17/01/2023
-
La campanya, que es duu a terme des d’ara fins al mes de juny, inclou activitats com tallers, obres de teatre i xerrades adreçades principalment a adolescents i joves, però també a famílies i professionals. L’objectiu és donar visibilitat a una de les conseqüències més negatives de la pressió estètica, els trastorns alimentaris.
Amb el lema “El més important és com et mires”, l’Ajuntament de Manresa ha engegat la campanya Emmiralla’t. L’objectiu de la iniciativa és posar el focus sobre la influència que exerceix la pressió estètica, intensificada per les xarxes socials, i donar visibilitat a una de les conseqüències més negatives, els trastorns de la conducta alimentària, que, a Catalunya, s’han arribat a duplicar entre les adolescents després del confinament.
La campanya consisteix en l’organització de diverses activitats des d’aquesta setmana i fins al mes de juny, adreçades principalment a joves i adolescents, però també a famílies i professionals, com ara obres de teatre, xerrades, tallers i punts d’informació i conscienciació als instituts i les universitats de Manresa. La campanya es reforça amb cartells que es penjaran en diferents plafons municipals de la ciutat, així com a les xarxes socials de l’Ajuntament. Tota la informació de la campanya es pot consulta a un apartat web específic de l’Oficina Jove del Bages.
La iniciativa va adreçada principalment a persones adolescents i joves, ja que representen el conjunt de població en què més sovint s’inicien els trastorns de la conducta alimentària. També es dirigeix a famílies i a professionals que treballen amb persones joves, que actuen com a agents preventius tant per la seva tasca essencial en l’acompanyament emocional com en la detecció precoç dels principals senyals d’alerta dels trastorns de la conducta alimentària. Entre ells, la pèrdua de pes en poc temps i d’origen desconegut, el manteniment d’una dieta persistent encara que la persona estigui molt prima, la preocupació extrema per la figura, la dieta i el pes, o la generació de comentaris despectius sobre el propi cos.
D’aquesta manera, els objectius principals de la campanya Emmiralla’t són:
-Conscienciar a tota la població de la pressió estètica, és a dir, la pressió social imposada per tal de complir uns cànons de bellesa normatius.
-Fer visible que aquesta pressió estètica existeix a tots els nivells i que té una especial incidència a les xarxes socials.
-Reconèixer els principals senyals d’alerta que poden indicar que una persona està desenvolupant un trastorn de la conducta alimentària.
-Difondre els diversos recursos existents a la ciutat per a l’acompanyament emocional de les persones joves i per la detecció i el tractament, en els casos en què es desenvolupin trastorns de la conducta alimentària.
-Reforçar l’estil de vida saludable i la preservació de la salut emocional com a elements principals per prevenir malestars i angoixes severes que, de vegades, poden derivar en problemàtiques més complexes.
Creació d’una imatge global
Per tal de donar unitat a la campanya i generar interès en el missatge, s’ha creat una imatge per englobar totes les activitats, on es poden veure diferents persones joves que mantenen una actitud de confiança i empoderament mentre s’estan mirant al mirall. Aquestes imatges es penjaran durant el segon trimestre del curs escolar a les xarxes socials municipals i també s’han realitzat cartells que es col·locaran a diversos plafons de l’Ajuntament repartits per la ciutat.
La proposta és que aquesta campanya segueixi de cara al tercer trimestre, amb la voluntat que siguin les persones joves de la ciutat les que la protagonitzin, de manera que es facin fotografies i les pengin a les xarxes socials amb missatges positius i etiquetades amb #Emmirallat i #ElMésImportantÉsComEtMires
Activitats de la Campanya previstes pel segon trimestre del curs escolar 2022-23 (Gener – Març 2023)
- OBRA DE TEATRE “Nua. Radiografia d’un trastorn”.
Es tracta d’un espectacle contundent que parla de forma honesta, directa, assertiva i sensata sobre els trastorns de la conducta alimentària de la mà de l’actriu Ann Perelló que, a través d’un intens monòleg, explora la seva pròpia experiència i la de moltes altres persones que, en major o menor mesura s’han vist involucrades, en algun moment de la seva vida, amb un trastorn de la conducta alimentària.
L’espectacle, que té una hora de durada, compta també amb la possibilitat de fer un col·loqui amb el públic assistent amb la intervenció de l’actriu posterior a cada una de les funcions.
Es considera que tant el format com la temàtica d’aquest espectacle són elements clau per contribuir a generar reflexions i esperit crític davant dels estereotips i tot allò que envolta la imatge corporal i l’autoimatge.
Des de l’Ajuntament de Manresa s’han programat quatre funcions matinals durant els dies 30 i 31 de gener, respectivament, destinades a l’alumnat de 1r de batxillerat i 1r de cicles formatius de grau mitjà. L’alumnat hi assistirà amb els seus grups classe des dels diferents centres educatius on, amb anterioritat, hauran tingut la possibilitat d’haver treballat el tema mitjançant diferents activitats proposades per la pròpia companyia responsable de l’espectacle.
