Manresa se suma al projecte Viles Florides per impulsar la millora i la qualitat dels espais enjardinats
29/05/2017Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la planta amb flor.
El municipi de Manresa va aconseguir el mes passat la distinció de Vila Florida i va passar a formar d’un projecte que té l’objectiu de posar en valor la riquesa natural i paisatgística i promoure la transformació de racons, pobles i ciutats a través de la planta amb flor.
L’Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis, vol aprofitar aquesta distinció que atorga la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) per donar un nou pas endavant en la millora de la qualitat de les zones verdes així com la millora d'espais de la ciutat a partir de l'enjardinament.
Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu del parcs i jardins.
Un projecte per millorar els espais verds de forma sostenible
Els detalls del projecte Viles Florides els ha donat a conèixer avui, al carrer Josep Maria Planas de Manresa, el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; i tres membres del Jurat de Viles Florides, Ramon Badosa, Lluis Sala i Josep Maria Pujol.
Serracanta ha manifestat que la incorporació al projecte de Viles Florides “és el tret de sortida d’un projecte de país”. Per al regidor “el jurat ens valorarà com estem en matèria d’espais enjardinats i zones verdes, i ens posarà una pressió en positiu per treballar per a la millora dels espais verds de la ciutat”. Per al regidor, l’objectiu és trencar l’estereotip de ciutat grisa i per continuar implementant millores a diversos espais de la ciutat, buscant la implicació de la ciutadania en aquest projecte que és de present i també de futur”.
Per la seva part, Ramon Badosa ha informat que durant la jornada el jurat tenia previst visitar i valorar diferents espais verds de la ciutat i ha ressaltat que Viles Florides valora, més enllà de la visibilitat de cara al ciutadà, el factor de la sostenibilitat. Per al membre de la Comissió Executiva de Viles Florides, des d’aquest projecte es té molt en compte el fet que les ciutats tinguin jardins sostenibles, amb plantació d’arbres que necessitin menys esporgues i manteniment, que siguin susceptibles de tenir menys plagues i malalties o amb un arbrat que no aixequin voreres i obligui a treballs suplementaris per al seu manteniment.
Un projecte obert a tothom
Aquest projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. En aquests moments, hi ha més d’un centenar de municipis de Catalunya que participen aquest moviment, tres dels quals són del Bages: Santpedor, Manresa i Cardona.
Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats amb el programa és l´encarregat de certificar i renovar anualment aquests distintius.
De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides.La Flord’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat dela CHOC. Actualment, els municipis de Bagergue, Figueres, Mollet del Vallès, Olot i Vila-Seca són els cinc municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara. Mentre que hi ha 31 municipis amb tres, 44 amb dues i 6 amb una.
Manresa compta amb més de 16.100 arbres
Manresa disposa d’una xarxa notable de parcs i jardins al nucli urbà, així com de l’Anella Verda, el nom amb què es coneix és el conjunt d’espais al voltant de la ciutat de gran valor ambiental i paisatgístic.
El nucli urbà disposa de més de 16.100 arbres, de varietats molt diverses, des dels típics plataners com els que donen ombra des de fa dècades al Passeig de Pere III, la via més emblemàtica de la ciutat, fins a pins, acàcies, lledoners, pollancres i molts d’altres. Actualment, a l’hora de replantar l’arbrat es fa majoritàriament amb criteris de sostenibilitat: que tinguin baixos requeriments hídrics i resistència a plagues, i que s’adaptin al clima de Manresa, amb contrastos tèrmics molt marcats.
Amb parcs urbans com el de Puigterrà, pulmó verd al centre de la ciutat; el passeig del Riu, que ressegueix la llera del Cardener; el parc de Can Font; i als afores, el parc de l’Agulla, una gran superfície verda a l’entorn de l’estany artificial on desemboca la Sèquia de Manresa, la ciutat és rica en espais verds i s’esforça a tenir-ne cura i millorar-ne les condicions.
Un esment especial mereix l’Anella Verda, el conjunt d’espais a l’entorn de la ciutat, amb camins i corriols, rieres, gorgs, camps i múltiples itineraris. Un autèntic patrimoni natural a conservar.