Sons del Camí es consolida a Manresa i creix amb un programa de sis concerts de música contemplativa
11/07/2017La quarta edició del cicle es celebrarà del 19 al 28 de juliol, passa de 4 a 6 concerts i programa músics de primer nivell, com ara Carles Cases, present avui a la presentació, o Roger Mas. Cinc dels concerts tindran lloc al Parc de la Seu i un als Jardins de la Casa Internacional d’Espiritualitat de Sant Ignasi.
Manresa ja té a punt la quarta edició “Sons del Camí”, el cicle musical de concerts de música contemplativa, mística i espiritual que convida a la reflexió, a la relaxació i a la meditació i que se celebraran a la capital del Bages del 19 al 28 de juliol. “Sons del Camí” va néixer l’any 2014 dins del marc del programa cultural del projecte Manresa 2022 i en el context de les Festes de Sant Ignasi, en les quals participa l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i Voltants i ala Fundació LaCova.
Enguany, el cicle musical ignasià fa un pas endavant per consolidar-se com un festival musical de referència, i ho fa incrementat la seva oferta de concerts -passant dels quatre celebrats l’any passat als sis concerts d’aquesta edició- cinc dels quals es faran al Parc dela Seui un als Jardins dela Casa Internacionald’Espiritualitat d Sant Ignasi. A més, els concerts aniran a càrrec de noms propis importants dins el panorama musical català, com ara Carles Cases o Roger Mas, a banda del guitarrista Toti Soler, que actuarà al costat de Joan Massotkleiner, entre altres.
Aquesta tarda s’ha fet la presentació del cicle, amb la presència del regidor de Turisme i responsable de Manresa 2022, Joan Calmet; el superior de la Cova, Lluís Magrinyà; el coordinador del cicle, Albert Galbany; i el compositor bagenc Carles Cases, un dels noms rellevants del panorama musical a casa nostra, que aquest any tancarà el cicle, el divendres 28 de juliol.
Els concerts, que s’inicien entre les 9 i les 10 del vespre, seran actuacions amb taquilla inversa. La recaptació anirà destinada al projecte “Dret a la pau i a la seguretat” de l’Associació Catalana per la Pau (http://www.acpau.org/dret-a-la-vida-a-la-pau-i-a-la-seguretat/situacio-demergencia-al-liban-refugiades-provinents-de-siria-en-greus-dificultats-per-subsistir/.
Les persones assistents podran fer efectiu el taquillatge invers en el punt d’informació atès per voluntaris del Consell Municipal de Solidaritat i dela Xarxad’Exclusió Social de Manresa.
Hi haurà servei de bar una hora abans de tots els concerts oferts al Parc dela Seu, a càrrec d’Els Barlins.
En la presentació d’aquesta tarda, el regidor Joan Calmet ha remarcat la bona acceptació en les anteriors edicions d’un cicle com aquest “amb música per reflexionar, deixar-se anar i que la ment s’obri a nous reptes, una filosofia que encaixa perfectament amb el projecte Manresa 2022”. Calmet ha remarcat com a novetats el fet de passar de 4 a 6 concerts: “a la vista de l’èxit de les edicions anteriors i per consolidar el projecte, que estem convençuts que anirà agafant volada, passem a sis concerts, i el de la Cova el farem no a l’interior del santuari sinó al jardins, un espai relativament poc conegut i que el públic podrà conèixer i gaudir”. Calmet també ha remarcat el “nivell important” dels artistes que enguany passaran pel cicle i ha recordat que tots els concerts seran gratuïts, amb taquilla inversa a benefici de l’Associació Catalana per la Pau, “una ONG orientada a l’acollida de refugiats, que entenem que enllaça també perfectament amb la idea d’acollida que Manresa 2022 vol potenciar”. Finalment, ha remarcat que “tot i que l’any passat vam tenir molt públic, no busquem grans xifres, sinó una experiència de qualitat”, i ha remarcat la presència engany d’un grup basc, pel fet que “Sons del camí” fa referència al Camí Ignasià, i interpel·la tots els territoris per on passa, d’Azpeitia a Manresa: De fet, “creiem que el cicle funciona bé i pot quallar també en altre s poblacions del Camí”.
Per la seva banda, el superior de la Cova, Lluís Magrinyà, s’ha mostrat satisfet del fet que aquest any el concert que tindrà lloc a la Cova es pugui fer en un espai emblemàtic com els Jardins, mentre que Albert Galbany, coordinador del cicle, ha remarcat el caràcter “eclèctic” del programa, amb “música moderna, antiga, músiques del món..., amb un alt nivell de qualitat”.
