19/10/2021
El taller és gratuït i tindrà lloc els dies 27 d’octubre i 3 de novembre al Casal de les Escodines. Els interessats poden fer la inscripció a través del formulari virtual penjat a la web https://www.manresa.cat/dona o bé trucant al telèfon 93 875 23 10.
La regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa ha organitzat un taller titulat “Corresponsabilitat dels homes en l’àmbit de les cures”, una formació que té l’objectiu d’aconseguir que dones i homes puguin gaudir del mateix temps i de les mateixes oportunitats econòmiques i laborals i que puguin desenvolupar les seves capacitats i interessos en igualtat, a través d’un repartiment equitatiu de les responsabilitats.
El taller es desenvoluparà en dues sessions de dues hores i mitja cadascuna que es portaran a terme dos dimecres consecutius al Casal de les Escodines (carrer Sant Bartomeu, 50): el 27 d’octubre i el 3 de novembre, de 18 a 20.30 h. La formació és gratuïta i va adreçada exclusivament a homes.
El taller, càrrec d’Amat Molero, de l’entitat “Ulleres per esquerrans”, està enfocant combinant la intervenció socioeducativa des de la teoria, la vivencialitat i l’orientació a l’acció per a poder impactar en els participants des del pensament crític, la transformació dels sistemes de creences, l’emocionalitat i el compromís. Els continguts generals a treballar seran: els treballs als diferents àmbits de la vida, les desigualtats de gènere en l’àmbit de cures i la focalització en masculinitats i cures.
Els interessats poden fer la inscripció a través del formulari virtual penjat a la web https://www.manresa.cat/dona o trucant al telèfon 93 875 23 10.
A banda d’aquest taller obert als homes de la ciutat, amb el mateix objectiu, s’han ofert altres formacions de noves masculinitats adreçades per a grups de joves dels diferents centres educatius de secundària de la ciutat.
Es constata que encara hi ha desigualtat en el món de les cures
Des de la regidoria de Feminismes i LGTBI es considera que “tot i viure un moment excepcional de transformació social en relació amb els feminismes, el model patriarcal segueix immers en la nostra forma de viure’ns, i continua (moltes vegades sense ser-ne conscients), generant desigualtats i violències. De fet en l’àmbit de les cures, continuem veient moltes situacions que ens mostren les desigualtats encara existents, com pot ser el fet que les dones dediquin unes 4’02 hores de mitjana diària respecte a les 2’05 h dels homes en temps de treball no remunerat (Idescat, 2011) o el fet que el 95’6% de dedicació productiva i professional com a personal domèstic és femenina (Enquesta de Població Active de INE i Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, 2020), entre d’altres”.
Per a la regidora Cristina Cruz Mas, “aquestes dades no deixen de mostrar-nos que l’àmbit de les cures segueix sent un espai i treball que mostra la desigualtat entre homes i dones. És per això que cal continuar treballant per desmuntar molts mites de la masculinitat, repensar el que entenem sobre el treball, desconstruir la nostra forma d’organitzar-nos en la llar i familiarment i donar espai a transformar les masculinitats perquè prenguin consciència i transformin els seus pensaments i accions enfocats a la igualtat”.