L'Ajuntament de Manresa incrementa fins a 145.000 euros les subvencions per a la conservació del patrimoni històric
19/06/2024Les bases, que se sotmetran a votació en el ple d’aquest dijous, per primer cop inclouen ajudes específiques per a comerços històrics i edificis d’alt valor patrimonial
L’Ajuntament de Manresa destinarà un total de 145.000 euros en subvencions per rehabilitar i millorar el patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic de la ciutat. Aquesta xifra suposa un important esforç pressupostari ja que gairebé multiplica per sis els 25.000 euros que s’hi van destinar en el pressupost de l’any passat. En tots els casos les ajudes van dirigides a intervencions en elements protegits pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa (PEUPM). A més, aquest any i per primera vegada, s’inclouen subvencions específiques per intervencions d’envergadura en edificis declarats com a Béns culturals d’interès nacional i local (BCIN i BCIL) i per a millores en comerços protegits i que contribueixin a garantir-ne la seva continuïtat.
Les subvencions han estat presentades aquest matí per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany. Han detallat que les subvencions es divideixen en tres línies, una per a la preservació i millora dels elements d’interès patrimonial; una segona per a preservació i millora dels elements rellevants del patrimoni arquitectònic i paisatgístic; i una tercera per a comerços històrics, tots ells protegits pel Pla Especial de Patrimoni. Les bases se sotmetran a votació en el ple d’aquest dijous 20 de juny.
La primera de les línies, que es concedeix des de l’any 2014, està destinada a obres de preservació i millora dels elements d’interès patrimonial de Manresa. En aquest cas, es tracta d’obres d’un màxim de 75.000 euros i es concedeix fins a un màxim del 50% del cost de la intervenció, segons la disposició pressupostària. En aquest cas, els fons disponibles es reparteixen entre les diferents sol·licituds presentades segons uns criteris de baremació.
La segona línia, que s’incorpora per primera vegada, està destinada a béns catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i estan adreçats a intervencions de magnitud en béns i àmbits catalogats pel PEUPM. En aquest segons cas, s’escollirà un sol projecte de més de 75.000 euros i es concedirà fins a un màxim del 50% del cost de la intervenció. Aquest projecte s’escollirà en funció del nivell de protecció de l’edifici, el tipus d’intervenció, la seva incidència sobre l’espai públic i si es possibilitat la visita pública i la museïtzació i la magnitud dels costos del projecte.
En ambdós casos les ajudes contemplen obres rehabilitació en cas de patologies greus, de manteniment, conservació i, restauració, consolidació, millora, facilitació de l’accessibilitat i estudis o treballs arqueològics previs a altres actuacions.
La creació d’una nova línia de subvencions per a elements rellevants del patrimoni cultural i paisatgístic de Manresa és fruit de l’especial interès de l’Ajuntament per promoure’n la seva preservació i millora, tenint en compte que tenen una important incidència en el paisatge urbà. Alguns dels elements protegits en el PEUPM han complert o compleixen ara els cent anys de la seva construcció i, per la seva antiguitat i magnitud s’hi fa necessària una intervenció important que ha de ser liderada per la propietat i usuaris dels béns. L’Ajuntament reconeix el valor de la coresponsabilitat i considera necessari contribuir amb el sector privat per intervenir en la preservació d’aquests béns en benefici del bé comú.
Ajudes per a comerços històrics
L’altra novetat d’enguany és la incorporació d’una tercera línia de subvencions per contribuir a la preservació dels comerços històrics protegits pel PEUPM, en la categoria d’arquitectura industrial. Es tracta d’ajuts que estan adreçats a promoure i contribuir al manteniment de l’activitat i la seva pervivència en aquests espais patrimonials singulars del Centre Històric de la ciutat, del qual n’han esdevingut un important valor afegit. Per aquesta raó és primordial establir incentius per garantir-ne la seva continuïtat al mateix temps que se’n protegeixen els seus valors patrimonials, tot en benefici de l’interès públic.
Els comerços que tenen aquesta protecció especial són L’Englantina, la Barberia de la Plaça Major, la farmàcia del Riu, la farmàcia Comas, El Caribú, els vitralls i decoració exterior del Señor, la Farmàcia Esteve, la farmàcia de la Plaça Major, la Farmàcia Sala, la Llibreria Roca, l’Herboristeria San Miguel i la Drogueria Ferrer. En aquest cas se subvencionarà fins als 70% d’un sol projecte, que ha de tenir un cost màxim de 60.000 euros. La proposta s’escollirà en funció de la transcendència històrica i antiguitat de l’establiment, el tipus d’intervenció, la incidència de les actuacions i la magnitud dels costos del projecte.
(*) Peu de foto: l'alcalde de Manresa Marc Aloy Guàrdia i el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany han presentat les ajudes