S'aprova el Pla d'Actuació Municipal del mandat, que incorpora 25 objectius estratègics i 250 actuacions.
18/03/2021En la sessió plenària, també es va donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici del 2020 i de l’Informe de seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa corresponent al mes de març, que ja ascendeix a 4,8 milions d’euros. Es va aprovar la pròrroga de l’actual concessió de recollida de residus, a l’espera de poder implantar el nou model en els propers 12 mesos, i les bases reguladores perquè les entitats culturals puguin optar a subvencions. També es va aprovar una proposició pel reconeixement dels drets de les persones trans i de suport al sector de les activitats d’ensenyament formatiu no reglat de Manresa i del Bages.
El ple de l’Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023, el full de ruta de l’acció municipal per aquest mandat que recull els compromisos del govern de la ciutat amb la ciutadania. Hi han votat a favor els grups que conformen el govern municipal, ERC i JxM, mentre que C’s s’ha abstingut i PSC i FEM hi han votat en contra.
El pla aprovat s’estructura en cinc eixos —Manresa, ciutat verda i sostenible; Manresa, ciutat dinàmica i d’oportunitats; Manresa, ciutat de trobada i acollidora; Manresa, ciutat cívica, propera i compromesa; i Manresa: capital— que es desenvolupen amb 25 objectius estratègics i 250 actuacions.
El document base del pla, elaborat durant la segona meitat del 2019, es va redactar a partir de l’acord subscrit entre les dues forces polítiques que formen el govern de la ciutat (ERC i JxM), de les previsions dels programes i plans transversals municipals de diverses temàtiques previstos per als propers anys i de les aportacions dels diversos serveis municipals.
Posteriorment, entre els mesos de gener i març de 2020, va tenir lloc el procés participatiu de debat ciutadà que havia de completar l’elaboració del PAM, però la redacció definitiva del Pla va quedar aturada per l’esclat de la pandèmia del coronavirus. En aquest procés, van tenir lloc quatre sessions temàtiques participatives a l’entorn dels eixos del Pla, que van aplegar més d’un centenar d’assistents, i es va posar en marxa la web del PAM (www.manresa.cat/pam) on més d’un miler de participants van poder valorar cada una de les mesures i fer observacions, propostes o suggeriments.
Un altre dels elements fonamentals que s’han tingut en compte a l’hora d’elaborar el PAM ha estat l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’ONU el 2015 i que es desplega en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals. Cada una de les actuacions del PAM està alineada amb aquests ODS, refermant el compromís de l’Ajuntament de Manresa amb l’Agenda 2030.
A més a més, el maig de 2020 tots els grups municipals van signar l’acord de les Bases per a un Pla Local per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, amb mesures distribuïdes en els àmbits més afectats per la pandèmica i que han estat desenvolupades des d’aleshores, i recollides en informes mensuals des del mes de juny dels quals hem anat donant compte en cada un dels plens que hem celebrat des d’aleshores. Per això es va fer també una revisió del document inicial del PAM tenint en compte els efectes de la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària de la Covid-19.
El PAM 2020-2023 de Manresa disposa d’una eina principal de seguiment que és la pàgina web que està activa des del gener de 2020 i que va ser un dels instruments destacats en el procés de participació que es va portar a terme en relació al Pla. A més a més, s’articularan altres vies de seguiment que permetin fer-ne un balanç periòdic del grau de compliment.
Cada una de les actuacions tindrà una fitxa específica per facilitar-ne el seguiment a partir d’indicadors que permetin mesurar el seu nivell de desenvolupament, el calendari previst d’execució o el pressupost assignat en els casos que això sigui factible. A més, cada una de les accions previstes es vincularà tant amb els diversos plans municipals com amb els ODS de l’Agenda 2030.
Poden consultar el document complet del PAM en aquest enllaç.
L’Ajuntament tanca el 2020 amb números positius
Abans de votar el punt del PAM, dins les qüestions de Presidència, es va donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici del 2020, que es va presentar dimecres en roda de premsa, per explicar que l’Ajuntament de Manresa ha tancat aquest darrer any amb números positius que permetran seguir donant resposta a les dificultats econòmiques fruit de la pandèmia (veure la nota completa en aquest enllaç).
També es va donar compte de la modificació del Pla Normatiu de l’Ajuntament per aquest 2021, que incorpora la creació d’una bústia ètica per millorar la transparència i la participació ciutadana; dels resultats obtinguts del control dels comptes a justificar i de les bestretes de caixa fixa corresponent a l’exercici 2020; de l’informe d’Intervenció, de 12 de febrer de 2021, sobre resolució de discrepàncies, anomalies en matèria d’ingressos i omissió de la fiscalització de l’exercici 2020; i de l’informe d’Intervenció, de 23 de febrer de 2021, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, relatiu al període mitjà de pagament a proveïdors.
