Empreses de Manresa i comarca celebren la primera sessió de treball del projecte Manresa en simbiosi
12/01/2016La reunió, amb la presència de 17 empreses de Manresa i comarca, es va celebrar ahir a la seu social de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i estava impulsada per l’Ajuntament de Manresa i l’Agència de Residus de Catalunya.
L’Ajuntament de Manresa i l’Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci del Bages per a la gestió de residus, la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i el Centre Tecnològic de Manresa, va celebrar ahir la primera sessió de treball del projecte pilot de Simbiosi Industrial a Catalunya que ha arrencat al territori amb el nom de Manresa en simbiosi, i que va aplegar 24 persones en representació de 17 empreses de Manresa i comarca.
La primera reunió de treball es va celebrar a la seu social de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i suposa el tret de sortida d’un projecte que pretén detectar i fer aflorar possible sinergies entre les empreses participants i buscar l’intercanvi i la col·laboració entre elles.
La reunió d’ahir –la primera de les tres previstes inicialment- va ser guiada per 5 dinamitzadors i aplegava empreses del metall, l’energia, l’aigua, els plàstics, els petits estocs o els residus orgànics.
La sessió de treball va permetre que els empresaris plantegessin iniciatives win win, per desenvolupar en el futur noves activitats col·laboratives entre ells; nous models de negoci per millorar la cadena de valor amb proveïdors o socis, iniciatives de logística inversa; recursos que desaprofiten uns i altres poden usar i compartir coneixements.
Manresa en simbiosi
Manresa en simbiosi va ser presentat el mes passat i té com a objectiu implementar a Manresa el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya per a maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.
La simbiosi industrial és una nova estratègia empresarial que consisteix en unir diverses indústries i entitats —tradicionalment separades— en una sola xarxa on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de maximitzar l’ús dels recursos: materials, energia, aigua, béns, experiència, logística... per tal d’avançar cap a l’economia circular.
A través de la xarxa s’identifiquen oportunitats de negoci que donen lloc a transaccions comercials rendibles gràcies a: Donar valor afegit a recursos sobrants; trobar solucions innovadores a la provisió de recursos; i posar en comú el coneixement.
Beneficis
El projecte de simbiosi industrial que es planteja a Manresa ha de servir per:
• Ajudar a las empreses de Manresa i del Bages, a aprendre a aprofitar sinèrgies amb altres empreses tot disminuint els costos i augmentant la competitivitat.
• Enfortir la base industrial de la zona, potenciant la innovació i la creació de noves empreses i llocs de treball.
• Obrir camí per a futurs projectes d’innovació i recerca aplicada tant per a empreses com per al desenvolupament territorial.
• Formar i conscienciar sobre el procés d’adaptació cap a una economia circular.