall del programa es pot consultar en aquest enllaç. Els actes estan organitzats pel mateix Servei d’Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central, l’Ajuntament de Manresa, Capalafí, la cooperativa Recer, Dret a Morir Dignament i Sant Andreu Salut.
Amb aquests actes se celebrarà el 25è aniversari del Servei d’Acompanyament en el Dol de de la Catalunya Central, els orígens del qual es remunten al novembre del 1999 i es va crear amb l’objectiu de donar una atenció integral al dol que viuen les persones i famílies davant la mort d’un ésser significatiu, i també donar suport a les institucions públiques i privades que realitzen tasques d’atenció en el dol. El servei no està vinculat a cap creença religiosa i treballa el dol des de la laïcitat. Al llarg d’aquests 25 anys, el Servei ha anat creixent i incorporant nous serveis d’atenció per a persones de totes les edats, així com també, per atendre dols específics i altres serveis per minimitzar l’impacte que suposa la mort d’un ésser estimat, actuant amb programes específics per a la inclusió social i també la prevenció del suïcidi.
Es constitueix un grup de treball per la mort digna, promogut per l’Ajuntament
L’Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria de Drets Socials i Persones Grans, ha impulsat la creació d’un grup de treball de la mort digna. Aquest grup s’ha constituït amb l’objectiu de treballar conjuntament amb entitats i institucions de la ciutat per tal de donar a conèixer el tema de la mort digna entre la ciutadania de Manresa. Actualment, el grup de treball està format pel Servei d’Acompanyament en el Dol a la Catalunya Central, Capalafí, la cooperativa RECER, Sant Andreu Salut i el mateix Ajuntament.
(*) Peu de foto: Representants de les diferents entitats que han organitzat actes