Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa lidera un projecte per incentivar la formació i l'ocupació qualificada industrial al Bages

Imatge de la notícia
07/09/2015

El projecte Ocupació al Bages Industrial està finançat perla Diputació de Barcelona i hi intervenen ajuntaments, patronals i centres de formació.


 

L’Ajuntament de Manresa ha signat un conveni per posar en marxa el projecte Ocupació al Bages Industrial, un pla de desenvolupament local amb finançament públic-privat per a l’impuls de la indústria metal·lúrgica i/o auxiliar d’automoció en la comarca del Bages. El projecte compta amb la col·laboració de diversos ajuntaments, entitats empresarials i centres de formació de la comarca, i amb el finançament de la Diputació de Barcelona.

 

La presentació del projecte i la signatura del conveni s’ha fet aquest matí a les instal·lacions del Centre de Formació Pràctica amb la participació del vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; del president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; del president de la Fundació Lacetània i president dela Cambra de Comerç i Indústria del Bages, Pere Casals i del president dela Patronal Metal·lúrgica del Bages, Xavier Perramon.

 

El conveni ha estat signat també pels alcaldes Ferran Estruch (Cardona); David Saldoni (Sallent); Joan Carles Batanés (Sant Fruitós); Gil Ariso (Sant Joan de Vilatorrada); Albert Miralda (Sant Salvador de Guardiola) i Montserrat Badia (Castellbell i el Vilar). Per part de l’EPSEM-UPC ha signat Rosa Argelaguer i per part de Pimec Catalunya Central. Esteve Pintó. No han signat però han assistit en qualitat de municipis col·laboradors: el Pont de Vilomara  i Rocafort –amb l’alcalde Cecilio Rodríguez-, un regidor de Sant Vicenç de Castellet en substitució de l’alcalde Joan Torres així com altres representants dels municipis participants.

 

Durant l’acte de presentació, Marc Castells ha valorat la importància d’aquest projecte per impulsar “els serveis de qualitat que dóna la industria del territori”  i el paper de la Diputació de Barcelona “en abocar benzina i recursos per treballar conjuntament amb les institucions privades i els ajuntaments a l’hora de donar resposta a les inquietuds dels sectors industrials”. El vicepresident ha afirmat que el projecte té un triple compromí “amb les persones en situació de vulnerabilitat, amb el món empresarial i amb el món local”.

 

Al seu torn, Valentí Junyent ha posat en valor del treball que desenvolupa al Centre de Formació Pràctica que “potser no l’hem sabut vendre com caldria, però que és molt determinant a l’hora de fer una formació adequada a les necessitats de les empreses del territori”. L’alcalde ha remarcat novament els avantatges d’un projecte que “reforça la col·laboració entre entitats públiques i privades” i ha afegit la necessitat de “valorar com cal el personal tècnic que hi treballa en aquests projectes”.

 

Per la seva part, Comas, Perramon i Casals s’han felicitat de poder tirar endavant aquest conveni d'un projecte que permet dotar a les empreses de personal amb una formació qualificada, per ajudar al teixit industrial a avançar en la seva competitivitat i internacionalització i amb voluntat que el projecte Ocupació al Bages Industril sigui un primer pas que tingui continuïtat en el futur.  

 

Promoure la inserció laboral

 

El programa s’adreça a persones desocupades que volen desenvolupar la seva trajectòria professional en l’àmbit industrial, i a empreses del sector industrial amb almenys un centre de treball a la comarca del Bages.

 

Ocupació al Bages Industrial té com a objectiu promoure la inserció laboral en sectors d’activitat industrial amb un fort arrelament local, potencialment generadors d’ocupació, amb una alta competitivitat i amb capacitat exportadora, que es trobin ubicats en un sistema productiu local.

 

Així, a la comarca del Bages, i sota el lideratge de l’Ajuntament de Manresa i la Patronal Metal·lúrgica del Bages, s’ha definit un pla comú en el que també hi participen el Consell Comarcal i els següents ajuntaments: Cardona, Solsona, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Artés, Castellbell i el Vilar, Sallent, Sant Salvador de Guardiola, Navarcles, El Pont de Vilomara i Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet.

 

També hi intervenenl a Fundació Lacetània, EPSEM-UPC, PIMEC i la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa.

