Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Es presenta la segona edició del Festival Espurnes Barroques, amb un ambiciós programa de música i experiències gastronòmiques i amb la decidida participació de Manresa

Imatge de la notícia
07/05/2019

El Festival Espurnes Barroques ha presentat avui la programació de la seva segona edició, que es durà a terme en diversos enclavaments de la Catalunya Central, del 18 de maig al 9 de juny, i que enguany compta amb la participació de Manresa, pel fet que la proposta lliga perfectament amb l’època en què Sant Ignasi de Loiola va ser a la ciutat. També Cervera, enguany capital de la cultura catalana, s’incorpora al festival, que té lloc també a Sant Mateu de Bages, Súria, Pujalt, Estaràs, Solsona, Riner, Pinós i La Molsosa. En quatre caps de setmana consecutius, i sempre en entorn barroc, el festival presenta 17 actuacions musicals, 10 tastos, 4 cates (de vi, cervesa, cafè i xocolata), 4 àpats, 2 conferències i 2 tallers, sota el lema "Barroc amb veu de dona".


 

El Festival Espurnes Barroques va néixer l’any passat i enguany arriba, renovat i amb molt potencial. Tindrà lloc en quatre caps de setmana consecutius dels mesos de maig i juny a la Catalunya Central, a les comarques del Solsonès, la Segarra, l'Anoia i el Bages, i principalment en uns municipis de molt poca població que es coneixeran sota la marca de “Territori Barroc”, atès el gran nombre de retaules barrocs que s’hi han conservat. Enguany també hi participen Cervera, capital de la cultura catalana i on comença el festival, el 18 de maig, i Manresa, on s’acaba el 9 de juny. Entre totes dues ciutats hi ha el Santuari del Miracle, on es conserva el retaule més gran i espectacular de Catalunya. 

 

El festival té per objectiu dinamitzar un territori riquíssim i poc conegut, presentant música barroca en un entorn barroc, lligant-ho sempre amb gastronomia barroca. A banda dels concerts, que són el nucli de la proposta, es procura oferir una experiència global que convoqui diversos sentits, lligant-ho amb productes de proximitat. A nivell artístic, el festival inclou tant artistes consagrats (enguany Gilles Colliard, Guillermo Turina, María Hinojosa, Juan de la Rubia…) com noms menys coneguts als quals s’espera que el festival serveixi d’aparador.

 

Aquest migdia se n’ha fet la presentació, a la cripta de la basílica de la Seu, un esplèndid espai barroc manresà. Hi ha assistit el regidor de Turisme i responsable de Manresa 2022, Joan Calmet; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Lluís Cerarols; l’alcalde de Riner, Joan Solà; i el director artístic del festival, Josep Barcons.

 

 

Experiència de descobriment

 

El festival no es planteja com un cicle de concerts convencional, sinó com una experiència de descobriment de la música, la gastronomia, la cultura i el patrimoni barroc. Està concebut idealment perquè el públic assisteixi a tot el cap de setmana o —si més no— a un dia sencer.

 

Enguany el lema del festival és: “Barroc amb veu de dona”, atès que en cadascun dels

quatre caps de setmana del festival hi ha l’actuació d’una soprano solista: Elise Efremov en el primer; María Hinojosa el segon; Soledad Cardoso el tercer; i Maria Altadill el quart. Més enllà d’aquest fet, hi ha una notable presència d’instrumentistes femenines, no sols en els conjunts programats, com l’Ensemble Méridien, Il Gesto Armonico o Sons d’Antiga, sinó amb els recitals solistes de Laia Masramon i Isabel Esaín, per exemple.

 

A més, també seran passos femenins els que s’encarreguin de dur la dansa al festival, amb les actuacions de Magdalena Garzón i Laura Sintes. En aquest sentit, serà el primer cop que es produeixi un espectacle de dansa contemporània a dins l’església del Miracle.

