La Generalitat finançarà les obres de construcció de la nova seu de la Generalitat a Manresa, a l'edifici dels antics jutjats
20/12/2016L’Ajuntament de Manresa no haurà de fer front a la despesa d’1,25 milions d’euros per finançar el projecte d’execució de les obres de la nova seu de la Generalitat a Manresa, a l’edifici dels antics jutjats, a la baixada de la Seu. Finalment, el departament de Vicepresidència de la Generalitat assumeix el cost d’aquesta obra. D’altra banda, l’Ajuntament adquireix un immoble adjacent, al carrer de Galceran Andreu, que cedirà a la Generalitat juntament amb un altre solar annex. Tot plegat permetrà que el projecte final sigui molt més ambiciós del previst fins ara i ocupi un 62% més de superfície i amb una previsió de pressupost de 4,5 milions d’euros, gairebé quatre vegades més que els 1,25 previstos fins ara. La posada en marxa del nou edifici significarà un motor de revitalització en aquest punt del Centre Històric.
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; i el regidor de Planejament i Projectes Urbans de l’Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, han donat a conèixer avui canvis molt rellevants en el projecte per ubicar la nova seu de la Generalitat a Manresa (la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya central i serveis territorials) a l’edifici dels antics jutjats de Manresa, que originàriament va ser la Casa del Consell de Ciutat, a la baixada de la Seu.
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Manresa ha aprovat una addenda al conveni signat el 2015, que preveu que el departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat sigui qui encarregui la redacció del projecte i financi l’execució de les obres. Això significa que és la Generalitat, i no l’Ajuntament, qui es farà càrrec d’aquesta despesa.
Amb aquesta operació, l’Ajuntament estalviarà la quantitat aproximada d’1,25 milions d’euros, la xifra estimada que hauria el projecte previst fins ara per a l’adequació de l’edifici per esdevenir seu de la Delegació. Pel que fa a la redacció del projecte, es continuarà finançant amb els 400.000 euros provinents de l’1% cultural.
El projecte que finalment tirarà endavant i del qual es farà càrrec Vicepresidència té un pressupost estimat de 4,5 milions d’euros.
El segon canvi significatiu té a veure amb l’espai que ocuparà la nova seu de la Generalitat. L’anterior projecte es realitzava únicament adequant l’actual edifici dels jutjats, que compta amb una superfície de sòl de 1.039,22 m²i una superfície construïda de 4.160 m². Amb la redefinició del projecte la nova seu podrà comptar amb dues finques més:
Per una banda, l’Ajuntament de Manresa ha arribat a un acord per a l’adquisició d’un edifici adjacent, situat al carrer Galceran Andreu número 6, propietat de Creu Roja i una superfície de 466,50 m². L’acord de compra és per un valor de 335.000 euros.
Per altra banda, es disposa d’un solar al carrer Codinella, ja propietat de l'Ajuntament i que té una superfície de 162,69 m².
L’Ajuntament cedirà aquestes dues finques a la Generalitat, de manera que la nova Delegació podrà arribar tenir una superfície construïda total d'uns 6.700 m², 2.540 m² més que la proposta inicial. L’increment és del 62%.
Per veure el plànol de les finques esmentades en el projecte cliqueu aquí
Junyent: “La ciutat hi surt guanyant”
Valentí Junyent ha qualificat l’acord per construir la nova seu de la Generalitat de Catalunya de “molt significatiu, molt ambiciós, i amb el qual hi guanyarà la ciutat, el Centre Històric i, sobretot, els ciutadans de Manresa i les comarques veïnes” que tindran al seu abast els serveis que ofereix el Govern.
L’alcalde ha qualificat aquest projecte de “molt important i clau per aquest sector de la ciutat, ja que el nou edifici estarà en un ubicació molt ben situada i amb una molt bona sortida al sud de la ciutat i oferta d’estacionament propera”.
Junyent ha volgut ressaltar també “que aquest projecte ha estat possible gràcies la bona entesa institucional entre Ajuntament i Generalitat” i ha tingut paraules d’agraïment a la predisposició de l’actual Delegada del Govern de la Generalitat “per fer un projecte a l’alçada d’altres delegacions a Catalunya”.
Per la seva part, Laura Vilagrà ha manifestat que aquesta decisió és el fruit “del treball intens realitzat els últims mesos, i que intentava superar un handicap important que era aconseguir més metres d’edifici per poder encabir els diferents espais territorials de la Generalitat que hi ha a la ciutat”.
