El projecte Manresa des d'una altra mirada arriba per dotar la ciutat d'un espai de reflexió i debat perdurable
27/06/2018Joaquim Maria Puyal, Òscar Camps, Miquel Vilardell, Mònica Terribas, Ricard Ustrell, Manel Estiarte, Toni Massanés, Quim Masferrer i Natxo Tarrés. Noms propis que seran protagonistes de les “ponències escèniques” amb les quals s’estrena el projecte “Manresa des d’una altra mirada”. Avui s’ha presentat el projecte al l'edifici de la Buresa.
Professionals, acadèmics, comunicadors i pensadors de reconegut prestigi a nivell català i/o internacional que aportin la seva opinió, la seva mirada sobre diversos aspectes de la societat actual. És la proposta inicial de “Manresa des d’una altra mirada”, el projecte que avui s'ha presentat en un espai que, justament, també permet fer una mirada molt singular i diferent a la ciutat, l’edifici de La Buresa, tot i que a causa de la pluja no ha estat possible dur a terme l'acte al terrat.
A la presentació d’avui hi han participat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; les regidores de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; i Cultura, Anna Crespo; i els representants dels “ambaixadors” del projecte: Fundació Althaia (representat pel director adjunt, Albert Estiarte), Ampans (amb el seu director, Toni Espinal) i FUB (amb el seu director general, Valentí Martínez).
El projecte neix amb l’objectiu de dotar la ciutat d’un espai de reflexió i debat que sigui perdurable, de la mà d’aquests personatges inspiradors. L’Ajuntament, amb motiu de Manresa Capital Cultural, i de la mà de diversos ambaixadors i patrocinadors, vol centrar el focus a debatre sobre diversos àmbits, per treballar en la línia d’aconseguir una ciutat més culta, més amable i que potencia els valors.
“Manresa des d’una altra mirada” per començar es concreta amb “La cultura des d’una altra mirada”. Així doncs, aquests primers cinc mesos, coincidint amb l’any en què Manresa és Capital de la Cultura Catalana, el projecte estarà dedicat a la cultura, en sentit ampli, i posteriorment se centrarà en d’altres àmbits. Es tracta d’un projecte perdurable, que neix en el marc de la capitalitat cultural i com a epíleg de la Festa Major de Manresa.
Cinc “pestanyes” del 2018
La imatge de “Manresa des d’una altra mirada” és un ull, que té diverses pestanyes. Les cinc pestanyes inicials tindran lloc entre els mesos d’agost i desembre d’aquest 2018. Es tracta de “ponències escèniques”, que tindran lloc un dijous (el dia del mig, el “cor” de la setmana) de cada mes, al teatre Conservatori de Manresa, amb formats diversos. La darrera, el 13 de desembre, es farà al teatre Kursaal, amb un tancament especial. L’entrada serà gratuïta i oberta a tothom.
El programa de “Cultura des d’una altra mirada” és el següent:
1. FESTA és CULTURA & MANRESA Cor de la FESTA
Dijous 30 d’agost Teatre Conservatori- 19:30 h
Amb Natxo Tarrés i Quim Masferrer
2. SALUT és CULTURA & MANRESA Cor de la SALUT
Dijous 20 de setembre- Teatre Conservatori- 19:30 h
Amb el Dr. Miquel Vilardell i Toni Massanés
3. ESPORT és CULTURA & MANRESA Cor de l’ ESPORT
Dijous 11 d’octubre - Teatre Conservatori- 19:30 h
Amb Manel Estiarte i Mònica Terribas
4. SOLIDARITAT és CULTURA & MANRESA Cor de SOLIDARITAT
Dijous de 29 novembre - Teatre Conservatori- 19:30 h.
