El cicle de teatre social MOU-TEatre crea una obra col·lectiva que convida el públic a reflexionar sobre la mort
05/11/2024L'obra "L'art del bon ###### d'allò (Una introspecció sobre la mort) es representarà el dissabte, 16 de novembre, a les 17.30 h a la sala Els Carlins. És una creació col·lectiva que reflexiona al voltant de la mort
El dissabte 16 de novembre, el projecte MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social oferirà la seva nova creació basada en una reflexió entorn de la mort. Sota el títol “L’art del bon ####### d’allò (Una introspecció sobre la mort”, es tracta d’una creació col·lectiva que suma testimonis, vivències i anàlisi per tal d’apropar-nos a un tema que encara és molt tabú a la nostra societat.
Després d’una primera trobada amb testimonis el mes de juny, el procés creatiu va començar el dia 12 d’octubre de 2024. En aquest intensiu i intens període de creació guiat per cia. Sargantana, el grup s’ha endinsat en un profund intercanvi que els ha portat de la metafísica als aspectes més mundans que envolten la mort. Al llarg del procés creatiu, la companyia ha afrontat el repte de superar un dels primers tabús: parlar de la mort. I de la dignitat o de la indignitat. A més, el diàleg dels creadors de l’obra no ha fet més que posar sobre la taula un gran nombre de preguntes. Es tracta de qüestions sobre l’ésser humà, sobre la societat, sobre l’eternitat, sobre “fotre’s del mort i de qui el vetlla”. En l’obra serà el moment de traslladar algunes de les preguntes que s’han fet al públic, i parlar del que han anomenat com a “allò”, la mort.
La representació es farà a les 17.30 h i l'entrada és gratuïta amb opció a taquilla inversa i es poden reservar a www.elscarlins.cat
MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social és una iniciativa de les regidories de Cultura, Acció i Inclusió Social, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual i un espai creatiu d’intercanvi entre diferents col·lectius. S’entén com un espai de treball conjunt entre diverses regidories per impulsar la reflexió col·lectiva a través de les arts escèniques, ja que el llenguatge artístic ens pot acompanyar per remoure inquietuds i fer de mirall de la societat on vivim.
Cia.Sargantana i Els Carlins
cia.Sargantana es va fundar l'any 2003 amb l’objectiu d’oferir un teatre basat en la unió de l'art teatral al món, creant un espai de vivència, reflexió i comunió amb el públic. La companyia manté la idea de procés de recerca en tots els muntatges, incloent-hi altres disciplines i elements artístics. L’objectiu és oferir al públic una experiència artística capaç de commoure'l. La seva obertura li permet treballar amb diferents companyies internacionals amb l’objectiu d’interpel·lar al públic del segle XXI. Per la seva vessant social, emmarcada dins el projecte breus, la companyia rep el suport de la Generalitat de Catalunya.
Aquests objectius de recerca social a través del teatre coincideixen amb la finalitat de la Sala Els Carlins de dialogar amb el públic manresà sobre les inquietuds socials. La sala acollirà la cinquena creació amb aquesta metodologia de treball, ja que en edicions anteriors ja s’han explorat el dret a refugi, la violència de gènere, el comerç just i la solitud no volguda.
L‘acte està coorganitzat per Cia. Sargantana, Els Carlins i l’Ajuntament de Manresa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Forma part del programa d’activitats al voltant de la mort digna que s’han organitzat coincidint amb el 25è aniversari del Servei d’Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central. En el marc d’aquest programa, a més de la representació teatral, el jesuïta Xavier Melloni Ribas pronunciarà la conferència “Abraçar la pròpia mort”, el dijous 14 de novembre a les 19 h, a la sala d’actes de la FUB. Finalment, el dia 12 de desembre, el doctor i catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba Roselló, presentarà el llibre “No hi ha paraules. Assumir la mort d’un fill”. També serà a la sala d’actes de la FUB a les 19 h.