Campanya per un ús no sexista del llenguatge
Al llarg de la història de la humanitat (occidental), estretament vinculada a un model estructural i social de caràcter patriarcal, s’havia pretès que el llenguatge utilitzat, des d’un inici tingués un estàndard neutre. No obstant això, la realitat és que l’ús del genèric masculí per anomenar tot allò referent als diversos gèneres ha acabat, d’alguna manera, invisibilitzant les dones i les persones no normatives.
L’objectiu més general de la comunicació no sexista i inclusiva és visibilitzar les dones i donar rellevància a la presència de la diversitat de sexe/gènere en els diferents missatges emesos. També vol evitar l’ús d’imatges que puguin afectar la dignitat de certes persones o que transmetin estereotips i/o prejudicis sexistes.
Des de fa temps, l’Ajuntament de Manresa treballa per fer servir en les seves comunicacions un llenguatge inclusiu, tot potenciant i visibilitzant la presència de les dones en la societat i tenint present els diversos col·lectius que avui dia la conformen. Parar atenció que els termes usats tinguin en compte la manera com les persones volen ser anomenades, fugir de determinades paraules i expressions que estan connotades molt negativament i evitar certes associacions són un pas fonamental per a recollir i reconèixer la diversitat.
Presentem una sèrie de documents i materials per a la promoció d’un llenguatge inclusiu i no sexista, no només en allò que fa referència al masculí i femení, sinó també a col·lectius diversos. També mostrem els materials editats des de l’Ajuntament de Manresa per a generar sensibilització a nivell comunitari amb relació a l’ús d’un llenguatge més inclusiu i lliure de sexisme.
Trobareu més informació sobre assessorament i recursos lingüístics al Centre de Normalització Lingüística Montserrat (dinamitzacio.manresa@cpnl.cat) i al web www.cpnl.cat/sal