Projecte Manresa-Mauthausen
Els Instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer van engegar el Projecte Manresa-Mauthausen coincidint amb la celebració del centenari del naixement de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, l'any 2013. De seguida s'hi van afegir l'Institut Lacetània i l'institut Gerbert d'Aurillac (Sant Fruitós de Bages) i ara el projecte s'estén a altres centres de secundària del Bages, tots ells activament compromesos des de fa anys amb el treball de la memòria històrica i la prevenció del feixisme.
Aquest projecte té com a finalitat difondre la història dels camps de concentració a l'alumnat per tal que en siguin coneixedors i així que mai caigui en l'oblit. Alhora vol ser una eina perquè l'alumnat prengui consciència dels valors democràtics i esdevingui crític davant d'algunes situacions actuals. Per tal de donar continuïtat al projecte els instituts s'han integrat a la Xarxa Mai Més, una proposta de treball plantejada per l'Amical de Mauthausen.
Des del 2013, i amb la finalitat què la vivència sigui una eina pedagògica, l'alumnat dels instituts fan un viatge als camps de concentració de Mauthausen i Gusen per tal de conèixer més de prop l'horror que van suposar aquests camps. El viatge serveix també perquè a la tornada l'alumnat faci diferents accions de conscienciació amb la resta de companys i companyes de l'institut i al conjunt de la ciutat.
Alhora, cada 27 de gener, l'alumnat dels instituts participa en la commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust amb accions diverses a l'entorn de les stolpersteine instal·lades a Manresa.
Aquest projecte pedagògic compta amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen i de l’Ajuntament de Manresa, a través de les Regidories d’Educació i Cultura.
El Projecte Manresa-Mauthausen a l'Espai Memòries
El mes de març de l'any 2016 es va inaugurar a l’Espai Memòries del Museu Comarcal l’exposició “Projecte Manresa-Mauthausen" que recull el conjunt de tasques realitzades per alumnes dels Instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa entorn al que va significar l’holocaust, i el que va passar a Mauthausen on van estar confinats molts republicans catalans i espanyols. La mostra, volia donar a conèixer les accions i les reflexions fetes per aquests alumnes amb la voluntat de compartir-les amb tota la ciutadania. Però sobretot s'hi podia palpar la seva reflexió al voltant de la condició humana: la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l’expressió del Mal, la tossuda recerca del bé, de la bellesa i de la justícia.
Les activitats que es van fer van ser:
-Dijous 31 de març: Presentació per als docents de la Xarxa Mai Més i inauguració de l'exposició
-Diumenge 24 d’abril: Projecció del film “El hijo de Saúl”, a la Sala Auditori de la Plana de l’Om a càrrec de Cine Club Manresa.
-Divendres 6 de maig: Trobada de la Xarxa Mai Més d’Instituts de Catalunya.
-Dissabte 7 de maig: Sessions d’estudi, Xerrades – col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions: Rosa Toran: “25 anys de Montserrat Roig”; Pol Torres: “Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número”; Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano sobre Deportats manresans i bagencs; Joan Carrió “Records d’infant”; Alumnat d’instituts: Viatjar als camps.
-Dissabte 7 de maig:“Les Veus de l’Exili”, Lectura dramatitzada amb
acompanyament musical de poemes a càrrec del Grup de Teatre
dels Carlins, per la interpretació, acompanyats per músics
dels instituts.