Amb Òscar Camps i Ricard Ustrell
5. UNIVERSITAT és CULTURA, MANRESA Cor de la UNIVERSITAT
Dijous 13 de desembre Teatre Kursaal 19:30 h
Amb Joaquim Maria Puyal
"La cultura des d’una altra mirada...”, en el marc de de la Capital de la Cultura Catalana, serà doncs la plataforma d’arrencada del projecte. Des de la regidoria de Projecció de Ciutat es planteja mantenir-lo i evolucionar-lo, però sempre complint l’objectiu de ser un espai de reflexió i debat perdurable. A partir del 2019, amb els ambaixadors del projecte poden néixer noves pestanyes. Aquests ambaixadors i els patrocinadors contribueixen a fer més gran i perdurable el projecte.
Més informació de les ponències en aquest document
En la presentació d'aquest vespre, la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, ha remarcat que l'objectiu del projecte és oferir a la ciutat "un espai de reflexió que ens faci regirar, sacsejar i també posar en valor els àmbits en què els manresans ens sentim forts i sentim com a propis". La regidora ha insistit que la voluntat és que el projecte sigui perdurable, i que actualment comença amb uns ambaixadors i patrocinadors, als quals més endavant se n'hi poden afegir de nous.
La regidora Anna Crespo ha afirmat que el programa enllaça perfectament amb els valors de la capitalitat cultural de Manresa, que ja d'entrada deixava clar que apostava per la cultura des d'una visió àmplia, que abracés tota mena de disciplines. Ha recordat que "sempre és bo fer una nova mirada a les coses, anar més enllà, i el programa pot donar molt de si, també amb el projecte Manresa 2022 en l'horitzó, que promou la idea de la reflexió i els valors"
Els representants de les institucions "ambaixadores" també han pres la paraula durant la presentació. Albert Estiarte (Althaia) ha remarcat que la ciutat és "més potent, més bona, més meravellosa del que sovint creiem que és", i ha fet referència a la seva institució asegurant que la suma els ha fet forts: "veníem d'una cultura en què cada institució sanitària anava a la seva i es mirava el melic. Quan vam decidir anar tots junts, ens vam convertir en la principal empresa del territori. També va ser gràcies a fer les coses d'una manera diferent". En la mateixa línia, s'ha referit al nou hospital oncològic de dia d'Althaia, fuit en bona part de la col·laboració ciutadana i que és una altra exemple que "quan tothom ajuda, i amb una mirada positiva, aconseguim el que volem".
Des d'Ampans, Toni Espinal ha afirmat que també la feina de la seva entitat és contribuir a "construir un projecte de ciutat, acompanyant cada dia 2.500 persones perquè siguin ciutadans. Això sempre ho fem generant complicantats, sumant i arribant a acords". per a Espinal, "nosaltres generem oportunitats, per fomentar capacitats de les persones però, en darrera instància, tambe de la ciutat", i per aquest motiu ha afirmat que se senten còmodes com a ambaixadors d'aquest projecte, que fomenta valors com la solidaritat, que "és l'essència d'Ampans".
Valentí Martínez, director general de la FUB, s'ha felicitat també que la institució formi part del projecte i ha recordat que l'any passat gairebé 5.000 persones van passar per la universitat a Manresa. Martínez ha remarcat tres idees que segons ell ha de tenir la universitat i que lliguen molt bé amb el projecte "Manresa des d'una altra mirada": la capacitat analitica i de reflexió; la visió oberta i aglutinadora; i una actitud positiva.
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha tancat l'acte agraint la col·laboració dels patrocinadors i també dels tres ambaixadors, "referents i models en el seu àmbit: Ampans amb l'activitat assistencial i actitud emprenedora: són imaginatius i creatius en tot el que fan; Althaia, que dona servei a fins a 300.000 ciutadans, amb qualitat i capacitat de lideratge; i la FUB, que amb la federació ha aconseguit generar més valor encara a l'oferta universitària".
L'alcalde hi ha afegit que com a ciutat "hem de donar suport a aquesta filosofia de fer una sacsejada, replantejar-nos les coses, mirar-nos-les des de diferents prismes i amb actitud poitiva, per aconseguir fites". L'alcalde ha parafrasejat Josep Guardiola dient que "amb actitud i suma d'esforços, som imparables".