L'Ajuntament de Manresa vol optar a uns Next Generation específics per millorar l'eficiència energètica de barris uniformes com el Xup
15/06/2022La singularitat del barri del Xup —construït als 60, eminentment residencial i delimitat— i el fet que hi hagi estudis recents sobre l’eficiència energètica dels seus edificis —realitzats a través del projecte ‘Barris i Comunitat’ de la Diputació de Barcelona— el fan un candidat òptim a aquestes ajudes europees, pensades per rehabilitar blocs de pisos sencers. L’Ajuntament calcula que se’n podrien beneficiar uns 200 habitatges, amb unes subvencions que podrien cobrir el 65% de la despesa, o el 100% en cas de vulnerabilitat. L’impacte dels ajuts sobre el barri seria significatiu, tenint en compte que consta de 480 habitatges.
L’Ajuntament de Manresa té la voluntat d’optar a unes subvencions dels fons Next Generation —que es gestionaran a través de la Generalitat de Catalunya— pensades per millorar l’eficiència energètica de barris o grups d’habitatges que han de complir unes característiques singulars: s’ha de tractar d’una zona delimitada, amb blocs que segueixin les mateixes característiques i tipologia, ha de ser un barri eminentment residencial i ha de tenir la possibilitat que les obres de millora permetin com a mínim un 30% d’estalvi del consum d’energia primària no renovable. La convocatòria també té en compte que, amb la subvenció, es puguin rehabilitar almenys dos edificis residencials que a la vegada suposin un mínim de 50 habitatges.
A Manresa, el barri del Xup —construït als anys 60— compleix els requisits predeterminats per Europa i esdevé un candidat òptim per optar a aquests fons. A més a més, el treball que ja s’està fent al Xup a través del projecte ‘Barris i Comunitat’ de la Diputació de Barcelona —que hi destina 173.000 euros anuals durant tres anys— ha permès que l’Ajuntament de Manresa tingui ja molt avançats els estudis previs en matèria d’eficiència energètica que es requereixen per presentar-se a la convocatòria.
L’elecció del Xup també segueix criteris d’impacte global sobre el barri. L’Ajuntament de Manresa calcula que es podrien beneficiar d’aquests ajuts uns 200 habitatges, que representen gairebé un 42% del total (n’hi ha 480). Les subvencions —també segons els càlculs tècnics previs que s’han fet— podrien cobrir fins a un 65% de la despesa, amb la possibilitat d’arribar al 100% en els casos de famílies vulnerables, i amb l’opció de poder fraccionar el pagament que pertoqui a cada veí o veïna a curt, mitjà o llarg termini. Pel que fa a la reducció d’estalvi del consum d’energia, s’estima que podria ser d’entre el 40 i el 65%, per sobre del 30% que es demana com a mínim exigible. A banda dels edificis, la convocatòria també preveu unes ajudes complementàries destinades a millorar l’accessibilitat a l’espai públic, un finançament que es determinarà en cada cas segons el número de comunitats que s’hi acullin.
Les obres subvencionables estan destinades als blocs de pisos, amb la voluntat de fer-los energèticament més eficients, amb l’aïllament de façanes, cobertes i terres de planta baixa, i canvis de finestres, persianes i tendals. En aquest sentit, la presentació dels projectes als ajuts europeus requereix de l’acord previ de la comunitat de veïns. La proposta ja s’ha presentat als representants de les comunitats, en una reunió en la qual hi va assistir l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia —que va assegurar que es tracta “d’una oportunitat única”—; la regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau Fontanet; el regidor d’Habitatge, Jamaa Mbarki El Bachir; i personal tècnic municipal. També hi va ser present un representant de la Fundació EuroPACE, que l’Ajuntament de Manresa ha contractat perquè gestioni l’Oficina de Rehabilitació que s’obrirà per atendre totes les peticions d’informació del veïnat, a mode de finestreta única on consultar qualsevol dubte o qüestió, i que serà l’encarregada d’assessorar i acompanyar les diferents comunitats. I és que tal com es va exposar, la convocatòria la presentaria l’Ajuntament (que lideraria el projecte), però la decisió és dels veïns i veïnes del Xup.
Entorns Residencials de Rehabilitació Programada
Per optar a la convocatòria, cal catalogar els barris o grups d’habitatges aspirants com a ‘Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP)’, una delimitació urbanística que corrobora i garanteix que es compleixen els requisits. A banda del Xup, l’Ajuntament catalogarà com a ERRP quatre grups d’habitatges que també compleixen els requisits, amb la idea de tenir una segona opció si la subvenció no s’esgota de manera completa al Xup. Es tracta dels grups d’habitatges de Francesc Cots, de les Cases de Xocolata, de Sant Rafael i de les Cases de la Culla.
El grup d’habitatges de Francesc Cots —construït també als anys 60— pertany al barri de la Carretera de Santpedor i consta de 10 edificis i de 110 habitatges. Les anomenades Cases de Xocolata es van construir el 1948 i estan ubicades al barri del Vic-Remei, sobre la Fàbrica Nova. Consten de tres edificis i 100 habitatges. Pel que fa al grup d’habitatges de Sant Rafael, és del 1964. Està ubicat al barri de la Sagrada Família i consta de cinc edificis i de 110 habitatges. Per últim, les Cases de la Culla, també al barri de la Sagrada Família, es van construir el 1956. Consten de sis edificis i 60 habitatges.