Carles Cases ha fet referència a l’espectacle que posarà en escena i ha afirmat que la seva manera d’entendre la música coincideix també plenament amb la filosofia del cicle. “Crec que per aconseguir arribar a l’interior d’una persona cal fer-ho amb instruments acústics. Els electrònics són massa freds per arribar a posar la pell de gallina”. Per això, per al seu recital, ha triat un sextet de corda, amb el qual recuperarà peces del seu ampli repertori de peces per a cinema amb una nova instrumentació, un recital inèdit fins ara.
Un cicle de gran qualitat musical
La programació d’aquesta 4a edició arrenca el dimecres, 19 de juliol, amb l’actuació de L’incantari. Ancrestres, amb un homenatge al llegat musical i humà i de recreació de cançons de tradició oral. L’endemà, 20 de juliol, serà el torn de la paraula de la proposta Llull. Mística i Faula, a través de la paraula de Joan Massotkleiner i la guitarra de Toti Soler, que s’endinsaran en l’obra de l’escriptor Ramon Llull amb una selecció d’aforismes místics del Llibre d’Amic i Amat i de les faules del Llibre de les Bèsties.
Divendres, 21 de juliol, s’oferirà l’espectacle Les Cançons Tel·lúriques a càrrec del cantautor solsoní Roger Mas, que oferirà cançons, històries i les seves reflexions més espirituals. El dimecres, 26 de juliol, serà el torn de NIM. Alba, un concert on s’hi oferirà una visió contemporània de les cançons medievals i tradicionals catalanes, amb aromes i influències d’orient mitjà i extrem orient.
“Sons del Camí” finalitzarà la seva quarta edició amb dos concerts que tindran lloc el dijous i divendres, 27 i 28 de juliol. El concert de dijous anirà a càrrec de Pello Ramírez i Xavier Zeberio, dos virtuosos de la viola de tecles medieval i de l’acordió cromàtic que, amb el projecte “ON”, portaran a Manresa sonoritats vingudes del País Basc.
Divendres, 28 de juliol, el cicle finalitza amb un plat fort, serà el torn de Carles Cases amb el concert Imatges Trobades (recull d’obres cinematogràfiques), una selecció de partitures amb caire més místic del gran músic i compositor sallentí que es completaran amb alguns temes de l’obra-oratori Araguaia, la qual està basada en poemes i diàlegs del compositor amb el bisbe Pere Casaldàliga.
Programa
Dimecres 19 de juliol a les 22h
L'INCANTARI. ANCESTRES
Parc dela Seude Manresa
Proposen un homenatge al llegat musical i humà dels nostres avantpassats gràcies a la recreació de cançons de tradició oral. Un repertori per reconciliar el passat i el present.
Dijous 20 de juliol a les 22 h
LLULL: MÍSTICA I FAULA, amb Joan Massotkleiner i Toti Soler
Parc dela Seude Manresa
La paraula de Joan Massotkleiner i la guitarra de Toti Soler s’endinsa en l’obra lul·liana a través d’una acurada selecció d’aforismes místics del Llibre d’Amic i Amat i de faules prosaiques del Llibre de les Bèsties.
Divendres 21 de juliol a les 21h
LES CANÇONS TEL·LÚRIQUES, amb Roger Mas
Jardins dela Casa Internacionald’Espiritualitat de Sant Ignasi
C. Sant Bartomeu, 56
Cançons, històries i reflexions que ens obren les portes a la vessant més espiritual i a l'univers del cantautor.
Dimecres 26 de juliol a les 22h
NIM. Alba
Parc dela Seude Manresa
Amb aromes i influències d’orient mitjà i extrem orient, de Turquia a l’Índia. Nim ofereix una visió contemporània de les cançons medievals i tradicionals catalanes.
Dijous 27 de juliol a les 22 h
El projecte “ON”, amb Pello Ramírez i Xabier Zeberio
Parc dela Seude Manresa
Sonoritats vingudes del País Basc en un projecte musical que uneix dos virtuosos de la viola de tecles medieval i de l’acordió cromàtic
Divendres 28 de juliol a les 21h
IMATGES TROBADES. (RECULL D´OBRES CINEMATOGRÀFIQUES), amb Carles Cases
Parc dela Seude Manresa
Buscant per tots els recons on poder trobar les meves partitures amb un caire més místic, he optat pel apartat cinematogràfic. També són inclosos alguns temes de l´obra-oratori "Araguaia" , basada en poemes i diàlegs amb el bisbe Pere Casaldàliga.