25/11/2021
Prop de 700 persones, amb una àmplia representació d’estudiants de secundària de la ciutat, han participat avui al migdia en l’acte commemoratiu de la Violència envers les dones de Manresa. L’acte ha comptat amb els parlaments institucionals, la lectura del manifest guanyador del concurs per l’alumnat de secundària, l’actuació musical del Cor de Dones i l’acció artística de Fina Tapies i Laura Batallé.
La plaça Major de Manresa, amb el llaç blanc penjat a la façana de l’Ajuntament, ha acollit avui l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les dones, que enguany ha tornat a recuperar el seu caràcter presencial, després que l’any passat la celebració es fes de forma virtual amb motiu de la pandèmia sanitària.
L’acte –organitzat per l’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig (SIAD) i del Consell Municipal de la Dona- ha comptat amb l’assistència de prop de 700 persones, la majoria d’elles alumnat de centres de secundària, atès que el gruix de la programació d’enguany ha prioritzat les accions de prevenció de la violència masclista entre els joves. Hi ha assistit també una nodrida representació del consistori manresà, institucions, entitats, cossos policials, veïns i veïnes.
La benvinguda de l’acte i la seva conducció ha anat a càrrec de la regidora delegada de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas, la qual ha agraït la presència de tothom i especialment dels joves i ha assegurat que “ens preocupa que la violència masclista encara es vegi des de la distància” i que tinguem dificultat per identificar “violències que són molt a prop de casa nostra”. La regidora ha subratllat que “avui és un dia de lluita, però per nosaltres, des del SIAD, cada dia és 25N per continuar lluitant contra una gota malaia amb arrels molt profundes”.
L’acte ha seguit amb una actuació musical del Cor de Dones, dirigides per Selma Bruna i Maria Ribot Farrés, que feien la seva primera actuació des de la seva creació el mes passat.
A continuació, Joan Serra Pérez, de 4t d’ESO de l’escola FEDAC ha llegit el manifest guanyador del concurs per l’alumnat de secundària, que va escriure de forma conjunta amb els alumnes Marc Camarasa Ramírez, Oriol Vargas Martín, Martí Puigròs Torrent, Jordi Benito Guillaumet, Yassir Tarif Akhazzan i Jan Fàbregas Alsina.
Al manifest, els alumnes afirmen que “estem farts de veure dia a dia com tot segueix igual”, que “tot i repetir i denunciar aquests fets, cada dia que passa, el nombre de dones mortes puja”. Després de qüestionar-se “com pot ser que aquestes accions pròpies de l’època medieval segueixen passant a ple segle XXI”, el manifest ha finalitzat fent una crida a la resta de joves per revertir la situació: “Ens trobem en un punt crític, que molt probablement, marcarà la resta dels nostres dies. Als nois i noies més joves, sobretot nois, dir-los-hi que no podem seguir així, i us n’heu d’adonar com abans millor. Sou la generació que marcarà l’evolució d’aquest aspecte en els pròxims anys, i s’han de tenir les coses clares des del principi. Ni l’alcohol, ni les drogues, ni les males influències… Res és excusa. Els que ens equivoquem som nosaltres. Les que pateixen són elles”.
En acabar, ha estat el torn de Sandra Pujol Solernou, en representació del Consell Municipal de la Dona, qui ha destacat amb “preocupació” davant una darrera enquesta que assegurava que el 20% de nois de 15 a 29 anys creia que la violència no existeix i “cal revertir aquesta situació”. “No es tracta de protegir les nenes sinó educar els nens”, ha reblat.
Tot seguit, la delegada del govern a la Catalunya central, Rosa Vestit Villegas ha recordat totes les modificacions introduïdes a llei de violència masclista que reconeix altres formes de violència “com la violència digital, violència obstètrica, la violència (la violència que s’exerceix contra els fills i filles de dones víctimes) o la violència institucional”. Vestit ha assegurat que “no podem consentir que les dones visquin amb por” i ha fet una crida “per lluitar perquè les dones tinguin unes vides lliures i dignes en qualsevol espai i àmbit”.
Aloy: “No podem permetre que la violència masclista esdevingui un fet quotidià”
La cloenda de l’alcalde de Manresa ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. L’alcalde ha iniciat el seu parlament fent el gest d’auxili que s’ha popularitzat a tot el món davant la violència masclista (el gest d'auxili consisteix a deixar la mà oberta ensenyant el palmell, doblegar el polze cap a dins i abaixar la resta de dits fins que queda el puny tancat).
Aloy ha recordat que “sovint, com a societat, només som capaços d’aturar-nos quan hi ha un feminicidi, és a dir, un assassinat. Són episodis colpidors, de molt dolor, d’incomprensió i també de ràbia. Ho sabem bé perquè aquet 2021 ho hem experimentat a Manresa".
Després de reivindicar el treball del SIAD, que enguany ha celebrat el 25è aniversari, Aloy ha subratllat que “no podem regalar el discurs a una extrema dreta que nega l’existència de la violència masclista” i ha afegit que “no podem permetre que la violència masclista esdevingui un fet quotidià”. L’alcalde ha finalitzat el seu parlament amb un record cap a totes les dones assassinades, i amb unes paraules de suport cap aquelles que continuen patint violències masclistes.
En acabat els parlaments, l’acte ha conclòs amb una emotiva acció artística de rebuig a la Violència de Gènere: Reencarnacions: vinc des d’ahir, a càrrec de Fina Tàpies Caus; i Dansa i expressió corporal, a càrrec de Laura Batallé Arola.
L’acte d’avui és a l’acte central d’una programació que continua a Manresa fins al 13 de desembre, per sensibilitzar contra la violència de gènere amb diverses activitats organitzades pel Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona.