Bicentenari de la Guerra del Francès
Documents
La ciutat, que no va estar dominada per l’exèrcit francès durant el conflicte, es va convertir en un dels focus de la rebel·lió contra els dominadors. Els manresans van encapçalar el moviment de revolta contra les forces d’ocupació franceses i els seus fets han passat a la història envoltats d’una imatge d’heroisme. Però la població va ser ocupada en cinc ocasions per les tropes imperials i va resultar greument afectada per incendis i saquejos. Moltes cases van ser cremades i la destrucció repercutí a tots nivells, en l’urbanisme, en la producció manufacturera i agrícola, etc. A nivell de les persones, la guerra va suposar la ruïna per a molts i qui en patí les pitjors conseqüències foren, sobretot, els segments més humils de la població.
La transcendència de tots aquests fets ocorreguts arrel de la Guerra del Francès és ben coneguda i ha generat nombrosa historiografia i també ha estat l’origen de mites i llegendes. A la Catalunya central, i a Manresa en concret, la Guerra del Francès representa un episodi important i un referent en la seva història. La documentació generada entorn a la Guerra del Francès, en gran part conservada a l’Arxiu Comarcal del Bages, és molt diversa i ha estat la base de les recerques històriques de molts autors.
En els 200 anys d’aquests fets de tanta transcendència, la ciutat de Manresa no podia passar de llarg l’oportunitat d’estudiar-los i de rememorar-los. Però, en un moment en què l’educació per la pau i l’entesa entre les nacions es consideren valors inalienables de la nostra societat no hauria tingut cap sentit fer apologia de la guerra o de la violència. Per això, en totes les accions que s’han fet, s’ha insistit sempre en el terme commemorar, que no vol dir celebrar sinó fer memòria.
Així, doncs, l’Ajuntament de Manresa ha impulsat un programa d’actes per al 2008 i primer trimestre del 2009 amb l’objectiu de promoure la recerca entorn a aquests fets històrics i donar-los a conèixer al conjunt de la població, com a element integrant de la història i el patrimoni cultural de la ciutat. Entre els actes programats s’ha donat rellevància especial a les activitats, acadèmiques o lúdiques, destinades a la promoció de la recerca i la difusió del coneixement històric entorn a la Guerra del Francès.