Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa posa en marxa un projecte per acompanyar les nenes en la seva primera menstruació

27/05/2021

La iniciativa, impulsada pel Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), s’ha presentat aquest divendres, coincidint amb el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i el Dia Internacional de la Higiene Menstrual. L’objectiu de l’acció és promoure la coeducació i la transmissió de valors igualitaris, així com donar a conèixer eines que ajudin les escoles i les famílies a acompanyar les nenes de forma positiva en l’experiència vital que implica la primera menstruació.

Amb la voluntat de promoure la coeducació i la transmissió de valors igualitaris, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l’Ajuntament de Manresa ha posat en marxa un projecte per acompanyar les nenes en la seva primera menstruació. La iniciativa —anomenada ‘La bossa vermella: benvinguda menstruació!’, s’ha presentat aquest divendres coincidint amb el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i el Dia Internacional de la Higiene Menstrual, que se celebra avui 28 de maig. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas, de la coordinadora del programa de la Dona i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, Laura Castany Figuera, i de la tècnica del SIAD, Carme Batista Albacete.

 

L’objectiu d’aquesta acció és aportar eines que ajudin a les escoles i les famílies a acompanyar les nenes en l’experiència vital que implica la primera menstruació. A banda, el projecte també pretén ser una eina de normalització a través de la qual els nens puguin entendre, conèixer i respectar els cossos de les seves companyes i els canvis fisiològics que també experimentaran ells en aquesta etapa. Un projecte innovador creat per donar resposta a les necessitats detectades amb aquest tema.

 

‘La bossa vermella: benvinguda menstruació!’ consta de quatre accions: formació per al professorat i personal dels centres escolars, xerrades adreçades a les famílies dels cursos implicats en el projecte, una guia d’activitats  per a l’aula i l’entrega de la ‘bossa vermella’. Totes les accions tenen en compte la diversitat d’identitats de gènere i incorporen també els nens en les dinàmiques per tal que puguin normalitzar els canvis que experimentaran les seves companyes. El projecte està adreçat a les escoles de primària de Manresa i també a les biblioteques i a aquells centres que treballin amb infants.

 

 

Formació per al professorat

 

Es realitzarà una formació on-line adreçada al professorat i personal del centre (personal de menjador, consergeria...) sobre com acompanyar les nenes en la seva primera menstruació. La sessió serà dilluns 28 de juny de 9 a 11 h. Les persones interessades poden inscriure’s a través d’aquest enllaç.

 

 

Xerrades adreçades a pares i mares 

 

Es duran a terme xerrades dirigides a les famílies dels cursos implicats en el projecte. L’objectiu de les sessions és donar a conèixer diferents eines per afrontar els canvis corporals i emocionals dels seus fills i filles i, concretament, per com preparar les nenes per a la seva primera regla.

 

 

Material per a l’aula

 

A cada escola que participi en el projecte se li entregarà la ‘bossa vermella’. La bossa, confeccionada amb cotó i de comerç just, conté: quatre llibres que tracten de manera clara, amena i divertida el tema de la regla i els canvis físics i emocionals que viuen els infants quan s’inicien en l’edat fèrtil, i la ‘caixeta vermella’, una mostra de diferents productes d’higiene menstrual (compreses de roba, compresa d’un sol ús, tampó, calces i copa menstrual). La caixa anirà acompanyada d’una fitxa informativa de cada producte. El projecte es complementarà amb una guia d’activitats per treballar amb l’alumnat.

 

‘La bossa vermella: benvinguda menstruació!’ està adreçada a l’alumnat de les escoles de Manresa (4t, 5è i 6è de Primària) i s’emmarca dins del Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Manresa.

 

 

Acompanyament en els canvis corporals emocionals i en la primera regla

 

La regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas, ha recordat que la menstruació “ha estat considerada durant molts anys una cosa incòmoda que només es podia parlar en privat i entre dones”. Actualment, encara l’envolten “mites i tabús que poden acabar generant por, desinformació i vergonya en les nenes, així com desconeixement i frivolitat entre els nens”. La regidora ha fet èmfasi en què la menstruació forma part de la vida de les dones: “s’estén al llarg de 40 anys i es calcula que les dones, durant la seva vida, sumaran 8 anys menstruant”.

 

Aquesta acció vol servir per informar, parlar del tema obertament sense tabús, tot utilitzant una comunicació fluida i segura sobre els canvis que experimentaran. Cruz assegura que això “ajudarà les nenes a potenciar la seva autoestima, la seva imatge corporal positiva i el respecte envers elles mateixes”.

 

 

Commemoració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

 

A banda de la iniciativa de ‘La bossa vermella’, l’Ajuntament de Manresa, a través del SIAD, ha confeccionat un programa amb diverses activitats per commemorar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Podeu veure el detall de les activitats en aquest enllaç.

Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat