-
Inici -
La ciutat -
Història i patrimoni - Història de la ciutat
- Protecció del Patrimoni Arquitectònic, arqueològic i paisatgístic de Manresa
- Ajuts per a la preservació i millora dels elements d'interès patrimonial de Manresa
- Patrimoni festiu i immaterial
- Patrimoni documental i fotogràfic
- Difusió del patrimoni
- Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa
- Commemoracions
- Honors i distincions
-
Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa - Espai Memòries. Laboratori del segle XX
- Refugi de la Renaixença
- eMM2
- Itineraris dels Espais de Memòria de Manresa
- Homenatge als manresans deportats als camps de concentració nazis
- Homenatge a la Lleva del Biberó
- 80 anys dels bombardejos i fi de la Guerra Civil a Manresa
- Projecte Manresa-Mauthausen
- Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust
- La memòria de la ciutat industrial
- Audiència Memorial
Homenatge a la Lleva del Biberó
26.6.2019
La ciutat celebrà un emotiu homenatge als components manresans i bagencs de la Lleva del Biberó en un necessari acte de recuperació de la memòria històrica
El passat 2 de desembre Manresa va retre un sentit homenatge al Saló de Sessions de l’Ajuntament als deu supervivents bagencs localitzats de la Lleva del Biberó. L’acte fou un homenatge a tots els soldats mobilitzats, supervivents vius o morts i als caiguts al front, i es va celebrar en motiu del 80è aniversari de la seva mobilització l’any 1938.
Un parell de mesos abans l’Ajuntament i el Consell Comarcal, amb la implicació del Consell de la Gent Gran del Bages i el Consell Municipal de la Gent Gran, havien llançat una crida pública a través de la qual es van aconseguir localitzar cinc excombatents manresans i quatre de la resta de la comarca, així com nombrosos familiars d’altres soldats ja desapareguts. L’acte es va emmarcar dins el programa de recuperació de la memòria històrica de la ciutat i de la commemoració dels 80 anys dels bombardejos franquistes de 1938.
L’homenatge va ser tot un èxit. El saló de Sessions es va omplir de gom a gom i es va haver d’habilitar una sala annexa amb una pantalla perquè tothom el pogués seguir. Un homenatge necessari i molt sentit a uns joves que van ser enviats a lluitar a la Batalla de l’Ebre amb el front republicà i que foren aniquilats per centenars només començar.
La resposta a la crida ha servit per fer una mica de cens i per iniciar una roda d’entrevistes i contactes amb excombatents i familiars que han de permetre historiar millor els fets ocorreguts al voltant dels més de 30.000 joves de disset anys cridats a files en aquella ocasió i molt especialment als de la nostra comarca. Treball de recerca que du a terme l’Associació Memòria i Història de Manresa, que poc a poc anirà donant a conèixer els diferents testimonis recollits.