Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La Fira de l'Estudiant obrirà portes la setmana vinent per oferir orientació acadèmica a més de 3.000 estudiants de secundària

Imatge de la notícia
30/03/2016

El certamen, que celebra la seva 24a edició, es farà del 4 al 7 d’abril al Museu de la Tècnica de Manresa i tornarà a ser un espai útil perquè l’alumnat conegui els camins possibles en el seu futur laboral i els centres d’ensenyament que ofereix el territori per continuar la seva formació. La Fira tindrà el seu colofó amb la jornada de portes obertes al Campus Universitari que se celebrarà el dissabte 9  d’abril.


 

 

El Museu de la Tècnica de Manresa acollirà del 4 al 7 d’abril la 24a edició de la Fira de l’Estudiant, un espai d’informació i d’orientació acadèmica i professional pensat especialment per a l’alumnat de secundària del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès que han de prendre decisions en relació als seus estudis i al seu futur laboral, així com també per als tutors i les famílies que els han d’ajudar a prendre-les. L’edició d’enguany, com l’any passat, preveu que més de 3.000 estudiants de la Catalunya Central passaran pels estands de la Fira.

 

Els detalls d’aquesta edició han estat presentats avui al Museu de la Tècnica de Manresa pel coordinador de la Fira i representant dels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, Antoni Cornudella; la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; el president del Consell Comarcal del Bages, Antoni Comas; i el vicepresident primer i conseller d’Educació del Consell Comarcal del Solsonès, Francesc Xavier Mas. Els han acompanyat també Mar Raluy, dels Serveis Territorials d’Ensenyament; i Toni Arnaste, de la Fundació Lacetània. 

 

Cornudella ha valorat de forma molt positiva la celebració “de la 24a edició de la Fira, un espai d’orientació que no només és obert per als joves, sinó que és un certamen obert a tothom, a qualsevol persona que vol o necessita formar-se i requalificar-se”.  El director del Serveis Territorials ha agraït el treball i el suport de tots els centres i entitats que hi col·laboren. Per a Cornudella “més de tres mil persones podran veure i consultar tota l’oferta possible que hi ha l’abast, atès que tota l’oferta educativa hi estarà representada”.

 

Per la seva part, Mercè Rosich ha tingut paraules d’agraïment a persones, centres i institucions per donar visibilitat a una Fira “que fa 24 anys va néixer per donar alternativa als joves de casa nostra que havien d’anar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona”. Per a la regidora d’Ensenyament “afortunadament la Fira avui és necessària, important i plenament consolidada”.  Rosich ha ressaltat que aquest certamen és important perquè dóna a conèixer l’oferta educativa postobligatòria i permet que tots els centres educatius del territori se’n beneficiïn.   

 

Al seu torn, Agustí Comas ha explicat que el Consell Comarcal de Bages facilitarà el transport a uns 1.100 alumnes del Bages i el Moianès perquè puguin assistir a la Fira de l’Estudiant i contribuirà també a donar conèixer el Servei de Mobilitat Internacional. El president del Consell Comarcal del Bages ha agraït el suport dels diferents ajuntaments i “el compromís de la nostra institució per continuar donant suport a una Fira i al futur formatiu dels joves del nostre país”.

 

Finalment, Francesc Xavier Mas, ha afirmat  que uns 200 alumnes del Solsonès visitaran la Fira durant aquesta edició i ha reconegut l’esforç organitzatiu que s’està fent els darrers anys per millorar el funcionament de la fira, tant des de les institucions, des dels ajuntaments i des del Consell Comarcal del Solsonès.

 

Una Fira “de tots i per a tots”

 

Els continguts de la Fira de l’Estudiant són d’especial interès per l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i programes adreçats a alumnes que no superin l’ESO. Així mateix, la visita també pot ser molt adequada per aquell alumnat i persones en general que vulguis canviar d’estudis i per aquelles persones que vulguin retornar al sistema educatiu des del món laboral.  Com ha manifestat Antoni Cornudella, “la Fira de l’Estudiant és de tots i per a tots”.

 

Durant aquests dies els visitants podran trobar a la Fira informació i orientació personalitzada sobre els diversos itineraris formatius al seu abast, així com una mostra específica de l’oferta de Cicles formatius de grau mitjà i superior de les comarques del Bages, Berguedà. Solsonès, Moianès i de l’oferta universitària de la ciutat de Manresa.

 

El Museu de la Tècnica estarà obert els 4 dies de Fira amb el següent horari: de 9 a 14 h. (dilluns, dimarts, dimecres i dijous) i de 15 a 19 h. (dilluns,dimarts i dijous). La Fira de l’Estudiant tindran el seu colofó amb la jornada de portes obertes del Campus Universitari de Manresa, que se celebrarà el dissabte 9 d’abril, de les 10 a les 14h.