Finalment, encara dins el mateix apartat, es va donar compte de l’Informe de seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa corresponent al mes de març (veure el detall en aquest enllaç) i d’una modificació de crèdits, dins del Pressupost municipal vigent, d’un total de 221.245,08 euros. D’aquests, 139.887,47 euros corresponen es destinen a un reforç dels Serveis Socials per atendre persones estrangeres en situació d’extrema vulnerabilitat que han vist denegada la seva sol·licitud de protecció internacional mentre duri el període d’emergència; 50.565,61 euros es destinen a la bestreta per pagar les despeses extraordinàries originades per les eleccions al Parlament de Catalunya; 20.077 euros per a les despeses extraordinàries de contractació d’espais per a activitats de gent gran; i 10.715 euros per assumir el cost del contracte de servei per donar suport a la implementació a l’institut Guillem Catà del cicle formatiu de Grau Mitjà de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils.
Àrea de Serveis Generals
Ja dins de l’àrea de Serveis Generals, es van portar a votació dos dictàmens també de modificació de crèdits. En el primer, es van destinar 1.000 euros per al premi Josep Maria Planes i 8.156 euros per a proporcionar connexions a Internet a alumnes de Batxillerat sense recursos. En el segon, correspon a 355.451 euros que l’Ajuntament va preveure que el 2020 es vindrien de la Diputació de Barcelona per a les obres dels Països Catalans, una previsió de crèdit que no es va arribar a formalitzar i que ara assumeix l’Ajuntament amb part del superàvit, ja que els ajuts per als propers anys 2021-2023 ja estan tancats i aquesta partida ja no s’hi pot incloure. Tots dos dictàmens es van aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxM i l’abstenció de PSC, Fem i C’s.
Tot seguit, es van aprovar les retribucions del personal de l’Ajuntament amb efectes a 1 de gener de 2021, amb els vots a favor d’ERC, JxM, PSC i C’s (Fem es va abstenir), i la pròrroga del contracte de subministrament de ràdio digital per a la Policia Local de Manresa, amb els vots a favor d’ERC i JxC i l’abstenció de PSC, Fem i C’s.
Àrea de Territori
Dins l’àrea de Territori, es va aprovar —amb els vots a favor d’ERC i JxC i l’abstenció de PSC, Fem i C’s— la revisió de tarifes de l’aparcament soterrani de la Plaça Porxada per aquest 2021, que pateix una lleugera rebaixa del seu preu, i la pròrroga del contracte del servei de recollida de residus. Es farà per a un màxim d’un any, fins que la nova concessió —que ja incorporarà el nou model de recollida amb contenidors intel·ligents per als domicilis i sistema porta a porta per als comerços— es posi en marxa. Inicialment, s’havia previst que el nou model de recollida de residus es pogués implantar aquest maig del 2021, però la pandèmia ha fet retardar la preparació del concurs públic. El punt es va aprovar amb els vots d’ERC i JxC, l’abstenció de PSC i C’s i el vot en contra de Fem.
Àrea de Cultura
En l’àrea de Cultura, es va aprovar per unanimitat de tots els grups les bases que regulen les subvencions del programa de Cultura, que tenen l’objectiu donar suport a l’associacionisme cultural i al foment de la cultura popular i festiva i de les arts escèniques, musicals, plàstiques i visuals. També per donar suport a la difusió i recerca del patrimoni o altres projectes de creació artística i de difusió de la cultura a la ciutat de Manresa, ja sigui per mitjà d’una programació regular o estable, o a través de festivals artístics o altres esdeveniments que es duguin a terme aquest 2021. A banda, també es van aprovar les bases que regulen el premi literari Joaquim Amat-Piniella.
Proposició pel reconeixement dels drets de les persones trans
En l’apartat de les proposicions, ERC i JxC van presentar-ne una a favor del ple reconeixement dels drets de les persones trans i en suport d’una llei trans estatal. Al ple, va defensar el punt Lucca Maín Molina, del col·lectiu L’Aldarull. La proposta —que va obtenir el suport de tots els grups (ERC, JxC, Fem i C’s) excepte del PSC, que es va abstenir— insta el Govern de l’estat espanyol a aprovar en aquesta legislatura una llei trans basada en el projecte elaborat pel Ministeri d’Igualtat i les entitats trans, fonamentada en la despatologització i reconeixement de les identitats trans.
Una altra de les proposicions que es van debatre ahir va ser una proposta presentada per tots els grups municipals de suport al sector de les activitats d’ensenyament formatiu no reglat de Manresa i del Bages davant del tercer tancament a causa de la pandèmia. La proposició també demanava ajudes per aquest sector. Va ser defensada al ple per Laura Bataller Arola, que va intervenir en nom dels professionals del sector. Tots els grups hi van donar suport.
Les dues darreres proposicions que es van debatre van ser presentades per Fem Manresa. La primeta, per impulsar la gestió directe del Quiosc del Quimet, va ser rebutjada amb els vots en contra d’ERC, JxC i PSC i amb l’abstenció de C’s. La segona, que proposava l’adhesió de l’Ajuntament de Manresa a l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (AMEP), va ser finalment retirada per part de Fem.