Per la delegada del Govern, la voluntat “és la poder oferir al públic en un sol edifici una atenció unificada i donar millor servei amb una finestreta única, així com ajudar a trencar la imatge de disgregació i visualitzar millor el treball de la Generalitat de Catalunya al territori”.
Vilagrà ha assegurat també que en l’operació hi ha també una voluntat de “racionalitat econòmica” ja que les delegacions actuals estan pagant lloguers i serveis complementaris ens els diferents espais que ocupen. Per la Delegada del Govern, amb aquest projecte la Generalitat recupera el seu paper de lideratge i “en el qual l’Ajuntament de Manresa tindrà un paper destacat ja que s’hi ha implicat molt”.
Unificar els serveis administratius a la Catalunya central
L’objectiu és aconseguir uns espais més adients per a la unificació dels serveis administratius de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya central ubicats a la ciutat, que són: la Delegació Territorial del Govern; els Serveis Territorials d’Interior; els de Territori i Sostenibilitat; els d’Empresa i Ocupació; la Regió Sanitària del CatSalut; el Servei Regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; i la Regió Sanitària Central del Servei Català de la Salut. En una segona fase, és previst que s’hi traslladin també els serveis territorials d’Ensenyament a la Catalunya central.
L’anterior conveni va ser signat l’octubre de 2015 entre l’Ajuntament i el departament de Presidència de la Generalitat. Actualment, la representació de la Generalitat l’assumeix Vicepresidència, que serà l’interlocutor de l’Ajuntament en aquest tema.
En l’anterior conveni, l’Ajuntament de Manresa es comprometia a encarregar el projecte d’obres per a la rehabilitació de l’edifici al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). En el nou conveni, serà l’empresa de la Generalitat Infraestructures.cat qui es farà càrrec tant de la redacció com de l’execució del projecte.
L’Ajuntament de Manresa tenia previst dedicar a aquest projecte 1,25 milions d’euros provinents del Pla Xarxa de la Diputació de Barcelona, que es podran destinar a finançar altres projectes d’inversió per a la ciutat.
Concurs públic de projectes
Finalment, Marc Aloy ha explicat els detalls tècnics del projecte global que inclourà la seu dels Antics Jutjats, el solar cedit per l’Ajuntament i la compra de la finca a Creu Roja que farà “que la nova delegació tindrà uns 6.700 m2”. D’acord amb la modificació del conveni, el projecte de la nova seu de la Delegació es farà a través d’un concurs públic, i s’estableix una col·laboració entre les dues institucions, i els serveis tècnics respectius, per a l’elaboració del projecte de la nova seu de la delegació. L’Ajuntament de Manresa participarà en el procés d’adjudicació d’aquest concurs i en el seguiment de les obres. Per a aquest efecte es crearà una comissió de seguiment, integrada per quatre representants del departament de Vicepresidència de la Generalitat i quatre de l’Ajuntament de Manresa.
L’acord estableix que el projecte de la nova seu s’abordarà mitjançant un concurs públic de propostes que coordinarà l’empresa pública Infraestructures.cat. El concurs de propostes permetrà triar els equips més idonis i la millor proposta per a l’emplaçament singular triat per a la nova seu de la delegació.
El concurs permetrà obtenir dels equips que s’hi presentin reflexions sobre la implantació del nou edifici a l’indret tenint en compte tant la seva ubicació urbana en una illa, de la qual en conformarà bona part dels diferents fronts, com la relació dels nous volums edificats amb els elements patrimonials existents a l’illa de l’antic edifici del consell de la ciutat (antics jutjats). El concurs de projectes també permetrà valorar les millors opcions per a una illa situada en un paisatge urbà marcat per la presència de la basílica i el parc de la Seu i per la cinglera rocosa del torrent de Sant Ignasi.
Amb l’acord, es podrà tornar a reprendre els concursos de propostes que anys enrere ja s’havien dut a terme per a triar les millors opcions per a diferents equipaments i intervencions públiques.”
La Casa del Consell de la Ciutat és un conjunt barroc edificat el 1671, situat a la baixada de la Seu, en ple Centre Històric de Manresa i a mig camí entre l’Ajuntament i la Seu, un tram monumental i històric de la ciutat. La seva posada en marxa serà un element molt significatiu en la revitalització d’aquest sector de la ciutat. Es tracta d’un punt molt ben comunicat amb l’entrada sud de la ciutat i que disposa de dos aparcaments públics molt propers (plaça de la Reforma i Centre Històric).