Itineraris ciutat
Durant la primera dècada del present segle, l’espai urbà de la ciutat es va veure fortament modificat. Efectivament, l’impuls urbanístic experimentat arreu del país en aquest període va comportar el desenvolupament d’àrees de creixement de Manresa, plantejades des de molts anys enrere. Així, àmbits com Bases de Manresa, Concòrdia o Tossal dels Cigalons es van incorporar a l‘espai urbà, possibilitant l’increment dels seus espais públics, amb la definició de nous carrers, noves zones verdes i espais per a nous equipaments. Però la transformació de la ciutat no es va restringir als àmbits de creixement sinó que també va contemplar espais de remodelació interior que van possibilitar assolir una ciutat més ben estructurada sobretot pel que fa als seus espais públics.
En aquest espai es presenten diferents itineraris per la nostra ciutat que us permetran copsar l’abast d’aquesta transformació. Els itineraris s’estructuren bé per àmbits temàtics, bé per situació relativa. Així, el primer -Xarxa d’espais verds-, pretén donar a conèixer un conjunt d’actuacions destinat a incrementar els espais verds a la ciutat, mentre que el segon -Actuacions a ponent-, proposa un recorregut per les intervencions urbanístiques més representatives d’aquest sector de la ciutat que, a més, ens permetrà aprofundir en el nostre patrimoni cultural i natural –la fàbrica dels Panyos i la Florinda i el parc del Cardener-.
El tercer -Actuacions a la façana sud-, suposa la possibilitat d’analitzar en el seu conjunt les intervencions estratègiques que durant aquells anys es van portar a terme en l’espai més representatiu –però també més oblidat- de la nostra ciutat.
Per la seva banda, l’itinerari Nucli antic suposa un recorregut pel conjunt d’actuacions que es van desenvolupar en aquesta zona de la ciutat, d’acord amb les determinacions del Pla integral de revitalització del Nucli antic, amb l’objectiu d’equiparar la qualitat de vida d’aquest sector a la dels altres barris de la ciutat.
Finalment, la darrera proposta -Actuacions al nord- suposa la possibilitat de redescobrir alguns espais de la ciutat –la sèquia, el bosc de Can Font- als quals les actuacions urbanístiques d’aquells anys van dotar d’una més gran centralitat i accessibilitat.