L'Ajuntament de Manresa i diverses entitats posen en marxa la campanya Manresa amb el poble d'Ucraïna i coordinen les accions de solidaritat i acollida
09/03/2022L’objectiu és el d’aglutinar totes les accions de suport i solidaritat al poble ucraïnès, així com donar informació ordenada, veraç i efectiva en relació a l’emergència humanitària que s’ha desencadenat arran de l’atac bèl·lic per part del règim de Rússia a Ucraïna.
L’Ajuntament de Manresa ha donat a conèixer avui informació ordenada i efectiva en relació a l’emergència humanitària que s’ha desencadenat arran de l’atac bèl·lic per part del règim de Rússia a Ucraïna. Ho fa de la mà de les diferents institucions i iniciatives de la ciutat que hi treballen directament o que han mostrat la seva voluntat d’afegir-s’hi. L’objectiu és continuar sumant adhesions els propers dies i setmanes.
La presentació s’ha fet a la Sala de Columnes de l’Ajuntament de Manresa. Ha estat presidida per l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Cooperació i Nova Ciutadania, Jamaa MBarki ElBachir, i ha comptat amb les intervencions de la coordinadora de Creu Roja Manresa, Olga Macías Reyes, de la presidenta de Càritas Manresa, Fina Farrés Arderiu, i de Pere Sobrerroca Vidal, en representació de la Comunitat de Sant'Egidio. L’acte també ha comptat amb la presència de nombrosos representants d’entitats que s’han sumat a la campanya, com la Fundació Tomàs Canet, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, la Fundació Convent de Santa Clara, la UBIC, el Bàsquet Manresa, el CE Manresa, el grup Inspiració 2022, la Federació d’Associació de Veïns de Manresa. També hi ha assistit representants dels grups municipals.
Amb aquesta mostra d’unitat, l’Ajuntament de Manresa i entitats de la ciutat engeguen la campanya “Manresa amb el poble d’Ucraïna”. Tal i com ha manifestat l’alcalde Marc Aloy en la seva intervenció, “volem mostrar el suport de la ciutat a la població ucraïnesa i manifestar el rebuig a la guerra tant pel què fa a l’agressió militar com a la repressió de la mateixa població russa que intenta mobilitzar-se a favor de la pau”.
En aquesta línia, ha afegit l’alcalde, l’Ajuntament ja es va sumar a la declaració promoguda pel Fons Català de Cooperació i la Xarxa d’alcaldes i alcaldesses per la Pau davant l’escalada de violència a Ucraïna, demanant a les institucions internacionals una sortida dialogada i a favor dels drets humans. Es va realitzar també una concentració davant l’Ajuntament en suport al poble d’ Ucraïna i a favor de la pau.
A banda d’aquest necessari posicionament a favor de la pau, en aquest context complex s’ha estat treballant en la suma d’esforços i en la coordinació amb les institucions de referència en cada àmbit d’atenció i actuació. D’aquesta manera, s’han articulat actuacions i respostes coordinades destinades al terreny i també destinades a la societat d’acollida.
Les línies bàsiques pel que fa a l’Acollida es basen en les directrius que ha marcat la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya. L’organisme competent amb aquesta matèria és el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social i Migraciones. Pel que fa a l’Ajut d’Emergència se segueixen les recomanacions de les federacions d’ONG i del Fons Català de Cooperació, així com les aportacions del mateix Consell Municipal de Solidaritat.
Específicament, les propostes que l’ Ajuntament engegarà durant els propers dies responen als següents objectius:
- Establir canals informatius a nivell local per a canalitzar dubtes i propostes de la població i les entitats.
- Donar tot el suport a les persones ucraïneses del municipi i de la comarca i difondre les vies per atendre les persones ucraïneses que arriben a la ciutat.
- Realitzar una campanya conjunta de recollida de fons econòmics perquè la ciutadania pugui canalitzar l’ajuda humanitària.
- Realitzar activitats de sensibilització per reflexionar sobre les causes dels conflictes i les alternatives per la pau.
La campanya porta el nom de “Manresa amb el poble d’Ucraïna” i es coordinarà des de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de l’Ajuntament de Manresa. L’objectiu és sumar a la proposta inicial que avui s’ha presentat iniciatives de diferents entitats i institucions que s’hi vulguin afegir, així com aclarir dubtes que vagin sorgint, també pel fet que es tracta d’un conflicte que anirà evolucionant i que, per tant, requerirà de diferents accions. Per aquest motiu, s’ha habilitat un equip específic a la Casa Flors Sirera, així com un correu electrònic que canalitzarà propostes i informacions: infoucraina@ajmanresa.cat
Línies d’Acollida
Les línies d’acollida les fixa el Ministerio i la Generalitat i al nostre territori la Creu Roja és l’encarregada de gestionar aquesta acollida, que realitzarà el primer contacte de les persones ucraïneses a partir de la qual s’orientaran i derivaran als recursos específics.
En el cas d’escolarització, les persones entraran al circuït habitual de l’ Oficina Municipal d’Escolarització de l’Ajuntament de Manresa.
