Els experts defensen el sistema educatiu en llengua catalana en un acte a la UCE Manresa
07/07/2018Personalitats vinculades en l’àmbit de l’ensenyament han ofert la seva anàlisi sobre el tractament del català en els territoris catalanoparlants i han defensat l’escola catalana davant els atacs per part del govern central.
L’escola pública catalana està vivint moments molt durs perquè des del govern central es qüestiona la qualitat del sistema educatiu -com per exemple el pla docent dirigit als alumnes i la forma d’ensenyar per part dels docents- a Catalunya i en els territoris catalanoparlants de València, Catalunya nord i les Illes Balears.
La sessió d'aquesta tarda, a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra a Manresa ha estat dedicada a tractar aquestes qüestions. Ha estat moderada per Assumpta Pla, directora de l’IES Lluís de Peguera, i Ignasi Cebrián, cap d’estudis del mateix institut. Hi han participat el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Carles Martínez; l’expresident d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; la directora de l'Escola Arrels de Perpinyà, Elena Gual; i la responsable de Stei-Illes, M. Antònia Font.
Vicent Moreno ha obert el torn de paraula per transmetre els valors de l’Escola Valenciana, la qual té l’objectiu “de fer una extensió del valencià per tal que s’inclogui en tots els centres educatius”. Ha assegurat que és molt important que els alumnes dominin el valencià i el castellà a parts iguals, a més d’una llengua estrangera.
Per la seva part, Elena Gual ha afirmat que “el pla docent a la Catalunya Nord ha de ser bilingüe, entre el català i el francès, amb la finalitat de què l’alumnat tingui coneixements d’ambdues llengües, que són les oficials en aquest territori”. Per fer-ho, cal defensar un model d’ensenyament de qualitat que pugi “arribar a totes les famílies, sigui quina sigui la seva situació econòmica”.
Al seu torn, Carles Martínez ha comentat que des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya es treballa amb tres prioritats: la qualitat, per obtenir els millors resultats de l’alumnat; l’equitat, per tal que l’educació arribi als sectors que tenen menys recursos; i amb un model educatiu propi, que està basat en l’escola catalana. També ha assegurat que “és necessari un poder transformador de l’escola per tal de formar ciutadans lliures, que siguin responsables i plenament compromesos amb la democràcia”.
M. Antònia Font ha dit que des de Stei-Illes es promou i defensa el sistema educatiu en llengua catalana a les escoles de les Illes Balears. Per aquest motiu, “és essencial que, com a mínim, el 50% de les matèries siguin en català amb l’objectiu que sigui una llengua vehicular”. A part, ha comentat que és molt important recuperar la normalitat lingüística en tots els territoris catalanoparlants.
Tots els ponents han coincidit en donar suport i defensar el treball dels docents i en assegurar que “sense l’escola pública catalana, no hi haurà una república”. Els moderadors de la tertúlia s'han sumat al suport. La directora de l’institut Lluís de Peguera, Assumpta Pla, ha confessat que “mai m’havia imaginat viure una situació com la que estem vivint actualment”.
L’acte ha finalitzat amb un debat obert amb el públic assistent, on s'han posat sobre la taula diverses qüestions relacionades amb el temes tractats.
Podeu veure el vídeo íntegre sobre el debat "L'atac a l'escola".