 

Estands i espais d’informació


La nova edició de la Fira comptarà amb 20 estands amb les diferents ofertes formatives de centres d’ensenyament del Bages, Berguedà i Solsonès. Els centres que presentaran la seva oferta són: Cicles Formatius del Solsonès, Christabel, El Berguedà, Escola Agrària de Manresa, Escola d’Art de Manresa, Escola Diocesana de Navàs, Escola d’Estètica Anna Flores, Joviat FPi-Formació Professional integrada, Escola Montserrat, UPC - Manresa, Fundació Ampans -CEE Jeroni de Moragas, UM Manresa - FUB, Institut Castellet, Institut Guillem Catà, Institut Lacetània, Institut Llobregat- Institut Mig-món, Instituts Lluís de Peguera, Pere Fontdevila i Gerbert d’Aurillac, Institut Moianès, Institut Quercus i Universitat Oberta de Catalunya.

El Campus Universitari a Manresa també tindrà el seu espai d’informació en el qual es donarà a conèixer els estudis  que s’imparteixen a UManresa-FUB, UPC - Manresa i UOC.

 

A més a més, el certamen tindrà sis espais d’Orientació Individual -cabines d’atenció individualitzada- i un espai d’Informació General, amb 4 taulells que informaran dels programes per ala Formació i Inserció (PFI), Batxillerat, Estudis universitaris; Formació Professional (cicles formatius) inicial, arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius;  Formació de persones adultes, Ensenyaments oficial d’Idiomes, beques, mobilitat internacional i programes de Garantia Juvenil.

 

En aquesta edició, la Fira tornarà a tenir dos espais d’acollida i circuit de visita, un espai d’Informació general, redistribució de les àrees d’atenció al públic i un espai d’orientació individual.

 

Hi tornarà a haver un àmbit universitari (Campus Universitari a Manresa + Taulell de Batxillerat i Universitats -Espai d’Informació General), l’atenció a visites concertades de més d’un centenar de grups d’alumnes del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Calaf així com patrocini i col·laboració externa privada.

 

Activitats i tallers complementaris

 

La 24a Fira de l’Estudiant, amb la voluntat d’oferir a l’alumnat d’estudis postobligatoris una informació i una orientació que complementi la visita ordinària a l’espai de la Fira de l’Estudiant, ha programat un conjunt de deu activitats, entre les quals cada alumne n’escollirà una.

 

Amb aquestes activitats, amb enfocaments diferents i complementaris, es pretén facilitar a l’alumne un seguit d’eines personals que li faciliti la presa de decisions a l’hora de decidir el seu itinerari acadèmic. Hi ha activitats on s’informa sobre estudis concrets, n’hi ha que proporcionen eines i recursos per ajudar a fer una bona selecció d’estudis i, finalment, n’hi ha en què es potencien les actituds i els valors imprescindibles aplicables tant en l’àmbit acadèmic com professional i personal.

               

PROGRAMA. Dimecres, 6 d’abril

 

  1. El Grau Superior de FP, una opció d’èxit

 

Fundació Lacetània (Coordinació). Amb la participació d’exalumnes, empresaris i alumnes.

Explicació de les diferents possibilitats i itineraris formatius d’aquests estudis i les seves sortides professionals, compartint conversa amb professors, alumnes i empresaris.

 

  1. El meu futur comença per mi (Taller de coaching educatiu)

 

Laia Casas. Màster en Educació Emocional i Benestar per la Universitat de Barcelona, i en Psicologia dela Comunicació i la Cognició per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialització en Programació Neurolingüística.

 

Taller pràctic amb estratègies per valorar-nos positivament i augmentar la pròpia autonomia i responsabilitat per a guiar el propi projecte vital.

Objectius: Millorar l’autoestima i la confiança en un mateix; optimitzar la gestió del temps; desenvolupar l’autonomia, la motivació i la responsabilitat envers el propi projecte de vida i fomentar un rol de control intern sobre el propi futur.

 

 

  1. El repte de definir el projecte professional

 

Educaweb.  Experts en educació, formació i orientació.

 

Xerrada que facilita informació, eines i recursos per aprendre a prendre decisions, per explorar les diferents sortides professionals, les competències i la formació més idònia.

 

  1. Emprendre és

 

Maria Batet. Emprenedora.

 

A partir d’exemples de casos reals de joves que són persones emprenedores, reflexionarem sobre què vol dir això de ser emprenedors. En la sessió s’aprendrà a buscar idees originals per tal de copsar que la pròpia capacitat de pensar amb creativitat va molt més enllà del que hom s’imagina.

 

  1. Estudiar al 200%. Recomanacions (de salut) per rendir al màxim

Griselda González. Professora dels estudis de Fisioteràpia dela Facultat de Ciències de la Salut d’UManresa (UVic-UCC).

 

Recomanacions de salut i ergonomia generals per millorar el rendiment en l’estudi.

 

  1. Identifica i entrena les teves competències

Educaweb.  Experts en educació, formació i orientació.

Xerrada que facilita informació sobre la importància de les competències transversals (comunicació, disposició a l'aprenentatge, adaptabilitat, etc.) com a recurs per conèixer els punts forts, potencialitats i àrees de millora que necessiten les persones per adaptar-se als diferents contextos. 