Pel què fa als allotjaments, a Catalunya s’han habilitat quatre albergs de la Xarxa d’Albergs de Joventut per aquelles persones ucraïneses que ja estaven al territori quan va esclatar el conflicte. En relació a les persones que van arribant després del conflicte i no tenen xarxa familiar a Catalunya, s’està habilitant un centre que s’ubicarà a Barcelona. Amb tot, com que es preveu que el número de persones desplaçades vagi en augment, es preveu que la Generalitat pugui anar desplegant nous recursos.
A Manresa, la Fundació Germà Tomàs Canet ha ofert 25 places al Ministerio. Cal recordar que Manresa és un dels municipis que compta amb més places de sol·licitants de protecció internacional. En aquests moments n’hi ha 140, que gestionen dues entitats acreditades pel Ministerio.
Si el conflicte s’allarga, es preveu que algunes persones es puguin reallotjar, després de la primera acollida, en pisos o recursos que la població pugui oferir temporalment. Per aquest motiu, la Generalitat ja ha habilitat un correu per recollir les diferents propostes per tal de comptar amb un fons quan sigui necessari:
comiteacollida.igualtat@gencat.catir
http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/
Pel que fa a l’acollida de menors, s’ha de canalitzar a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància o a través de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció:
icaa.dso@gencat.cat i gaia.dso@gencat.cat
Línies d’Ajuda d’Emergència
Recollint l’experiència d’altres crisis humanitàries i seguint les recomanacions de les institucions especialitzades en programes emergències en situació de conflicte i catàstrofes la recomanació és:
- Treballar en xarxa i sumar-se a les iniciatives de les institucions especialitzades en matèria de Cooperació, especialment aquelles que ja tenen experiència prèvia al territori, ja que tenen establerts canals per a materialitzar els projectes i diagnosticar amb més precisió les necessitats més urgents.
- Evitar la recollida de materials, ja que suposo una despesa d’enviament, problemàtiques a les fronteres i menys precisió en el tipus de productes necessaris. També cal prevenir un repartiment arbitrari o que provoqui una lluita pels recursos a terreny.
- Obrir canals perquè la ciutadania pugui mostrar la seva solidaritat i sensibilitat que siguin el màxim d’ eficients.
Per aquest motiu, la campanya se centrarà en la recollida de fons per a projectes d’ajuda humanitària. Aquests recursos es canalitzaran a través de les entitats locals que ja estaven treballant a Ucraïna abans que esclatés la invasió armada. La recollida es farà donant suport als números de compte de cada institució i a través de distribució de guardioles que gestionaran diferents entitats i organismes de la ciutat, i que facilitarà l’Ajuntament de Manresa.
D’entrada, l’Ajuntament de Manresa ha fet una aportació inicial de 5.500 euros al Fons Català de Cooperació.
Càritas
ES31 2100 5731 7502 0026 6218
També a través de la web https://www.caritas.es/emergencias/caritas-con-ucrania/
Creu Roja
ES18 1491 0001 2130 0008 9598
ES92 0182 2370 4600 1002 2227
Bizum 33467
Sant’Egidio
ES74 2100 3000 1321 0293 1895 (Concepte "Ajuda per a Ucraïna”)
Bizum al 01704 (Concepte "Ajuda per a Ucraïna")
Els recursos que es recullin es destinaran a necessitats bàsiques: aliments, aigua potable, kits d’higiene, material d’abric i per escalfar espais i infraestructures d’acollida, entre altres. També per garantir vies segures per a persones en risc i per a reagrupaments familiars.
Més endavant s’anirà informant d’altres iniciatives d’ONGD de la ciutat que actualment estan realitzant prospecció per realitzar projectes de més llarga durada. És el cas de l’Associació Catalana per la Pau que properament iniciarà projectes a la frontera de Polònia per donar suport als assentaments de persones refugiades i a un orfenat de la zona.
Sensibilització ciutadana
En paral·lel al suport a projectes concrets, el Consell Municipal de Solidaritat ha acordat reforçar la programació d’actes i activitats educatives que ajudin a comprendre la complexa situació a la zona i ajudin a explorar vies pacífiques per a la resolució de conflictes. La primera activitat prevista en aquesta línia serà una taula rodona que comptarà amb el Centre Delàs, centre especialitzat en la investigació per al desarmament i una persona coneixedora del conflicte encara per confirmar.
A més de les propostes que es vagin programant, també es donarà visibilitat a les activitats per la pau que ja s’ estan treballant des de diferents àmbits, com per exemple el suport al manifest que ha treballat l’alumnat de la FEDAC Manresa i que promou la recollida de signatures per una resolució dialogada del conflicte: “Sí a la mediació i el diàleg, no a la guerra”.
Per acabar, l’Ajuntament està treballant també una resposta unitària en l’àmbit del Ple Municipal, que es traduirà en una proposició que mostri el posicionament institucional i concreti una ajuda d’emergència que és vehicularà a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Document adjunt: Cartell de la campanya