Pla municipal de salut
L’any 1946 la OMS va definir la Salut com l’estat de complet benestar físic, psíquic i social i no tan sols l’absència d’afeccions i malalties. Posteriorment han anat sorgint noves definicions com la del congrés de metges i biòlegs en llengua catalana l’any 1976 que defineix la salut com una manera de viure cada cop més autònoma, solidària i joiosa. En totes les definicions trobem sempre un punt comú a destacar i és la concepció de l’estat de salut com el resultat de la integració de molts factors: biològics, físics, socials, econòmics, mediambientals.. i de la influència de tots aquests sobre les persones.
La nostra ciutat des de l’any 1992 Manresa forma part de la XARXA CATALANA DE CIUTATS SALUDABLES, i des de l’any 2006 de la “RED ESPANYOLA DE CIUDADES SALUDABLES”. Això implica que comparteix els valors de ciutat saludable. Una ciutat saludable dissenya la seva política sanitària tenint en compte que la millora de la salut de la seva població no passa per incrementar únicament els serveis sanitaris, sinó que té a veure amb els estils de vida, les condicions mediambientals i altres mesures polítiques, econòmiques i socials. Per tant la salut, amb una visió amplia, també afecta a polítiques que tenen cura del medi ambient, l’esport, els serveis socials i educatius i fins i tot a les institucions econòmiques locals o comarcals. L’estratègia, per desenvolupar accions amb aquesta visió, és disposar d’un Pla de Salut.
El document definitiu no és un simple document tècnic, sinó que parteix del compromís de la comunitat en el seu conjunt en la seva definició.
El Pla de Salut 2011-2015 aplega 15 objectius estratègics, ordenats en tres apartats : 7 objectius que s’inclouen el l’apartat de Protecció de al Salut, 7 objectius més que van en una línia de Promoció de la Salut i finalment 1 objectiu ampli que afecta a la Millora Assistencial. Aquests objectius es desglossen posteriorment en objectius operacionals i actuacions més concretes que afecten a molts àmbits de la vida quotidiana, i en el que l’administració i el ciutadà han d’avançar junts per a fer possible la millora de tots aquells aspectes condicionants de la salut, però també una actitud preventiva, compromesa i educativa amb la pròpia salut i la del conjunt de la ciutat.
L’execució de les actuacions descrites en el Pla de Salut s’integren en l’actual PROGRAMA DE GOVERN, incloent-les de forma transversal en els 20 programes estratègics que conté. La majoria d’actuacions i accions del Pla de salut estan incloses en el programa UNA CIUTAT AMB QUALITAT DE VIDA, si bé també en podem trobar en altres programes: “ Millora de l’espai urbà “, “ Protecció, seguretat i previsió “ , “ Millora de la mobilitat” i “Vida al centre històric”.