Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Ignasi Ribas apel·la als valors humanistes per afrontar el futur en el pregó institucional de la Llum

Imatge de la notícia
16/02/2017

En una Saló de Sessions ple, l'astrofísic Ignasi Ribas, el pregoner d’enguany, ha repassat la seva vinculació amb la ciutat i la seva vocació científica, i ha fet una crida a favor de l'educació, el foment de l'esperit crític i la determinació. El pregoner ha demanat prendre exemple de la tenacitat dels manresans del segle XIV per aconseguir una societat més lliure i democràtica. L'alcalde Valentí Junyent ha assegurat que "necessitem aquesta societat culta, formada, lliure i democràtica. La ciutat mereix recuperar el seu esplendor i només si tots empenyem en la mateixa direcció ho aconseguirem".

 

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa s'ha omplert a vessar, aquest vespre, en el pregó institucional de la Festa de la Llum 2017, que ha anat a càrrec del manresà Ignasi Ribas Canudas, investigador científic del CSIC-IEEC. El pregó ha estat un cant als valors més humanistes i de l'educació. Passió, inquietud, innovació, treball en equip han estat esmentats com a eines “per afrontar els reptes de la vida”. De fet, l’objectiu de la seva feina, segons Ribas, és precisament “prendre consciència col·lectiva i deixar de banda l’individualisme i l’egoisme”.

 

La història de la Sèquia ha estat recurrent en el parlament de Ribas, que ha fet paral·lelismes entre els manresans del segle XIV i els actuals. La Sèquia com a símbol de la tenacitat i de la consecució de somnis, però també com a símbol d’alliberador social “per desfer-se de la injustícia i l’opressió” per construir una obra clau per a la ciutat.

 

Ribas ha confessat que va ser de ben petit quan va sentir la vocació científica, gràcies inicialment a un telescopi d’un veí. “La fascinació per admirar i entendre l’univers i alhora la passió del coneixement i la descoberta” van ser les sensacions que li van transmetre aquelles mirades per l’objectiu del telescopi, i per això es va associar a l’Agrupació Astronòmica de Manresa.

 

Ribas ha descrit la sensació de mirar pel telescopi, "una sensació de petitesa i infinit. Una petitesa que ajuda a minimitzar els problemes. Al cap i a la fi som uns éssers complexos que viuen en un puntet blau pàl·lid, perdut en la immensitat de l'univers". Igualment, com a científic, ha fet una lloança al mètode científic (“tot es pot posar en dubte”) i també a l’educació, que ha de desenvolupar un esperit crític que permeti “formar criteri” i, així, “deixar de banda la demagògia i fins i tot la mentida”, molt presents en l’actualitat. "Vivim la paradoxa de ser a l'era digital i alhora presenciar el triomf de la irracionalitat i de l'estupidesa", ha assegurat, i hi ha afegit que enfront el concepte de "postveritat", hi ha "veritats objectivables que no podem deixar de tenir en compte".

 

En la lloança a l’educació, també ha volgut mostrar la seva admiració per la tasca educativa que duu a terme la FUB, l'entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany. En aquests anys, segons Ribas, ha tingut un paper “cabdal” en la consolidació de Manresa en l’educació superior, i ha estat gràcies a la “perseverança, l’actitud i l’empenta” de la seva gent que ha pogut esdevenir un referent.

 

Si bé podria semblar contradictori un fet tan miraculós i misteriós com ho és el de la Llum amb la racionalitat científica, l’investigador del CSIC ha volgut apuntar que, des d’un punt de vista científic podria ser qüestionable el fet, però la importància d’aquest esdeveniment és que els manresans van saber-ne treure partit per poder acabar unes obres que van permetre fer arribar l’aigua a la ciutat. La Llum "ha de ser simbol de lluita dèbil contra el fort i la victòria final de la causa noble gràcies a una actitud ferma i decidida", ha reblat.

 

Per això, Ribas creu que els manresans d’avui en són hereus i cal lloar les tradicions, ja que són elements “aglutinadors del sentiment de comunitat, de pertinença a un col·lectiu i d’orgull propi”. A més, ha reconegut que la seva feina té una relació directa amb la llum: "mai no em permetria parlar-ne malament. L'astronomia basa tot, absolutament tot, el seu coneixement en l'observació de la tènue llum que rebem dels astres, planetes, estels, nebuloses i galàxies".