 

Funcions de cada actor

 

L’Ajuntament de Manresa, a través del Centre d’Iniciatives per l’Ocupació (CIO), assumirà la coordinació i la gestió del projecte. La difusió de les accions, l’orientació dels participants i la prospecció, anirà a càrrec dels ajuntaments implicats, coordinats pel Consell Comarcal del Bages. Per la seva banda, la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, CIO Manresa, PIMEC, el Consell Comarcal i la Patronal Metal·lúrgica realitzaran el diagnosi de la situació empresarial.

 

Els tres eixos d’actuació

 

El projecte Ocupació al Bages Industrial es basa en tres eixos d’actuació: qualificació professional, millora de la competitivitat empresarial i concertació institucional.

 

El primer, les accions de formació, persegueix la formació d'alta qualitat en les àrees més demandades per les empreses del sector. La qualificació laboral es realitza seguint el model dual, mitjançant el qual l’adquisició de coneixements passarà per la integració de l’alumne en la dinàmica de l’empresa.

 

És previst que es creïn al voltant de 120 places de formació, 20 per cadascun dels sis cursos programats. Les accions de formació aniran a càrrec dela Cambrade Comerç, UPC i el Centre de Formació Pràctica Lacetània.

 

Els cursos programats seran els següents:

 

 

  • Curs base per operaris - operacions auxiliars de fabricació mecànica (440h). Temari introductori basat en com es treballa en com funciona una cadena de producció, la planificació d'estocs i els magatzems, la qualitat i les ISO, la seguretat laboral i la necessitats de polivalència

 

  • Curs per operaris qualificats amb CAD-CAM (200h), per aprofundir en la mecanització fent ús de màquines amb programació de control numèric.

 

  • Curs de verificació tridimensional (40h), per aprendre els fonaments bàsics de la mesura en 3 dimensions i l’ús dels principals programes de mesura.

 

  • Curs per disseny de 3D (350h), per aprendre a dissenyar en 3D (Catia, Solidworks, NX...)

 

  • Curs/os per qualificar personal administratiu en temes de comerç internacional (100h)

 

  • Curs sobre direcció industrial (sobre unes 400h): curs introductori per aturats amb perfil tècnic o antics càrrecs intermitjos que els permeti adquirir competències per gestionar i dirigir un departament o uns processos d'una indústria. Temari:

 

?      Direcció i quadre de comandant a les empreses industrials

?      Disseny i desenvolupament de productes i processos; organització de plantes industrials

?      Cadenes de subministres. Logística. Aprovisionament i distribució. Outsourcing.

?      Internacionalització de la producció industrial

?      Manteniment industrial

?      Gestió de la qualitat. Millora contínua als processos industrials. Innovació. Resolució de problemes

?      Projectes industrials. Serveis industrials

?      Gestió i lideratge dels recursos humans a l'empresa industrial.

?     La Responsabilitat Social Corporativa

?      Economia i finances a l'empresa industrial. Costos, inversions i finançament

?      Marketing industrial

 

 

Millora de la competitivitat empresarial

 

El segon eix del projecte es recolza en la millora de la competitivitat empresarial mitjançant les següents accions:

 

* Recerca de personal qualificat i adequat a les necessitats de les empreses del sector.

* Creació d’una borsa de treball específica del sector industrial de la metal·lúrgica per agilitzar i flexibilitzar la intermediació laboral.

* Creació d’ajuts econòmics específics a la contractació en el marc del programa.

* Promoció de la recerca i la innovació donant suport a la realització de mestratges industrials de R+D.

 

Concertació institucional, el tercer pilar

 

El tercer pilar consisteix en la concertació institucional, cercant la participació del màxim nombre de representants institucionals, territorials i sectorials, per treballar per un objectiu comú. Es realitzaran les següents accions:

 

* Participació en estudis d’àmbit sectorial i territorial sobre necessitats de formació, estratègies d'internacionalització i competències professionals més sol·licitades.

* Foment de la retenció del talent a les empreses.

* Donant suport a un estudiant en un projecte de R+D.

* Creació d’una comissió tècnica de seguiment del projecte.

* Participació en el disseny de contingut de les accions formatives.

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat