Conciliabus TEMPS X VIURE
El servei Conciliabus, és un servei amb monitoratge que acompanya els infants a l’escola (modalitat bus a peu, bicibús i bus urbà) . És una bona pràctica que s’ha de valorar des d'una dimensió temporal, de cura i de sostenibilitat ja que contribueix a afavorir la conciliació i l’equitat en els temps quotidians i avançar cap a un model de mobilitat sostenible a la ciutat de Manresa.
Aquesta iniciativa està emmarcada en el Programa 'Temps per Cures' del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya amb el suport del Pla Corresponsables del Ministeri d'Igualtat.
Camins escolars
El Conciliabus s’emmarca en la proposició aprovada per unanimitat al Ple del setembre del 2022 per uns entorns escolars saludables i aglutina també l’acció de foment dels ‘Camins Escolars’ que es fa cada any.
La proposició va ser impulsada per les associacions de famílies de les escoles Ítaca, Puigberenguer i Les Bases amb el suport de 27 centres escolars, associacions de mares i pares i entitats de la ciutat. L’objectiu és aconseguir uns entorns escolars saludables i sostenibles amb accions de promoció de l’ús de la bicicleta, la mobilitat a peu, el transport públic, la sostenibilitat i el civisme. Entre les accions proposades hi havia la pacificació del trànsit als entorns dels centres escolars, el reforç dels camins escolars a peu o la posada en marxa del bus urbà amb monitoratge subvencionat, entre altres.
El Conciliabus és un servei gratuït i d’accés universal que poden sol·licitar els Centres Escolars, les AFA’s, CAFI de la ciutat de Manresa i s’activa a partir d’un mínim de cinc infants des d’I4 i fins a 6è curs. La participació dels infants d’I4 es valorarà en consens amb les persones referents de l’escola i sempre que hi hagi germans/es, tenint present un màxim de 4 infants I4 i I5 per grup/ruta de 12 participants i la necessitat de contemplar un període de d’adaptació.
Avantatges del servei
Les famílies usuàries del Conciliabus han fet una valoració molt positiva del servei i en destaquen com a motiu prioritari d’ús la conciliació i la facilitació dels usos del temps (alliberar temps a les famílies, especialment a les dones). També valoren l’educació viària i l’autonomia dels infants, el fet d’habituar els infants a utilitzar el transport públic, conèixer l’entorn i conviure i conèixer a la gent del seu barri, així com l’objectiu comú d’avançar cap a una mobilitat sostenible.
En definitiva, es destaca la utilitat del servei i es valora com una pràctica saludable que comporta beneficis i avantatges de rellevància pels infants (els ja anomenats) i contribueix també a la reducció de l'absentisme escolar.
També reverteix en la reducció del trànsit, desplaçaments en vehicle particular i com a conseqüència els gruix d’embussos a la porta dels centres escolars entre les 8.15 i les 9.15 (hores punta de mobilitat a la ciutat) i per tant, redueix la contaminació
Per a més informació podeu constultar la Guia adjunta.