 

Per tot això, Ribas, que ha fet una crida a passejar per la Sèquia i a participar als actes de la Llum, ha volgut acabar tot apuntant dues coses: que les ganes de perseguir somnis siguin el motor per tirar endavant, malgrat els obstacles, i que l’actitud determinada i imparable que va fer que el projecte de la Sèquia tirés endavant ha de servir de pauta avui dia per seguir endavant “sense por, i amb l’esforç de tots”.

 

Podeu consultar aquí el text íntegre del pregó de la Llum 2017

 

Al seu torn, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat de la intervenció del pregoner la importància dels valors que Ribas va aprendre del seu entorn familiar: “la passió per allò que es fa, la inquietud per mirar endavant, les ganes d’innovar, la importància del treball en equip i la humilitat per afrontar els reptes de la vida”. L'alcalde s'ha mostrat convençut que amb passió, inquietud per mirar endavant, innovació, treballant units –que és la lliçó que ens han ensenyat també aquest matí els nens i nenes del pregó infantil- i amb humilitat és pot fer front als reptes que se’ns plantegin amb una certa expectativa d’èxit".

 

Junyent ha remarcat les paraules del pregoner segons el qual "som un puntet blau pàl·lid, perdut en la immensitat de l’Univers. D’aquí la necessitat que tots plegats prenguem consciència del lloc que ocupem per deixar de banda l’individualisme i l’egoisme, en benefici del bé comú. I sempre tocant de peus a terra i sense perdre el contacte amb la realitat, encara que la festa que celebrem aquests dies tingui també molt a veure amb perseguir un somni i fer-lo realitat, superant obstacles de tota mena, com ho van fer els impulsors de la Sèquia".

 

L'alcalde ha compartit igualment l'admiració de Ribas per la FUB i per tot allò que ha representat al llarg d’aquests anys. "Segurament fruit de l’enginy, el diàleg i la constància -que des de la FUB ens han plantejat durant el pregó infantil del matí- com a elements importants per tirar endavant". L'alcalde ha felicitat la FUB per la feina que han fet en l’organització d’aquesta edició de la Festa de la Llum.

 

Com Ignasi Ribas, l'alcalde ha parlat també de la relació entre educació i democràcia. "Certament, la democràcia sense una societat amb un bon nivell educatiu és incompleta. Especialment en un moment com l’actual quan els fets reals i objectius pesen menys que les opinions, les emocions o els sentiments que generen aquests mateixos fets perquè aquest és un terreny abonat a la demagògia a les falsedats". Segons ell, però, "malauradament, però, aquest no és un problema exclusiu de la política, perquè tots tenim al cap exemples d’organitzacions o grups de pressió que actuen amb actituds pràcticament coercitives, basant-se en proclames o prejudicis ideològics, i deixant de banda la veritat i la realitat". L'alcalde ha expressat la seva confiança que "tots plegats siguem capaços de fer tornar el seny i de reconduir la situació".

 

L'alcalde ha finalitzat dient que "necessitem aquesta societat culta, formada, lliure i democràtica que ens planteja. I també per apuntar tan alt com ho van fer els manresans i les manresanes del segle XIV, amb tenacitat i perseverança. Avui, Manresa també ha de perseguir el seu somni. La ciutat mereix recuperar el seu esplendor i només si tots empenyem en la mateixa direcció, amb determinació i sense por, com ens ha dit el nostre pregoner, ho aconseguirem".

 

Podeu llegir aquí el text íntegre del discurs de l'alcalde de Manresa

 

En l'acte també han intervingut el regidor de Turisme i Festes, Joan Calmet, que ha agraït la tasca de la FUB, entitat administradora, i totes les entitats que treballen per fer possible la Festa de la Llum, i Valentí Martínez, director general de la FUB, qui també ha remarcat també la vigència dels valors dels constructors de la Sèquia i hi ha afegit que "l'autètic miracle és l'actitud de la gent. L'actitud és el que marca la diferència".

 

L'acte ha conclòs amb la interpretació dels Goigs de la Llum, a càrrec de la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana, amb el públic dempeus. Finalment s'ha pogut fer un tast de les noves Ametlles de la Llum, que s'han creat en aquesta edició de la festa.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat