QUÈ ÉS UNA ZBE?
Una ZBE és un entorn urbà delimitat on es restringeix l’accés als vehicles més contaminants, que són els que no compten amb el distintiu ambiental que atorga la Direcció General de Trànsit (es pot consultar introduint la matrícula en aquest enllaç).
Les dimensions d’una ZBE poden ser molt variables i depenen de cada context local, però per llei l’àmbit i la restricció han de ser suficients per aconseguir un impacte positiu en la salut de les persones, millorant la qualitat de l’aire i reduint la congestió en els vials urbans inclosos en la ZBE.
A QUI AFECTA?
Al conjunt de l’Estat, la Llei 7/2021, de 20 de maig, de Canvi Climàtic i Transició Energètica, obliga els municipis de més de 50.000 habitants a establir una ZBE, així com a facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta i a millorar i fomentar el transport públic. Aquesta llei afecta a 149 ciutats de l’Estat espanyol.
A Europa, ja hi ha més de 350 ZBE implementades. A Catalunya, en el marc de la Tercera Cimera de la Qualitat de l'Aire, s’assumeix el compromís de treballar per a la implementació de ZBE a tots els municipis de més de 20.000 habitants. Són un total de 66 municipis, amb una població censada resident d’uns 5,5 milions. En l’actualitat, ja està implementada a ciutats com Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès o Sant Joan Despí.
APROVACIÓ INICIAL DE L'ORDENANÇA REGULADORA DE LA ZBE DE MANRESA
El Ple municipal del 19 de setembre ha aprovat l'ordenança que regula la ZBE de Manresa de manera inicial. Ara, el text se sotmet a informació pública per un termini de 30 dies, en el qual es poden presentar al·legacions, reclamacions o suggeriments mitjançant una sol·licitud a l'Ajuntament de Manresa, que podeu fer a través d'aquest enllaç
ÀMBIT DE ZBE A MANRESA
A Manresa, es proposa una ZBE que abasta gran part de la ciutat. Comprèn una àrea de 3,9 quilòmetres quadrats que inclou el 84% de la població i el 75% dels equipaments, amb bona cobertura de transport públic.
Queda delimitada per l’avinguda de les Bases de Manresa, avinguda Països Catalans, un tram de la C-55, el Passeig del Riu i els carrers Francesc Moragas i Miquel Martí i Pol. En queden fora les zones més perifèriques com els barris Cots-Guix-Pujada Roja, Viladordis, el Xup i Sant Pau, així com la Mion i gran part de la Carretera de Santpedor. També els polígons industrials dels Dolors, Trullols, Bufalvent, el Pont Nou I i el futur Pont Nou II, i la zona esportiva del Congost.
QUAN ENTRA EN VIGOR I S’APLIQUEN LES RESTRICCIONS I LES SANCIONS ?
L’Ajuntament de Manresa treballa amb la previsió de poder posar en marxa la ZBE el gener del 2025, quan es preveu que la senyalització específica ja estigui instal·lada. Durant els primers sis mesos no se sancionarà cap vehicle. El règim sancionador s’iniciarà dins del 2025, amb excepcions:
Els residents a Manresa en quedaran fora fins al gener del 2026, amb la voluntat de deixar marge de temps a les persones amb vehicles sense distintiu.
De manera temporal, tampoc afectarà els professionals propers a l’edat de jubilació, a les persones amb rendes baixes, als vehicles històrics, als destinats a persones amb mobilitat reduïda, als de serveis d’emergència i essencials, als de particulars per motius o tractaments mèdics i als vehicles amb matrícula estrangera que compleixin els requisits d’emissions.
Hi haurà autoritzacions diàries per accedir, circular i estacionar de forma esporàdica dins la ZBE, per un màxim de 24 dies l’any.
Els vehicles de les categories N1 (furgonetes), N2 (furgons), N3 (camions), M2 i M3 (autobusos i autocars) tindran un any més d’exempció.
MOTIVACIONS
La salut i la qualitat de l’aire són la principal motivació de la seva aplicació. Hi ha evidència científica que relaciona de manera rotunda l’exposició a la contaminació atmosfèrica amb efectes negatius sobre la salut, tant a nivell de mortalitat com de morbiditat. Causa malalties com ara asma, problemes cardiovasculars i càncer de pulmó, entre altres.
HORARI DE FUNCIONAMENT
De dilluns a divendres de 7 a 20 hores
QUINA ETIQUETA AMBIENTAL TÉ EL MEU VEHICLE?
Per saber quina etiqueta ambiental té el teu vehicle pots consultar la pàgina web de la DGT en aquest enllaç.
ÉS OBLIGATORI ENGANXAR L’ETIQUETA AMBIENTAL DE LA DGT?
La col·locació del distintiu al vehicle no és obligatòria, però facilita el control per part de la Policia Local. Per tant, és recomanable portar-lo. Els conductors que circulin sense l’etiqueta de la DGT podran ser aturats pels agents dins la ZBE, que comprovaran la documentació del vehicle i la matrícula, i verificaran si aquest està subjecte a les restriccions de trànsit.
L’incompliment de la normativa establerta a l’ordenança de la ZBE preveu sancions econòmiques de 200 euros
*Podeu consultar l’ordenança aprovada de manera inicial en el Ple del 19 de setembre en aquest enllaç