 

En consonància amb la narrativa del festival d’oferir experiències al voltant del Barroc, s’ha optat per estrènyer la col·laboració iniciada l’any passat amb els cellers propers, de les DO Pla de Bages i Costers del Segre. Aquesta col·laboració no pretén tan sols arrodonir els concerts amb una experiència gustativa, sinó aportar un valor històric al festival, atès que la majoria de retaules del Territori Barroc i que són clares mostres d’allò que podríem anomenar “barroc rural”, foren construïts gràcies als guanys obtinguts amb la producció vitivinícola de final del segle XVIII i principi del XIX.

 

Així mateix, es promou la interacció amb productors locals a qui el festival pugui servir de promoció, oferint tastos de productes KM0 (en la mesura del possible ecològics) lligats a la gastronomia barroca.

 

Enguany, el radi d’acció del festival s’amplia, començant la seva activitat a Cervera (Capital de la Cultura Catalana) i acabant-lo a Manresa (que ho fou l’any passat). Aquesta ampliació permet emmarcar geogràficament el Territori Barroc, que s’estén en el triangle que formen una i altra capital amb el vèrtex superior del Santuari del Miracle, on es preserva l’altar barroc més gran i exuberant de Catalunya.

 

En els 4 caps de setmana del festival, del 18 de maig al 9 de juny, es programen: 17 actuacions musicals (4 més que l’edició anterior), 10 tastos, 4 cates (de vi, cervesa, cafè i xocolata), 4 àpats, 2 conferències i 2 tallers, sempre en entorn barroc. D’aquestes actuacions, 12 són produccions pròpies o inèdites.

 

Amb una mitjana de preus situada als 12€, el festival pretén oferir esdeveniments de

qualitat a preus molt assequibles, facilitant també activitats gratuïtes i amb mecanisme de taquilla inversa, per tal que ningú no pugui quedar exclòs de l’oferta per motius econòmics.

 

“Manresa hi havia de ser”

 

En la presentació d’aquest migdia, el regidor Joan Calmet ha explicat que “Manresa havia de ser al festival”, pel fet que el barroc és la música de l’època de Sant Ignasi i per tant, en el marc del projecte 2022, que té un caire interdisciplinar però la cultura i la música en són eixos essencials, el certamen hi lliga perfectament.  Així doncs, aquest any “Manresa serà plenament partícip del festival” i acollirà activitat, molt particularment l’actuació del Cor de Cambra del Palau de la Música, el dia 9 de juny, a la basílica de la Seu i en col·laboració també amb la Fira ViBa, que se celebra aquell cap de setmana a la ciutat.

 

L’alcalde de Riner, Joan Solà, també s’ha mostrat satisfet amb la incorporació de Cervera i Manresa, que “solidifica el festival”, mentre que Lluís Cerarols, responsable de Cultura de la Generalitat a les comarques centrals, ha reiterat el suport del govern al certamen i ha remarcat la importància de l’art barroc a les nostres comarques, al conegut com a Territori Barroc i també a Cervera i a Manresa. En aquest sentit ha recordat el projecte de convertir el Museu Comarcal en l’equipament de referència d’art barroc al conjunt del país.

 

Josep Barcons, ànima i director artístic del festival, ha fet un repàs del programa, i ha explicat que és especialment idoni dur a terme concerts i activitats com les que es proposen davant de retaules i espais barrocs, creats en la mateixa època en què els músics escrivien les composicions que es podran sentir al festival. També ha remarcat la importància de la suma d’esforços (amb Cervera, amb la fira ViBa...), el fet que els preus siguin assequibles, (alguns de gratuïts o amb taquilla inversa) i que s’hagin incorporat espectacles de dansa al certamen, particularment al santuari del Miracle, que serà escenari d’un espectacle de sansa contemporània. Barcons ha agraït el suport institucional al projecte, que és “cultural, patrimonial, turístic i de promoció de la ciutat”, i ha destacat l’esforç conjunt amb els productors locals com ara la DO Pla de Bages.

 

Podeu veure la informació detallada del Festival i tota la programació en aquest enllaç

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat