Audiència Memorial
Manresa va escoltar el testimoni d'onze víctimes de la guerra civil i el franquisme en la primera Audiència Memorial celebrada a la ciutat
L'acte, obert a tothom, va tenir lloc el 25 de gener, a les 18h, a l'Auditori de la Plana de l'Om. L'objectiu de l'Audiència Memorial, organitzada per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa, va ser propiciar la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de les persones que van patir les conseqüències de la guerra i la dictadura.
L'Auditori Plana de l'Om de Manresa va acollir, el dimecres 25 de gener, la primera Audiència Memorial que es va celebrar a la ciutat. Es va tractar d'un acte pioner d'escolta, reconeixement institucional i reparació simbòlica dedicat a totes les víctimes i les diverses generacions afectades per la guerra civil i la dictadura franquista.
L'Audiència Memorial ha permès escoltar el testimoni d'onze persones, totes elles manresanes o vinculades amb Manresa, que, de forma directa o indirecta, van patir les conseqüències de l'alçament militar, el període revolucionari, la guerra civil i la dictadura franquista, inclosa la clandestinitat i la lluita per les llibertats.
Amb aquest acte, es va convidar a trencar el silenci sobre els fets de la guerra civil i la repressió de la dictadura, a participar en el reconeixement i la reparació moral a les víctimes i a posar en valor la capacitat de resiliència individual i col·lectiva. La iniciativa ha permès recuperar les diverses memòries personals que han quedat retingudes en el si de les pròpies famílies.
D'aquesta manera, es va poder escoltar el testimoni de fills i filles, néts, nebots i altres familiars, de persones que van morir al front de guerra, que van ser víctimes dels bombardejos franquistes sobre Manresa o que van ser assassinades per les patrulles i comitès revolucionaris a la rereguarda, per les autoritats franquistes al Camp de la Bota o pels nazis a camps de concentració.
L'acte va començar a les 18h i va ser conduït pels advocats i mediadors en conflictes impulsors de l'Audiència Memorial, Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives Puig, guardonats amb el Premi Justícia ADR 2022 de la Generalitat de Catalunya per la iniciativa de les Audiències Memorials a Catalunya. Després d'una introducció, es va poder escoltar el testimoni dels onze participants, cadascun dels quals va exposar la seva vivència personal.
Posteriorment, va intervenir el president de l'Associació Memòria i Història de Manresa, l'historiador Joaquim Aloy i Bosch, que va realitzar una contextualització històrica dels fets narrats. L'acte el van tancar els parlaments institucionals de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i del diputat d'Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, Josep Monràs Galindo. Per acabar, les autoritats van entregar un detall simbòlic a les onze persones participants i per finalitzar, va haver-hi una trobada i un diàleg informal entre participants, assistents i representants institucionals.
L'acte, obert a tothom, va ser organitzat per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa, amb la coordinació d'Aequitas Centre de Mediació i l'Associació Memòria i Història de Manresa. La iniciativa, que la Diputació impulsa en diversos municipis catalans, va arribar per primera vegada a la capital del Bages, coorganitzada amb l'Ajuntament.