A més, el Teatre Kursaal també ofereix una funció en obert el dimarts 31 de gener a les 20h amb un cost de 6€, amb les entrades disponibles a través de les taquilles i la pàgina web del Teatre Kursaal.
- TALLER D’AUTOESTIMA CORPORAL I FOTOGRAFIA FEMENÍ:
Debatrem sobre la pressió estètica, farem introducció a la tècnica fotogràfica i es treballarà mitjançant un mapatge corporal, retrat creatiu i altres propostes per donar un nou enfocament a l'autoimatge. Dinamitza @mespapaia
Dates: 19 de gener i 2 febrer
Lloc: Espai Jove Joan Amades
Horari: de 18 a 19:30 h
Organitza: Manresa Jove
Preu: Gratuït
Inscripcions a la web: www.manresajove.cat o via whatsapp al 676664142
- L’OFI JOVE AL PATI S’EMMIRALLA
La setmana del 16 al 20 de gener a l’Ofi Jove al Pati que es realitza als centres de secundària de Manresa es reflexionarà sobre l’autoestima i es cultivarà una mirada positiva cap al propi cos i cap al de tots els cossos i persones.
- L’OFI JOVE AL CAMPUS S’EMMIRALLA
Es presentarà l'Espai Èmfasi a l'alumnat universitari i es realitzaran dinàmiques entorn a l'autoestima i la mirada positiva cap el propi cos.
Dies i horaris:
Dimecres 25 de gener a UManresa – FUB. Horari: de 10 a 13h i de 17 a 18h
Dimecres 1 de febrer a UPC Manresa. Horari: de 10 a 13h i de 17 a 18h
- TALLER D’AUTOESTIMA CORPORAL I FOTOGRAFIA MASCULÍ:
Debatrem sobre la pressió estètica, farem introducció a la tècnica fotogràfica i es treballarà mitjançant un mapatge corporal, retrat creatiu i altres propostes per donar un nou enfocament a l'autoimatge. Dinamitza @mespapaia.
Dates: 9 i 16 de febrer
Lloc: Espai Jove Joan Amades
Horari: de 18 a 19:30 h
Organitza: Manresa Jove
Preu: Gratuït
Inscripcions a la web: www.manresajove.cat o via whatsapp al 676664142
- TALLER MIRALLS:
Taller d’empoderament per a joves LGTBI+. A càrrec de l’Organització Sida Studi.
Data: 23 de febrer
Horari: de 18 a 20
Organitza: Manresa Jove + SAI
Preu: Gratuït
Inscripcions a través del whatsapp 676 66 41 42 o bé a sai@ajmanresa.cat
Altres activitats previstes pel tercer trimestre del curs escolar 2022-23 (Abril - Juny 2023):
- CREACIÓ DE LA MALETA EMMIRALLA'T:
Consisteix en la creació d’una maleta amb diversos recursos adreçada a professionals que treballen amb persones joves i que volen treballar la pressió estètica als col·lectius de persones joves.
- EMMIRALLA'T AL PIUS:
Per tal de donar resposta a una demanda que es va recollir d’alguns alumnes d’ESO al Marrus day, es farà una prova pilot amb alumnat de 3r d’ESO, on reflexionaran amb professionals sobre la pressió estètica i proposaran frases i material audiovisual que, a posteriori, es pretén penjar a les xarxes socials.
- XERRADA PER A FAMÍLIES SOBRE LA PRESSIÓ ESTÈTICA:
Per tal de donar eines a les famílies per tal de poder detectar i acompanyar als adolescents i joves en aspectes relacionats amb la pressió estètica i adquirir eines per gestionar-los.
Activitats que es van dur a terme el primer trimestre del curs 2022-23
- XERRADA PER A FAMÍLIES “El meu fill/a s’agrada? Prevenim l’anorèxia i la bulímia des de casa”:
La xerrada, inclosa dins del cicle de Xerrades per Famílies que organitza la regidoria d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, va tenir lloc el passat dia 22 de novembre de 2022 de 18:30h a 20h a la Sala Simeó Selga de l’Institut Lluís de Peguera.
La xerrada anava dirigida a famílies amb fills i filles de 0 fins a 18 anys i va anar a càrrec de Laura Fernández Sánchez, psicòloga i tècnica superior en dietètica i responsable del programa de prevenció en trastorns de la conducta alimentària i promoció de la salut de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia i de la Fundació Imatge i Autoestima.
Les famílies assistents a la xerrada, que van participar molt activament en el torn de preguntes, van mostrar molt interès sobre tots els temes tractats que es van centrar, principalment, en conèixer els tipus de trastorns de la conducta alimentària així com aprendre a identificar-los i, en la mesura del possible, tractar-los.
- INTERVENCIONS ESPAI ÈMFASI
Durant el passat mes de setembre es va posar en funcionament de l’Espai Èmfasi, el servei de nova creació de l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Althaia, on professionals de la psicologia i l’educació social proporcionen atenció, acompanyament i assessorament en salut i benestar emocional dirigit a persones joves i les seves famílies, professionals que intervenen amb persones joves, així com centres educatius, entitats juvenils i esportives.