Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Projecte per a la conservació dels mussol comú i l’òliba al terme municipal de Manresa

Projecte per a la conservació dels mussol comú i l’òliba al terme municipal de Manresa


Amb l’objectiu de facilitar que les dues espècies trobin llocs més aptes per a la cria i millorar-ne la seva conservació, s'han dut a terme una sèrie d’accions com la instal·lació d’una trentena de  caixes niu,  la creació de marges naturals entre finques agrícoles, la restauració de parets de pedra seca o la instal·lació de dispositius antiofegaments a les finques. Aquest projecte ha estat subvencionat per la Generalitat de Catalunya i és una continuació del treball que l’Ajuntament de Manresa i l’entitat Bages Biodiversitat van iniciar el 2020 a la finca del Canyet.


   

  

L’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb l’entitat Bages Biodiversitat i les finques de les Arnaules (dedicada al cultiu d’hortalisses) i de Collbaix (dedicada al conreu de la vinya i l’olivera) ha impulsat una sèrie d’accions adreçades a la protecció del mussol comú i les òlibes a diferents espais de l’Anella Verda de Manresa.  El projecte té l’objectiu d’incrementar la disponibilitat de llocs de cria d’aquestes dues espècies d’aus nocturnes, augmentar la seva disponibilitat d’aliment a través de la millora de l’hàbitat, millorar les pràctiques agrícoles des del punt de vista de conservació de la diversitat i reduir la mortalitat d’aquestes aus.

Les actuacions s'han fet a finques públiques (Ajuntament de Manresa) i finques privades (Les Arnaules i Celler Collbaix), a llocs propers a poblacions de mussol existents, partint dels inventaris que l’entitat Bages Biodiversitat ha fet  des de l’any 2011 identificant punts de cant de mussol a través d’escoltes de reclam d’aquesta espècie en la seva època reproductora.

El projecte de protecció del mussol comú i l’òliba suposa un nou pas endavant en el treball conjunt que desenvolupa l’entitat Bages Biodiversitat i l’Ajuntament de Manresa des de fa uns anys en la recuperació de la fauna del secà que es du a terme a la finca municipal del Canyet, amb actuacions molt semblants a les que es duran a terme en aquest nou projecte.

S'han col·locat de 26 caixes niu per a mussols i 5 per a òlibes. L'objectiu de l'acció és facilitar que les dues espècies trobin llocs més aptes per a la cria i en conseqüència contribuir a millorar la conservació de les espècies.

S'han creat i restaurat marges naturals i parets de pedra seca entre finques agrícoles, amb la  finalitat d’incrementar la disponibilitat d’aliment  i millorar la biodiversitat d’aquests espais, tot creant les condicions necessàries per facilitar el refugi i l’augment de la densitat de diverses espècies de fauna (insectes, amfibis, rèptils, ocells i petits mamífers) que poden servir com a aliment per als mussols i les òlibes.

S'han instal·lat també dispositius antiofegaments a les basses agrícoles. La mortalitat accidental és un dels problemes de conservació de les espècies vulnerables o en perill d’extinció. Amb aquesta acció es pretenen prevenir  els accidents a les basses de reg de les parcel·les agrícoles.

S'han fomentat pràctiques agrícoles que inclouen l’eliminació de pesticides i el manteniment d’àrees en guaret. Una gestió adequada del sòl agrícola, que respecti la biodiversitat edàfica, permet mantenir l’equilibri del sistema i compatibilitzar l’activitat productiva amb la conservació de la biodiversitat. S'ha incentivat la recuperació del mosaic agrícola, atès que la creació de noves zones obertes i el manteniment i obertura de noves zones de pastura ha de contribuir a millorar l’hàbitat i l’aliment del mussol comú i l’òliba.

Aquest projecte de protecció del mussol comú i les òlibes té en un pressupost de 49.575 euros i ha estat finançat en un 90% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, a través de la subvenció als espais naturals de Catalunya, hàbitats i espècies, de la  Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, dins la convocatòria 2023-2024 per a subvencions als espais naturals de Catalunya, hàbitats i espècies, que ha valorat de forma molt positiva aquest projecte de l’Ajuntament de Manresa.

Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural : Europa inverteix en les zones rurals.