Manresa convertirà locals buits del Centre Històric en una mostra d'art, moda i disseny
21/12/2014Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona i la Taula d’Arts Visuals presenten el projecte BaHiMa Pop Up Espais, una iniciativa que té l’objectiu de donar oportunitat a joves creadors, millorar els locals buits i cercar noves idees amb negocis sostenibles en aquest sector de la ciutat.
Manresa convertirà espais del Centre Històric de la ciutat en una mostra d’art, moda i disseny. Aquest és l’objectiu del projecte BaHiMA Pop Up Espais, una iniciativa conjunta impulsada per la Diputació de Barcelona, les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa i la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, que pretén donar una oportunitat als joves creadors, fomentar el comerç, dinamitzar aquest sector de la ciutat i cercar noves idees amb negocis sostenibles.
El projecte l’han presentat avui al migdia el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; la gerent del Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona, Maria Dolors Portús; la coordinadora del projecte BaHiMa, Esther Boniquet; i la presidenta de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, Roser Oduber.
Calmet ha mostrat la seva satisfacció per un projecte “cultural i de promoció econòmica que pretén sumar esforços per donar vida al Centre Històric, dinamitzant tot aquest entorn amb propostes dels artistes”. Per al regidor de Cultura, “és un projecte atractiu que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Taula d’Arts Visuals”.
En el mateix sentit, s’ha expressat Sílvia Gratacós que ha informat que “hi haurà set locals desocupats situats al carrer Sobrerroca, Sant Miquel i Plaça Major on els artistes podran presentar els seus treballs i que permetrà redescobrir aquests nous espais amb una utilitat més cultural”. La regidora ha afegit que confiava que aquest projecte tingui èxit i “es pugui consolidar en el temps”.
Al seu torn, Boniquet ha manifestat que “el concepte de BaHiMa és una tendència a l’obertura d’espais en un curt temps per activitats comercials, en aquest cas promoció econòmica i art”. Per a la coordinadora del projecte “és un sistema de màrqueting experimental que permet fer les combinacions i activitats més inimaginables i generar sensacions involucrant els clients i visitants".
Finalment, Maria Dolors Portús ha mostrat el suport de la Diputació de Barcelona “a aquesta iniciativa que té una línia d’acció transversal de renovació i innovació social”. La gerent del Serveis de Cultura ha lloat la iniciativa de municipis com el de Manresa per “fomentar l’ús temporal d’espais no utilitzats i dotar-los de contingut cultural i artístic”.
L’èxit temàtic se centra en els cinc sentits
Roser Oduber ha informat que hi haurà diversos espais buits dels carrers Sobrerroca, Sant Miquel i Plaça Major “on artistes de primer nivell” presentaran les seves creacions i propostes comercials durant un cap de setmana dels mesos de gener, febrer i març. Segons la presidenta de la Taula d’Arts Visuals, cada cap de setmana, aquestes intervencions giraran sobre l’eix temàtic dels sentits. Així al gener es dedicarà al tacte; al febrer a l'oïda i la vista; i al març el gust i a l'olfacte seran els protagonistes.
Els dies 15, 16 i 17 de gener BaHiMa arrencarà amb el Projecte Sensorial de l’Art / Sensorial Art Store. Durant aquests tres dies hi haurà quatre locals on es desenvoluparan activitats culturals, intervencions artístiques, exposicions, accions i performances.
Oduber ha anunciat que als espais seleccionats s’hi s’exposar&agr ave; el treball fotogràfic de Josep Morral; una activitat de vídeo i música de percussió (bastoners) a càrrec d’Antonio Clavijo, més conegut com Primo Gabianno; una intervenció artística, escenogràfica i de pintura de Txema Rico; i un treball escultòric del prestigiós artista Carles Piera Claramunt.
Suport de la Diputació i protagonisme de la Taula d’Arts Visuals
L'actuació de BaHiMa s’emmarca dins el projecte REFILL - Pop up cultural spaces que impulsa la Diputació de Barcelona per oferir a les ciutats oportunitats per apropar-se a l’art contemporani, esperonar usos culturals pels espais del centre històric i participar en la definició i revitalització del sector.
El projecte a Manresa ofereix la possibilitat a artistes de mostrar de forma temporal les seves creacions i reflexions al públic en espais inusuals, abandonats o infrautilitzats a preus econòmics; contribueix a fer créixer l’estima dels manresans pel Centre Històric; afavoreix el benestar dels veïns i augmenta l’autoestima del barri; i posa en valor patrimoni històric d’aquest espai singular de la ciutat de Manresa.
Per al comissariat de les actuacions artístiques que es duran a terme es compta amb la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), una entitat que aglutina entitats d’aquest sector i amb una clara voluntat de treballar per l’art contemporani amb una estreta relació amb el territori.
L’Ajuntament de Manresa dóna suport a aquesta entitat des dels seus inicis, i en aquest projecte és un soci col·laborador imprescindible per tal d’oferir continguts artístics de qualitat. La TAV-CC està formada pel Cercle Artí ;stic de Manresa, FotoArt Manresa, Cine Club Manresa, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, Cercle Artístic del Moianès, Àrea d’Art del Grau d’Educació Infantil del FUB, Associació Acné de Cardona, El SAC Art i Creació de Santpedor, Quaderns de Taller i Llibres Artesans.