 

  1. Ja ho tens clar? Els tres passos cap a la Universitat

Gemma Mujal  / Trini Riu. Bibliotecàries de la BCUM (Biblioteca del Campus Universitari de Manresa)

Ja saps què vols estudiar? Ja saps on vols estudiar i com ho has de fer per accedir-hi?. Et mostrem els webs que t’ajudaran a detectar els teus interessos i les carreres que hi són afins.

 

  1. Mobilitat Internacional         

La Vídria Intercultural. Mobilitat internacional per a joves.

Es donarà informació sobre estudis, feina, voluntariat, turisme alternatiu, aspectes transversals (visats, prestació d’atur, seguretat social, impostos, DNI, etc.). I també sobre projectes europeus.

 

  1. Potencia la teva marca personal. Diferencia't!

Carlos Bella. Coach laboral i màster en intel·ligència emocional. Col·laborador del CIO (Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació).

 

En el mercat professional, cada dia més les competències personals agafen rellevància com a element diferenciador. Aprèn a identificar les teves.

 

  1. Si pots jugar en xarxa pots estudiar en xarxa. Com treballar en equip sense veure'ns les cares

Montse Guitert.  Àmbit de competències digitals de la UOC. Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació.

Recomanacions i estratègies per treure el màxim profit del treball en equip en xarxa. La planificació, les regles del joc i la distribució de tasques perquè tothom hi surti guanyant.

 

 

La Fira de l’Estudiant converteix l’Oficina Jove del Bages en l’Espai dels ensenyaments artístics: l’Oficina artística

 

L’Oficina artística és un projecte que va agafant embranzida any rere any. Des de fa 3 edicions de la Fira de l’Estudiant, l’Oficina Jove del Bages es transforma en l’Espai dels ensenyaments artístics.

 

Ho fa amb la finalitat d’aconseguir diferents objectius. Per una banda, pretén reivindicar el paper en certa forma “oblidat“ dels estudis artístics i, per fer veure als joves que volen formar-se i dedicar-se a les professions artístiques que també hi ha un ventall ampli de sortides professionals.

 

Amb aquests objectius es programa una xerrada sobre la trajectòria d’un artista consolidat i que serveixi d’exemple i de mirall, per als alumnes assistents a la xerrada. Està adreçada a l’alumnat que cursa batxillerat artístic (tant a Manresa com a les comarques) i a l’alumnat de cicles formatius de l’Escola d’Art de Manresa.

 

Aquest any, el dijous 7 d’abril a les 10 del matí, l’artista convidat és en Valentí Gubianas, il·lustrador, que ens explicarà la seva trajectòria i farà una pinzellada sobre en quins projectes actualment participa i desenvolupa.

 

Complementàriament a la xerrada, s’hi podrà trobar una exposició de l’artista convidat, en Valentí Gubianas. Aquest any, a més, s’ha volgut combinar amb l’exposició d’una artista emergent, Aïna Sallés.

 

Per acabar-ho d’arrodonir, i aprofitant els dies de la Fira, s’exposarà a l’Oficina Jove del Bages un recull de materials relacionats amb els ensenyaments artístics per tal d’orientar els joves que vulguin formar-se en aquest àmbit. En aquests materials de consulta es podran trobar les novetats dels ensenyaments artístics i informacions rellevants d’aquests estudis.

 

Es considera que aquesta iniciativa és una oportunitat, una combinació positiva, que pot ajudar els joves artistes a fer-se un lloc.

 

L’Oficina Jove del Bages està ubicada al carrer Sant Blai, 14. ( Espai Joan Amades).  Tel. 93 877 13 60. Correu electrònic bages@oficinajove.cat

 

Impuls i organització de la Fira

 

La Fira de l'Estudiant de Manresa està impulsada pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Berguedà i Solsonès ila Fundació Lacetània, i constitueixenla Comissió Institucional de la Fira de l’Estudiant.

 

L’organització tècnica de la Fira està a càrrec de la Comissió organitzadora formada per Assistents Socials AMPA’s d’Instituts de Manresa; Coordinació territorial d’Adults (SSTT Catalunya Central); Coordinació territorial d’Ensenyaments professionals (SSTT Catalunya Central);  Escola Joviat (en representació dels centres privats); Fundació Lacetània (en representació dels centres públics); Oficina Jove del Bages; Secció d’Ensenyament (Ajuntament de Manresa); Secció d’Universitat (Ajuntament de Manresa); Servei Comarcal de Joventut (Consell Comarcal del Bages); Servei Educatiu del Bages; Servei Educatiu del Berguedà i Servei Educatiu del Solsonès

 

La Fira compta amb el patrocini de les empreses ICL - Iberpotash, Sagalés i Sobrerroca  i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Ofimat i Abacus.

 

El cartell de la Fira és obra de Natura Ferrer, alumna de l’Escola d’Art de Manresa.

 

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat