20/06/2021
Biel Martínez Lacruz, alumne de l’Escola Art de Manresa, signa el logotip més votat en el procés participatiu popular. La imatge triada representarà la fita esportiva que la ciutat assumirà com a amfitriona a partir de setembre del 2021 i fins al juny de 2022.
'Manresa Capitalitat del Bàsquet Femení' ha donat a conèixer avui la imatge representativa de la fita esportiva que assumirà la ciutat com amfitriona durant la temporada 2021-2022. El logotip està signat per Biel Martínez Lacruz, alumne de l’Escola d’Art de Manresa, autor de la proposta més votada en el procés participatiu obert a tothom celebrat del 25 de maig fins al 7 de juny a través del web oficial http://cbfmanresa.cat/cbfmanresa/.
La imatge gràfica que representarà a partir d’ara els actes de la capitalitat del bàsquet femení ha estat presentada a l’Ajuntament de Manresa pel regidor d’Esports, Antoni Massegú Calveras; el creador del logo, Biel Martínez Lacruz; les representants del comitè organitzador Gemma Vilaseca González (Bàsquet Oms), Imma Torrecillas Gómez (AE Salle Manresa) i Montserrat Xixons Fortuño (exjugadora), i el director de l’Escola d’Art de Manresa, Dani Hernández Massegú.
Biel Martínez ha explicat que el disseny del logo "mostra una esfera taronja que, juntament amb les línies, simbolitzen una pilota de bàsquet simplificada. Per altra banda la composició de les línies negres insinuen la lletra M de Manresa, i li aporten dinamisme”. Per la part tipogràfica “vaig decidir destacar amb una lletra més negreta les paraules clau, que són Bàsquet i Manresa”. El jove guanyador ha afegit que “per a mi és important haver guanyat aquest premi, ja que em permetrà donar-me a conèixer i tenir currículum”.
El procés participatiu
Des que la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va atorgar a Manresa la Capitalitat del Bàsquet femení, el comitè organitzador va demanar la col·laboració a l'Escola d'Art de Manresa per crear una identitat corporativa gràfica per aquesta fita que assumirà a partir de setembre del 2021 i fins al juny de 2022.
Tot i que ja es disposa d'un logotip genèric on cada any s'incorpora el nom de la nova ciutat que assumeix aquesta capitalitat, Manresa, des d'un inici, va voler tenir una empremta pròpia i per això ha considerat important disposar d'un logotip amb un disseny diferenciat. Des del comitè organitzador es va demanar que el logotip parlés de Dona, que la figura femenina hi fos present; de Bàsquet, que és un esport molt arrelat a la ciutat i on la petja femenina ha estat important en diferents generacions; i de Manresa, es volia que aquesta capitalitat posi l'accent en l'esport d'equip, el de treball conjunt per compartir esforç, per aconseguir un resultat i un objectiu comú.
A partir del 25 de maig i fins al 7 de juny es va poder votar per escollir la imatge. Les persones participants havien d'escollir entre els tres logos que el comitè organitzador havia seleccionat prèviament entre nou propostes dissenyades per l'alumnat de 2n de grau mitjà del centre d’ensenyament artístic manresà.
En total, 350 persones han participat a la votació i el resultat ha estat molt ajustat, fet que significa que les tres propostes finalistes han estat molt ben valorades. El guanyador ha aconseguit el 38,6% dels vots. Ha rebut un premi de 100 euros en material de l’establiment d’Abacus de mans del regidor d’Esports.
El comitè organitzador dels actes de Manresa, capital del Bàsquet Femení 2021-2022 són:
El Manresa Club Bàsquet Femení, el Club BàquetOms, l'AE la Salle Manresa, exjugadores dels equips que van militar a la 1a divisió femenina a finals dels anys 80, la Federació Catalana de Basquetbol (delegació de les Comarques Centrals) i l'Ajuntament de Manresa.
La web www.cbfmanresa.cat es va posar en marxa per a la votació popular del logo. A partir d’ara, amb la tria de la imatge representativa, el seu disseny i contingut s'anirà completant amb l'objectiu de ser un referent informatiu per a aquesta celebració a Manresa.
El Nou Congost, seu de les Lligues Catalanes masculina i femenina
La comissió organitzadora està acabant d’ultimar els diferents esdeveniments i activitats esportives, vinculades o no amb la FCBQ, així com activitats de promoció i de caràcter social amb el bàsquet com a gran protagonista. El gruix del calendari es donarà a conèixer a partir del 2 de setembre quan s'agafi el relleu de Malgrat de Mar, ciutat amfitriona d’aquesta temporada.
La setmana passada ja es va avançar algun dels detalls importants d’aquesta capitalitat, ja que la FCBQ va anunciar que el Pavelló Nou Congost de Manresa serà la seu de les Lligues Catalanes 2021 masculina i femenina de bàsquet. La 42a Lliga Catalana d'equips ACB es disputarà el 4 i 5 de setembre, mentre que diumenge 12 de setembre tindrà lloc la 33a Lliga Catalana Femenina. La competició masculina feia deu anys que no es disputava a Manresa i la femenina en feia vint.
Manresa i el bàsquet femení, un vincle de 90 anys
Des d'aquest setembre del 2021 i fins al juny del 2022, Manresa entoma la Capitalitat del Bàsquet Femení. L'elecció de Manresa és escaient per molts motius i un d'ells és el lligam que la ciutat ha tingut amb el bàsquet femení des de fa moltes dècades.
El primer partit de bàsquet femení a Manresa va tenir lloc a l'antic camp de futbol del Pujolet, el 25 de març del 1931, en una exhibició de dos equips del Club Femení d'Esports de Barcelona. Només uns mesos després va començar les seves activitats la versió local, el Club Femení d'Esports de Manresa. Després de la Guerra Civil, el 1942 es va constituir la secció de bàsquet femenina del Centre d'Esports Manresa. Tant a nivell escolar com en clubs, en les següents dècades les dones i noies van continuar jugant i l'equip femení del Centre d'Esports va dur les seves activitats al primer pavelló del Congost, entre el 1968 i 1971. A partir d'aquí es va constituir el Bàsquet Femení Manresa amb la tasca directiva de Maria Ciuraneta, una de les jugadores d'aquell equip del 1942. L'equip va pujar dues vegades a la Segona Divisió, els anys 1975 i 1982.
A les escoles manresanes el bàsquet femení tenia activitat i va destacar la portada a terme a la Badia-Solé amb Francesc de Puig com entrenador i capdavanter, amb sengles campionats d'Espanya infantil (1982) i juvenil (1983). Era una generació liderada per Nina Pont que es convertiria poc després en la primera basquetbolista de l'estat en fitxar per un equip d'Estats Units, l'universitat d'Old Dominion. El 1983, el BF Femení i el GE Badia Solé es van fusionar i el nou club, el Sant Francesc, pujaria en només tres anys a la divisió d'honor. Durant sis temporades (del 1986 al 1992), Manresa va tenir equip a la Primera Divisió Femenina amb els patrocinis de Font Vella i Pryca. Cal destacar dos subcampionats de Lliga Catalana (1987, 1990) i un cinquè lloc a la lliga estatal (1991).
En els darrers anys, el bàsquet femení ha revifat amb força a la ciutat, que sempre ha aportat jugadores de qualitat com Jael Freixanet, tres vegades campiona d'Europa amb les seleccions estatals de base i campiona de lliga espanyola el 2015 amb l'Spar City Lift Girona. El Bàsquet Joviat ha competit en les últimes temporades a la Copa Catalunya i enguany dona pas al Manresa Club Bàsquet Femení, un projecte que mira al futur amb molta ambició.